Van Suurbier tot De Wagt: elftal overleden toppers

30 december 2020, 14:49   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

2020 was een jaar waarin in zeer beperkte mate kon worden gevoetbald. Daardoor za het kalenderjaar voor altijd memorabel zijn. Het jaar kreeg vanwege het overlijden van diverse wereldtoppers een extra zwart randje. FCUpdate stelt een elftal samen met de spelers die ons dit jaar ontvielen.

Pim Doesburg

Een bijna vaste vraag in voetbalquizjes: welke speler heeft de meeste Eredivisie-wedstrijden ooit achter zijn naam? Het antwoord op die vraag is Pim Doesburg, die het doel uiteindelijk in 687 duels verdedigde. Het grootste deel van zijn rijke loopbaan deed Doesburg dat voor Sparta. De sluitpost stond tevens tussen de palen bij PSV en het Nederlands elftal. Na zijn 25-jarige spelersloopbaan bleef Doesburg verbonden aan de voetballerij, als keeperstrainer bij onder meer Sparta en Feyenoord. De laatste jaren kreeg de op 77-jarige leeftijd overleden keeper steeds vaker last van fysiek malheur. Zo verwerkte hij een hartinfarct, de ziekte van Parkinson en het coronavirus. Ook doelman Eddy Pieters Graafland overleed dit jaar.

Wim Suurbier

suurbier

suurbier

Jack Charlton

Als broer van Manchester United-legende Bobby Charlton leefde hij een carrière lang in de schaduw. Toch kon ook de oudste telg van de gebroeders Charlton terugblikken op een rijke loopbaan. Met de Engelse ploeg veroverde hij in 1966 de WK-titel en ook op clubniveau was hij een gewaardeerde kracht: in 21 jaar speelde hij 629 wedstrijden voor Leeds United. Het was een jaar vol slecht nieuws voor de familie Charlton: nadat Jack op 85-jarige leeftijd overleed, werd bekend dat Bobby lijdt aan dementie.

{image[339816][right-half][Barry Hulshoff]}Barry Hulshoff

De robuuste verdediger was net als Suurbier onderdeel van het succesteam van Ajax, dat Europa veroverde. In totaal droeg hij 385 keer het shirt van Ajax en veertien maal dat van Oranje. Hulshoff overleed dit jaar op 73-jarige leeftijd na een kort ziekbed. In de jaren daarvoor was hij nog betrokken bij de ontwikkeling van misschien wel het grootste talent van Nederland. Vanaf 2016 diende hij namelijk als zaakwaarnemer van Matthijs de Ligt. Samen met Mino Raiola, die het adviserende team van De Ligt in 2018 versterkte, hielp Hulshoff de jonge verdediger aan een transfer naar Juventus.

Chris de Wagt

Op veel te jonge leeftijd werd ook Chris de Wagt dit jaar genadeloos uit het leven gerukt. Pas 34 was hij toen de voormalig verdediger overleed aan botkanker, dat in 2018 bij hem was geconstateerd en een jaar later onbehandelbaar bleek. De Wagt speelde vijf verdienstelijke seizoenen voor SC Cambuur en kwam ook nog uit voor TOP Oss. Na zijn loopbaan bleef De Wagt verbonden aan de voetballerij, als jeugdtrainer bij SC Heerenveen. Bij de Eredivisionist was hij tot het laatste moment van zijn leven werkzaam. De Friese clubs stonden logischerwijs uitgebreid stil bij zijn dood. In zowel het stadion van Cambuur als SC Heerenveen werd een minuut stilte georganiseerd.

Nobby Stiles

In Engeland wordt nog altijd vol respect gesproken over de ploeg van 1966, die The Three Lions aan de nog altijd enige prijs in de nationale historie hielpen. In '66 veroverde Engeland de wereldtitel na een 4-2 zege op West-Duitsland. Stiles gold als onmisbare kracht bij de Engelsen. Dat was hij ook als speler van Manchester United, waar hij ook wordt beschouwd als legende. Met de Red Devils kroonde hij zich tweemaal tot landskampioen én won hij de Europacup I. Net als veel spelers uit zijn generatie leed Stiles de laatste jaren van zijn leven aan Alzheimer. Op 78-jarige leeftijd werd hij begraven. 

Diego Maradona

Als er door sommige mensen nog werd getwijfeld aan de grootheid van Diego Armando Maradona, kon dat kort na zijn overlijden direct worden getackeld. Vooral Napels en Buenos Aires belandden in collectieve rouw, nadat bekend werd dat hun held op zestigjarige leeftijd was overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Maradona wordt wereldwijd beschouwd als een van de beste voetballers ooit en zette die woorden met name kracht bij in de jaren tachtig, waarin hij zich met de Argentijnse ploeg tot wereldkampioen kroonde (1986). Tevens hielp Maradona middenmoter Napoli aan de nog altijd twee enige landstitels uit de clubhistorie. Toch plakten er ook altijd controverses aan Pluisje, die verslaafd was aan drugs en meermaals met zijn gezondheid worstelde. Desondanks bleef hij altijd een held. "God is dood", sprak Feyenoorder Marcos Senesi treffende woorden.

Frank Kramer

Groeide uit tot een sprekende legende door zijn laatste wedstrijd als commentator van Eurosport. Tijdens de MLS-finale tussen Atlanta United en Portland, zijn afscheidsduel, besloot hij op geheel eigenzinnige wijze verslag te doen. Kramer negeerde het wedstrijdverloop volledig, vertelde anekdotes en gedichten én zong zelfs een liedje. Het was dan ook vooral de periode na zijn loopbaan als prof van onder meer FC Volendam en Telstar waarin hij bekendheid vergaarde. Kramer presenteerde tv-programma's als Hints en Boggle. De laatste dagen van zijn leven bleken dramatisch. Op zijn verjaardag belandde Kramer in coma, waarna hij enkele dagen later overleed. 

{image[339571][left-half][Rob Rensenbrink]}Rob Rensenbrink

De eeuwige man van die ene bal op de paal, die het Nederlands elftal in 1978 een wereldtitel in de weg stond. Rensenbrink was echter veel meer dan dat ene schot. Het Slangenmens groeide in zijn topjaren uit tot een van de meest gevreesde aanvallers ter wereld, voornamelijk als speler van RSC Anderlecht. Bij die club verwierf hij zichzelf ook een vaste basisplaats in het Nederlands elftal, waarmee hij twee keer in de finale van het WK faalde goud te pakken. In 1974 werd verloren van West-Duitsland (1-2), terwijl Argentinië in 1978 te sterk was.

Paolo Rossi

Het verdriet in Italië was enorm, toen bekend werd dat Paolo Rossi was overleden aan longkanker. Voor altijd zal Rossi tot de grootheden van de Azzuri behoren. Die sterrenstatus verdiende Rossi op het WK van 1982, door met zes goals topscorer te worden van het toernooi dat de Italianen wonnen. 'Pablito' bewees zich ook bij Vicenza en Juventus als een topschutter. Met laatstgenoemde club schreef Rossi in 1985 de Europacup I op zijn naam.

Tonny Bruins Slot

Was onder meer aanvaller van AZ '67, maar bouwde pas na zijn spelersloopbaan aan een écht succesvolle voetbalcarrière. Bruins Slot werd alom beschouwd als meesterscout en schopte het in die hoedanigheid tot de absolute wereldtop. Zo werkte hij onder meer bij FC Barcelona en jarenlang voor Ajax, de club waarvoor hij tot de laatste dagen van zijn leven nog tegenstanders analyseerde. In januari 2019 kreeg hij van de Amsterdammers de verdiende waardering, door benoemd te worden tot Lid van Verdienste. Bruins Slot was de laatste jaren al ziek, maar bleef aan de voetbalwereld verbonden. In november overleed hij op 73-jarige leeftijd.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen