Koeman geniet van luxeproblemen: "Het is alleen maar goed"

7 oktober 2019, 16:38   Bijgewerkt: 7 oktober 2019, 16:53

Dat de onderlinge concurrentie binnen het Nederlands elftal steeds groter wordt, stemt Ronald Koeman tevreden. De Oranje-bondscoach sprak maandagmiddag met het Nederlandse journaille over zijn luxeproblemen voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden. Ook ging Koeman in op vragen over Mohamed Ihattaren, Sergino Dest, Calvin Stengs, Teun Koopmeiners en Wout Weghorst, die niet tot de selectie behoren.

In de vorige interlandperiode ontbrak Donny van de Beek van een blessure, maar de Ajacied is helemaal hersteld van zijn kwetsuur en behoort tot de 23-koppige selectie van Oranje voor de duels met Noord-Ierland en Wit-Rusland. De concurrentie voorin is, mede door de topvorm van Donyell Malen, eveneens toegenomen. "Het is alleen maar goed dat je moet nadenken over je eerste elf", zei Koeman daarover.

De bondscoach vindt dat hij - in tegenstelling tot gedurende zijn beginperiode - minder op zoek hoeft naar geschikte spelers. "Iedere geselecteerde speler maakt bij ons en zijn club een ontwikkeling door. Daardoor zijn er keuzes die je moet maken. Wie bijvoorbeeld in de spits staat, daar heb je meerdere mogelijkheden voor. Misschien moet je toe naar het veranderen van het team per wedstrijd", doelde de bondscoach op het aanpassen van zijn elftal op basis van de kwaliteiten van de tegenstander.

Ihattaren en Dest

Twee spelers die Koeman in de toekomst er graag bij heeft, zijn Ihattaren en Dest. Heel veel nieuws had de bondscoach niet over het tweetal. Ihattaren, wiens vader afgelopen weekend overleed, laat hij even met rust. "In het laatste contact zei hij dat hij de tijd nam. De interlandperiode wilde hij gebruiken om bij zijn vader te zijn. Helaas kan dat niet meer. Het is logisch dat dit niet het moment is om daar verder over te praten."

Ihatarren moet een keuze maken tussen Marokko en Nederland, Dest tussen de Verenigde Staten en Nederland. "Ik heb een plaatje geschept hoe wij zijn toekomst zien bij het Nederlands elftal. Hij is kandidaat voor de rechtsbackpositie, maar ik beloof niemand wat. Op mijn manier heb ik aangeven dat ik een toekomst voor hem zie op die positie. Blijkbaar heeft hij tijd nodig om de beslissing te nemen. Dat geeft aan dat hij niet bij voorbaat voor de VS heeft gekozen."

Stengs en Koopmeiners

Ook Stengs en Koopmeiners kloppen op de deur bij het grote Oranje. "Stengs en anderen ontwikkelen zeer goed. De weg naar het EK is lang en er is ruimte voor verandering, maar voor deze periode was het niet noodzakelijk", aldus Koeman. "Koopmeiners is één van de spelers die door iedereen genoemd wordt. En terecht. Hij is een van de spelers die bij AZ het voortouw neemt en aanvoerder is."

Weghorst

In zijn selectie heeft Koeman Luuk de Jong wederom de voorkeur gegeven boven Weghorst. Eerstgenoemde spits scoorde nog niet in Spanje en miste zondag veel kansen tegen FC Barcelona. "De trainer (Julen Lopetegui, red.) heeft vertrouwen in hem, anders begint hij niet zeven of acht competitiewedstrijden. Hij had een beetje pech, maar had er wel minstens één moeten maken. Als je echt iets moet forceren, dan vind ik Luuk beter dan Wout. Maar ik sluit mijn ogen niet voor hoe iemand het bij zijn club doet. Ik kijk daarbij niet naar de heel korte termijn, anders wordt het een hak-op-tak-beleid. Maar duurt het langer, dan verandert dat de mogelijkheden."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen