Kabinet overweegt alcoholverbod in sportkantines

29 juni 2023, 07:52   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Het is niet uitgesloten dat de verkoop van alcohol in de sportkantines op middellange termijn volledig aan banden wordt gelegd. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) wil Nederland op een ‘alcoholslot’ krijgen en alcoholbeperkende maatregelen invoeren. Het schrappen van een biertje in de kantine behoort daarbij tot de opties.

Dat meldt De Telegraaf op basis van Haagse bronnen. Het beleid komt voort uit het preventieakkoord, waarbij het kabinet overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik wil aanpakken. Nadat eerst het roken hard werd aangepakt door het kabinet, gaat het ditmaal kijken naar de mogelijkheid om op te treden tegen alcohol.

Artikel gaat verder onder video

Daarbij wordt er dus serieus overwogen om de kantines van sportverenigingen volledig droog te leggen. Maar ook voor supermarkten kan mogelijk een ban worden opgelegd als het gaat om de verkoop van wijn of speciaalbier. Hoewel een deel van de Haagse bronnen het nog veel te drastisch vindt, is Van Ooijen wel hard bezig met het ontmoedigen van alcoholgebruik.

“Volgens ingewijden draait het om zaken als het verbieden van alle alcoholische dranken in sportkantines, een verbod op het verkopen van speciaalbier en wijn in supermarkten, geen alcoholmarketing meer in de sport (dus ook niet meer voor 0.0 bier) en het ophogen van de accijns op alcoholhoudende dranken met wel vijftig procent”, schrijft de ochtendkrant.

Het doel is om het aantal jongeren onder de achttien jaar dat geen alcohol drinkt te laten groeien en ook het zwaar alcoholgebruik onder volwassenen te beperken. Er zijn nog geen knopen doorgehakt, benadrukt de CU-bewindsman, maar na de zomer moet het eerste pakket aan maatregelen worden gepresenteerd.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Tijntje
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het kabinet moet een keer ophouden met zeuren, ga gewoon het land besturen. Je mag straks nog alleen nog maar werken naar huis, eten water en brood, slapen en verder je bek houden.

je_raad_het_nooit
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

@KingCrimson, Als jij in kroegen hebt gewerkt weet jij ook dat je nee moet verkopen mochten mensen vervelend worden van alcohol. Dus de fout ligt niet alleen bij de mensen die vervelend doen maar ook aan de kastelein die moet duidelijk NEE verkopen.

Gerrit05
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik ben het helemaal eens met deze maatregel, die dikke hooligan honden koppen lopen toch maar op een agressieve manier mensen uit te schelden en te slaan en te schoppen en dat komt over het algemeen door het gebruik van alcohol, dus mooi verbieden!

Anneloes
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Voor die hooligans waar jij het over hebt is dit verbod al praktisch gezien werkelijkheid. Je mag niet bij professionele voetbalwedstrijden drinken. Dit houdt hen echter ook niet tegen om ruzie te schoppen en dingen te vernietigen. Nee, wat mij betreft zou een betere optie zijn eentje die iets meer genuanceerd is: het verlaten van de tijd dat er alcohol mag worden verkocht (en misschien dan ook in cafés en restaurants). Vanaf 3 uur ‘s middags zou bijvoorbeeld beter zijn. Dan zijn de kinderen al lang uit gespeeld, de echt harde drinkers beginnen 3 uur later, en tijdens wedstrijden is niemand dronken.

Folcwijn
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Kijk de aflevering van Lubach over alcohol er maar op na: het is gewoon vergif. Er zijn zoveel (gezondere) alternatieven te bedenken, dat een kantine ook zonder alcohol door kan blijven draaien. En als men dan zegt dat het minder gezellig wordt, dan zegt dat meer iets over hun eigen leven dat ze daar blijkbaar alcohol bij nodig hebben.

Rene Vogelaar
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Belachelijk, 95% van de sportclubs is afhankelijk van de inkomsten uit de kantine!!! En met nu al het plasticprobleem wordt dat al lastig genoeg, we zijn echt doorgeslagen in Nederland, Bizar!!!!

avatar

Verantwoordelijk zijn voor je eigen daden is de key maar dat moet je wel geleerd worden . Het gaat al fout in het onderwijs van tegenwoordig daar word je juist geleerd zoveel mogelijk afhankelijk te blijven van onze overheid zodat ze je makkelijk kunnen sturen dus wil je het probleem oplossen dan zou je moeten beginnen met goeie scholing en kijkend vanuit het holistische mens

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Wat een kijk miij is goed zijn mensen hier . Denk je nu dat als het verboden wordt de problemen verdwenen zijn . Nee we gaan lekker alles verbieden omdat er een groepje gekkies is dat niet tegen drank kan . Drug daarin tegen doen we niks aan . Nou 90 % van alle harde kernen zitten onder de drugs en niet zo zeer drank We gaan de verkeerde kant op als we alles maar gaan verbieden . Het enige wat gaat helpen is als we harder kunnen en mogen straffen in dit land . Maar de regering is inmiddels weer te druk met elkaar ipv een echte voetbalwet . Dus verbieden we maar weer

Peter Friederich
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Compleet geschift.

haike
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

wat een makkelijk gelul van sommige hier!! denk je echt dat ze drank nodig hebben om te kunnen vechten??? denk eens na sommige krijgen gewoon een harde plasser om te vechten!! en als kabinet dit gaat verbieden de 3e helft denk ik dat er heel veel clubs om gaan vallen omdat ze echt veel inkomsten mislopen!! maar kabinet is alleen maar aan het janken en alles verbieden!! worden we straks misschien een kaag moslimlandje?? want die mogen toch ook bijna niks!! flikker toch op dit is nederland dus gewoon bier en kan je er niet tegen ga lekker een andere sport zoeken!!

Ronny Mul
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Straks mag je niks meer weg met deze kabinet Als het zo doorgaat mogen we met ze allen het accijns gat ophoesten Want dan komen ze weer geld te kort We zijn alleen een melkkoe van de regering. Het wordt tijd dat Nederland opstaan en zeg genoeg weg regering Deze regering handelt niet in naam van de mensen. We als Nederlanders we zijn met ze allen de regering en kabinet hoort de handelen in naam van ons. Wordt tijd dat er een referendum komt en dat we als als Nederland bepaalt wat er moet gebeuren en niet een minister. Laten ze andere problemen oplossen in de plaats alleen maar met dingen komen die als Nederlanders niet mogen doen en mag verdienen. Dit is geen democratische regering maar een dictatuur. We als Nederlanders moeten zelfde kunnen bepalen wat eten of drinken en niet de regering.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen