Schaken kreeg ook te maken met racisme: "Je voelt je vernederd"

18 november 2019 – Ruben Schaken (op archiefbeeld) vindt het knap hoe Ahmad Mendes Moreira is omgegaan met het racisme waarmee hij zondag te maken kreeg tijdens de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior (3-3). De gestopte aanvaller weet uit eigen ervaring hoe het is om op het voetbalveld racistisch bejegend te worden.

Schaken kreeg ook te maken met racisme: "Je voelt je vernederd"

In zijn eerste jaren als prof kreeg hij bij ADO Den Haag te maken met racisme. "Ik maakte de 1-0, was hartstikke blij. Maar elke keer als ik daarna de bal kreeg hoorde ik oerwoudgeluiden, steeds luider en luider. Dat was mij al verteld, ik zag het maar als compliment dat ze mij uit mijn spel wilden halen. Maar het is mij wel bijgebleven, dat discriminerende doet pijn. Je voelt je klein en vernederd. Je kan niet van je af slaan, in een stadion. Je voelt je machteloos en de situatie is onrechtvaardig", vertelt hij bij RTV Rijnmond.

Mendes Moreira trok zich zondag het racisme aan en reageerde zichtbaar emotioneel, waarna de scheidsrechter de wedstrijd tijdeleijk stillegde. Nadat het duel was hervat, scoorde de Excelsior-aanvaller. "Als je jezelf hierdoor uit het veld laat slaan, dan benadeel je ook je team. Ahmad heeft zich laten zien erna, heeft de camera's te woord gestaan. Complimenten naar hem toe."

Lees ook: Mendes Moreira accepteert persoonlijke excuses van Van der Ven

Keuken Kampioen Divisie

gerelateerd