Real Madrid van eenzame hoogte naar ongekend diep dal

25 januari 2018, 16:28   Bijgewerkt: 25 januari 2018, 18:41

Het is crisis bij Real Madrid. De club die het afgelopen seizoen onder Zinedine Zidane ongenaakbaar leek en vijf van de zes prijzen pakte, is dit seizoen bezig aan een ineenstorting die zijn weerga niet kent. Halverwege januari is De Koninklijke al uitgespeeld in de competitie en het bekertoernooi, waardoor alleen de Champions League voormalig kroonprins Zidane kan redden. FCUpdate.nl houdt het dramatische Real-seizoen tegen het licht.

Real Madrid – CD Leganes 1-2

Geweldig seizoen snel vergeten

In zijn eerste volledige seizoen als hoofdtrainer van Real Madrid deed Zinedine Zidane meteen iets unieks. Nog nooit in de geschiedenis van de club was een oefenmeester erin geslaagd om vier prijzen te pakken met De Koninklijke. Sinds de oprichting in 1910 lukte het enkele trainers, waaronder Leo Beenhakker in 1988/1989 wel om drie prijzen te pakken, maar vier was nog niet eerder voorgekomen. Tot de komst van Zidane.

In januari 2016 streek de coach neer bij zijn voormalig werkgever en won hij als opvolger van de ontslagen Rafael Benítez direct de Champions League. Dat bleek echter niet meer dan een voorgerecht van het geweldige maal dat in het seizoen 2016/2017 gepresenteerd werd in Bernabéu. Zidane werd vorig jaar kampioen, won het WK voor clubs, de Champions League en de Europese Super Cup. Alleen de Copa del Rey werd niet gewonnen, het eindstadion bleek - zoals vaker de laatste seizoenen - de kwartfinale. Zidane ontpopte zich als een heus finalebeest; al zijn vijf finales wist hij te winnen met Los Blancos. 

Serene rust op transfermarkt

Voor Theo Hernández en Dani Ceballos werd gezamenlijk 46,5 miljoen betaald, 16 miljoen meer dan er in de zomer van 2016 uitgegeven werd. Real deed het rustig aan, maar nam wel afscheid van twee belangrijke bankzitters. Álvaro Morata trok na een seizoen waarin hij veelal als invaller acteerde en vijftien competitiegoals maakte (vier meer dan Karim Benzema overigens) naar Chelsea. James werd voor twee jaar verhuurd aan Bayern München.

Er waren geruchten over een akkoord met AS Monaco over de komst van supertalent Kylian Mbappé voor 180 miljoen euro, maar de spits trok naar Paris Saint-Germain. In de eerste seizoenshelft van dit seizoen liet Real vooral zien vertrouwen te houden in de selectie. De verbintenissen van Dani Carvajal, Karim Benzema, Isco en Marcelo werden verlengd. Tot dusver is er ook in deze winterse transferperiode geen actie van Real te zien - een bijzonderheid in het tijdperk van voorzitter Florentino Pérez. 

Het ineenstorten van de BBC

Zidane wankelt op zijn troon

Wie de eerste wedstrijden van dit seizoen zag tijdens de Supercopa, die Real over twee duels nog wél afgetekend won van Barcelona, had de ineenstorting van de regerend landskampioen absoluut niet zien aankomen. In de voorbereiding werd ten koste van Manchester United (3-1) bovendien nog de Europese Super Cup gewonnen. Met de Wereldbeker voor clubs kwam er ook snel een derde prijs, al was toen al bijna duidelijk dat de heilige sextet niet meer haalbaar was. De achterstand op Barcelona in de competitie groeide snel. 

Een nieuwe titel kan Real vergeten en na woensdag kan ook de Copa del Rey uit het hoofd gezet worden in Madrid. Alle pijlen zijn daardoor gericht op de Champions League. Het miljoenenbal kan de reddingsboei vormen voor Zidane, maar met Paris Saint-Germain als tegenstander moeten ze meteen flink aan de bak. "Of mijn baan tegen PSG op het spel staat? Ja, dat lijkt me duidelijk", kijkt hij alvast vooruit naar 14 februari. Wordt het tweeluik een teleurstelling, dan kan Zidane zijn koffers gaan pakken. Hoe goed vorig seizoen ook was. 

Door: Remco Jacobi[photo,111529,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen