Zeer geïrriteerde Afellay komt op voor El Ghazi: ‘Wat heeft deze jongen nou verkeerd gezegd?’

6 november 2023, 12:36   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots/NOS

Ibrahim Afellay kan niet begrijpen waarom FSV Mainz 05 vrijdagavond het contract van Anwar El Ghazi heeft verscheurd. De Duitse club zette de Nederlandse aanvaller op straat vanwege uitspraken die hij had gedaan over de Palestijnse zaak op sociale media. Bij Studio Voetbal springt Afellay in de bres voor de oud-speler van onder meer Ajax en PSV.

“Ik snap niet dat hij is ontslagen”, begint Afellay. “Hij heeft zich positief uitgesproken over het feit dat iedereen gelijk is. Hij heeft zich daarvoor uitgesproken gezegd hoe hij die leus heeft geïnterpreteerd. Andere mensen interpreteren dat dan weer op een andere manier”, gaat de oud-voetballer verder.

Artikel gaat verder onder video

Correspondent Charlotte Waaijers legt vervolgens uit dat de uitspraken van El Ghazi gevoeliger liggen in Duitsland vanwege de Tweede Wereldoorlog. “Daarbij komt dat de oprichter van Mainz 05 een Joodse man was die vermoord is in de oorlog. Daardoor zijn de uitspraken extra pijnlijk”, zegt ze tegenover de NOS.

In Duitsland spraken voetballers zich de afgelopen tijd vaker uit over de oorlog tussen Hamas en Israël, maar Mainz 05 is tot dusverre de enige club die op deze manier optrad. “Wat heeft deze jongen nou verkeerd gezegd? Hij heeft ook gezegd hoe hij het geïnterpreteerd heeft. Als je ziet hoe dat bij Noussair Mazraoui is opgelost bij Bayern München... hij heeft zich ook daarover uitgesproken. Dat hij tegen alle vormen van haat is”, reageert Afellay geïrriteerd.

Wat heeft El Ghazi gezegd?

El Ghazi was geschorst omdat hij op sociale media de zin ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ had geschreven. Die omstreden leus werd door Mainz 'onacceptabel' genoemd. Maandag meldde Mainz dat El Ghazi berouw had getoond en zich gedistantieerd had van terrorisme, waardoor een terugkeer in de selectie aanstaande leek.

Woensdag nam El Ghazi echter afstand van die verklaring. "Mijn statement van maandag was mijn enige en definitieve verklaring tegenover zowel Mainz als het publiek over de social media-posts die ik de afgelopen weken heb gemaakt", schreef hij. "Alle andere verklaringen, commentaren of excuses die aan mij worden toegeschreven zijn niet door mij gemaakt of geautoriseerd", nam hij afstand van de verklaring van zijn werkgever.

Daarna somde El Ghazi op dat hij tegen onder meer oorlog en geweld, het doden van onschuldige burgers, islamofobie én antisemitisme, apartheid en bezetting is. "Ik neem geen afstand van wat ik heb gezegd en ik zal tot mijn laatste ademtocht voor humaniteit en onderdrukten staan." El Ghazi riep op tot een einde aan de oorlog tussen Hamas en Israël.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

SJ24
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Te bizar voor woorden dat El Ghazi daarvoor is ontslagen, zeker gezien Mainz een Duitse club is...die moffen zijn volledig gestoord.

KROTJE
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Mainz werd door een Duitser met Joodse achtergrond opgericht.

Teun
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Ik ben het volledig met Ibrahim Afellay eens, El Ghazi heeft zich correct uitgelaten, dat een jood dat niet leuk vindt... jammer dan!!

F1JPSPecial
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

En nu kan El Ghazi mooi voor de TV gaan zitten koekeloeren, jammer dan.

Waarom19
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Jij bent ook een type landverrader

Waarom19
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Moslims komen op voor moslims , waar bleven zij toen israelis op barbaarse manier werden vermoord en gekidnapt en waar bleven zij toen burgers uit de oekraine werden vermoord door de russen. ?

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen