Dramatische prestaties laten zich voelen bij Ajax: vooruitzichten niet rooskleurig

28 februari 2024, 19:52
Foto: © Imago

De netto-omzet van Ajax over het eerste halfjaar van de huidige voetbaljaargang valt een stuk lager uit dan een jaar geleden. Dat komt voornamelijk door de teleurstellende sportieve prestaties. De nettowinst is tevens flink gedaald. Waar de Amsterdammers over de eerste helft van het seizoen 2022/23 nog een nettowinst boekten van 76,0 miljoen euro, moeten ze nu genoegen nemen met ‘slechts’ 27,2 miljoen euro.

Ajax hoopte zich dit seizoen te revancheren voor de zeer teleurstellende prestaties in de afgelopen jaargang. De Amsterdammers werden in zowel de Champions League als Europa League kansloos uit het toernooi geknikkerd, gingen in de bekerfinale na strafschoppen onderuit tegen PSV en kwamen in de Eredivisie niet verder dan de derde plaats. Daardoor liepen ze voor het eerst sinds 2018 kwalificatie voor het hoofdtoernooi van de Champions League mis én de hoge inkomsten uit dat toernooi. Ajax plaatste zich voor de groepsfase van de Europa League, waarin de prestaties met vijf punten uit zes duels eveneens zeer teleurstellend waren.

Artikel gaat verder onder video

En dat heeft ook consequenties voor de netto-omzet in Amsterdam. Die daalde met 32% naar 81,9 miljoen euro, ‘voornamelijk door lagere premies’. Ajax speelde in de groepsfase van de UEFA Europa League, in tegenstelling tot vorig jaar, toen het eerste elftal uitkwam in de groepsfase van de UEFA Champions League, zo klinkt de verklaring voor de gedaalde netto-omzet. De nettowinst valt zelfs een stuk lager uit. Waar Ajax over de eerste helft van het seizoen 2022/23 nog een nettowinst boekte van 76,0 miljoen euro, bedraagt die een jaar later 27,2 miljoen euro. Dat er sprake is van winst, heeft de club vooral te danken aan de verkoop van spelers aan het begin van dit seizoen. De Amsterdammers verkochten onder meer Mohammed Kudus, Edson Álvarez (beiden West Ham United) en Jurriën Timber (Arsenal) voor hoge bedragen.

Voor het volledige boekjaar 2023/2024 verwacht Ajax een ‘beperkt negatief nettoresultaat’. Deze verslechtering is hoofdzakelijk het gevolg van overwintering in de UEFA Conference League in plaats van de UEFA Europa League enerzijds en recente investeringen in de selectie anderzijds, zo leest het. Ajax meldt bovendien dat er in de tweede helft van dit seizoen een tekort ontstaat aan liquide middelen. Om dit tekort af te dekken heeft de club een ‘doorlopende kredietfaciliteit’ bij een bank afgesloten. Voor volgend seizoen zijn er ruim voldoende maatregelen om, in geval van tegenvallende sportieve resultaten, een liquiditeitstekort af te dekken. In de volledige halfjaarlijkse financiële verslaggeving schrijft Ajax ‘ten behoeve van de continuïteitsveronderstelling’ een kasstroomcampagne opgesteld te hebben met daarin verschillende sportieve scenario’s waaronder het ‘worst-case-scenario’: geen Europees voetbal volgend seizoen.

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Bei-uns-ist-alles-besser
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Logisch, minder succes, minder omzet, minder winst. Dan zijn maatregelen noodzakelijk om het om te keren. Verkopen dus, helaas wel met verlies.

KROTJE
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

Wake up call voor Ajax, concreet betekent het drastische maatregelen nemen, geen softe coach, geen Frank de Boersentiment, geen Nederlandse coach omdat geen een internationaal en nationaal kwaliteiten heeft, te denken aan een buitenlander. Het kost Ajax geld maar of uit de lengte of uit de breedte ervaren spelers als Eriksen Neres for the time being terug halen, (jonge) spelers die de kantjes er van af lopen en alleen maar aan het showen zijn op een zijspoor zetten. Spelers als Berghuis, Brobbey, Taylor, Bergwijn en Rensch tegen het licht houden en hen serieus onder een vergrootglas leggen en conclusies trekken, overeenkomstige maatregelen nemen, zonder pardon.

Feyenoord1908
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Dat kan moeilijk als een verrassing komen. Blijft belangrijk waar het schip na 34 wedstrijden strandt.

KROTJE
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Hallo Feyenoord1908 eerst 7 april afwachten.......Ik verheug me er nu al op.

dilima1966
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Dit was te verwachten Dit ajax is het slechte team wat ajax Ooit heeft gehad in de competitie

CG
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Is deze seizoen dan echt de allerslechtste van Ajax ooit, of zijn er (nóg) twee of drie seizoenen erbij die nóg slechter waren. Ben daar (misschien uit frustratie) daar heel erg benieuwd in !!!.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen