Zinsnede in statement van Spaanse voetbalbond zorgt voor rillingen

26 augustus 2023, 17:29   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

De Spaanse voetbalbond (RFEF) heeft een nieuw statement gepubliceerd over de controverse rondom voorzitter Luis Rubiales. De bond gaat er met gestrekt been in richting Jennifer Hermoso, die Rubiales beticht van een ongewenste zoen. Een zin in het statement omtrent consent zorgt voor de nodige kritiek op sociale media.

De RFEF herhaalt dat Hermoso 'liegt in alle statements die ze maakt over de voorzitter', en dat 'op het juiste moment' bewijs overlegd zal worden om dat aan te tonen. "We hebben alle relevante bevindingen die aantonen dat de voorzitter gelijk heeft. We zullen juridische stappen ondernemen richting degenen die de werkelijkheid vervalsen en ernstige misdaden plegen."

Artikel gaat verder onder video

De RFEF stipt aan dat Hermoso de kus aanvankelijk beschreef als 'slechts een natuurlijk gebaar van genegenheid en dankbaarheid', al werd dit statement volgens berichtgeving van Relevo opgesteld door de bond en niet door Hermoso zelf. Ook refereert de RFEF aan uitspraken die Hermoso deed bij Cadena COPE, waarin ze zei dat het een daad was 'in het moment', waar 'niets achter zit'. De RFEF vindt het 'onbegrijpelijk' dat Hermoso nu spreekt van 'gedrag dat de waardigheid van vrouwen schendt' en aangaf geen consent te hebben gegeven.

Lees ook: Leonne Stentler wordt razend wakker na berichten uit Spanje

Hermoso deed die uitspraken in officieel statement via haar vakbond FUTPRO, die de belangen behartigt van voetbalsters in Spanje. "Deze serieuze tegenstellingen, en de ernstige beschuldigingen die ze doet sinds ze is gegijzeld door het FUTPRO-syndicaat, doen ons afvragen waar die verandering vandaan komt."

"De feiten zijn zoals ze zijn, ongeacht hoeveel statements je maakt om de realiteit te verdoezelen. Je kunt niet veranderen wat er is gebeurd. Consent wordt gegeven op het moment zelf, met de omstandigheden van het moment. Je kunt daarna wel van mening zijn dat je een fout hebt gemaakt, maar je kunt niet de werkelijkheid veranderen."

Controversiële zin

Met name de zin 'consent wordt gegeven op het moment zelf, met de omstandigheden van het moment' zorgt voor de nodige kritiek op sociale media. Allereerst kon Hermoso nauwelijks consent geven, omdat ze werd vastgepakt en gezoend, en bovendien werpt die logica vragen op over andere omstandigheden, zoals seksuele handelingen met een dronken of gedrogeerd persoon, zo stippen gebruikers aan.

Technische staf stapt op

Ondertussen heeft de crisis rondom de nationale ploeg grotere vormen aangenomen. Bondscoach Jorge Vilda blijft aan, maar zijn assistenten scharen zich achter Hermoso. Elf leden van de technische staf hebben hun ontslag ingediend. Ondertussen werd Rubiales door de FIFA al voor negentig dagen geschorst.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen