Ajax haalt opvolger Van der Sar weg bij AZ, waar hij een concurrentiebeding heeft

2 augustus 2023, 17:32   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Alex Kroes is de beoogde opvolger Edwin van der Sar als algemeen directeur van Ajax, zo bevestigt de club. Hij maakt sinds 1 december deel uit van de directie van AZ, als directeur International Football Strategy. Ajax haalt hem dus weg uit Alkmaar, waar Kroes zijn contract heeft opgezegd. Hij heeft echter een concurrentiebeding; beide clubs gaan volgens De Telegraaf proberen een oplossing te bereiken.

De RvC is tevens voornemens om Kroes te benoemen als statutair directeur, met inachtneming van de geldende procedure, voor een periode van drie jaar. De datum waarop hij benoemd kan worden hangt echter nog af van het concurrentiebeding van een jaar dat hij momenteel heeft bij zijn huidige werkgever AZ, aldus Ajax. Daarover vindt nog onderzoek plaats.

Artikel gaat verder onder video

"Afhankelijk van de uitkomst daarvan kan dat maanden of een jaar duren", meldt de club. "Zodra die datum is vastgesteld, zal de RvC een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) uitschrijven, waar de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) formeel in kennis zal worden gesteld van deze voorgenomen benoeming. In de tussenliggende periode zullen de taken van de algemeen directeur waargenomen blijven worden door de zittende directie."

Kroes is afgestudeerd bedrijfseconoom en medeoprichter van Sports Entertainment Group, een groot internationaal opererend kantoor van zaakwaarnemers, met name in het voetbal maar ook in andere sporten. Van februari 2019 tot augustus 2022 was Kroes actief als (groot) aandeelhouder van Go Ahead Eagles en sinds december 2022 is hij werkzaam bij AZ als directeur International Football Strategy. Kroes heeft als speler vanaf zijn negende tot zijn negentiende jaar de jeugdopleiding van Ajax doorlopen. Inmiddels is hij meer dan 30 jaar lid van de vereniging Ajax en is nog steeds actief als voetballer bij de zaterdagafdeling van Ajax, momenteel in het vijfde elftal.

President-commissaris Pier Eringa vindt Kroes de juiste man om Van der Sar op te volgen. "Wij zijn blij dat we met Alex Kroes een kandidaat gevonden hebben die deze belangrijke functie graag wil bekleden en bovendien aan het profiel voldoet om deze rol in te kunnen vullen. We zitten nog in een proces om te kijken wanneer hij zou kunnen beginnen, maar de eerste belangrijke stappen zijn gezet. Wij komen uiteraard met een update zodra er meer over te melden valt."

Kroes laat weten dat hij voorlopig 'zijn verantwoordelijkheid bij AZ' neemt. "Ik ben zeer verheugd en bovendien trots dat de club mij voor deze functie heeft benaderd. Voor mij is het hier allemaal in de jeugd begonnen en ben als speler van de zaterdagafdeling nu nog altijd aan Ajax verbonden. Wat dat betreft breekt er straks een nieuwe fase aan in Amsterdam, daar heb ik enorm veel zin in. Ik heb nog een verantwoordelijkheid bij AZ en die zal ik de komende tijd ook nemen. Ik ben AZ dankbaar voor de kansen en mooie tijd die ik heb gehad."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

dilima1966
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Is denk ik niet verkeerd Hij heeft bij Go Ahead Eagles. Gezetten als grootaandeelhouder En kent de voetbal wereld goed

Kramer
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

En weer hadden die 2 van de telegraaf het fout😂

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen