Uilenberg geen voorstander van huidige ideeën over VAR

13 februari 2019, 08:04

Oud-scheidsrechter Jaap Uilenberg staat niet achter het idee om eindverantwoordelijkheid bij de VAR neer te leggen. Ook is het huidige lid van UEFA's scheidsrechterscommissie geen voorstander van plannen om te experimenteren met VAR-beelden in de stadions.

"De discussie die nu in Nederland woedt over de eindverantwoordelijkheid bij de VAR te leggen, is een zinloze. Dat is absoluut niet aan de orde en gaat de komende tijd niet gebeuren", zegt Uilenberg in De Telegraaf. "Nederland is het enige VAR-land waar daarover wordt gezeurd. Het mág niet van de IFAB (spelregelcommissie FIFA, red.) en je moet het ook niet willen, want de autoriteit van de scheidsrechter wordt daardoor aangetast."

Uilenberg licht verder toe: "Het kan toch niet dat hij een penalty of een rode kaart geeft voor iets wat hij zelf niet heeft gezien? Dat geeft een heel onprettig gevoel. Op het WK heeft het met de scheidsrechter als eindverantwoordelijke ook prima gewerkt."

Beelden in stadions

Concreter zijn ideeën om beelden van de VAR in stadions te tonen om het publiek beter te informeren. De KNVB onderzoekt de mogelijkheden hiervoor. Volgens Uilenberg is dat nog te vroeg. "Het botst met mijn gevoel altijd transparant te zijn, maar we zijn gewoon nog niet zover. Het zal er wel een keer van komen, maar dan zullen er voorwaarden aan moeten worden verbonden én extra veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen."

De ex-arbiter stelt zich voor als het penaltymoment in de slotfase bij FC Utrecht - PSV werd vertoond. "En de beslissing was – net zoals nu – ten onrechte 'geen penalty' geweest, dan was de boosheid op de tribunes niet te overzien geweest. Discutabele situaties mogen van de UEFA nu sowieso niet worden getoond. En VAR-beslissingen zijn nu eenmaal soms discutabel. Beelden tonen? Niet doen! In Italië denkt men er ook over na om het wel te doen. Maar dat kan écht niet bij alle situaties. Kijk maar naar afgelopen zondag."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen