Definitief: in april keren fans weer terug in de stadions

6 april 2021 – Er is een nieuwe stap gezet richting 'het nieuwe normaal'. In de Eredivisie zullen in de speelronde op 23, 24 en 25 april weer fans aanwezig mogen zijn, in beperkte aantallen. Dat geldt dus voor alle wedstrijden. In de Eerste Divisie mogen er dat weekend bij twee wedstrijden supporters op de tribunes plaatsnemen. De fans die de duels bezoeken, moeten wel aantonen dat ze geen corona hebben en moeten een negatief testbewijs laten zien.

Definitief: in april keren fans weer terug in de stadions

De KNVB heeft bevestigd dat er in de dertigste speelronde fans terugkeren in de stadions. De dertigste speelronde van de eredivisie begint op vrijdag 23 april met Willem II-RKC Waalwijk, waar maximaal 2.000 toeschouwers worden toegelaten. In het weekeinde is ook de topper Ajax-AZ, waar 7.500 fans kunnen plaatsnemen. Dat duel zou overigens de kampioenswedstrijd van de Amsterdammers kunnen zijn. Bij Feyenoord-Vitesse mogen 6.500 fans een plek innemen op de tribunes.

'De pilots zijn bedoeld om met sneltesten veilig en verantwoord sociale activiteiten te heropenen', legt de KNVB uit. 'De overheid had eerder een lijst met mogelijke evenementen opgesteld. Deze is inmiddels voorgelegd aan de lokale autoriteiten met de vraag of zij konden instemmen met de pilots in hun gemeentes. Hierdoor kan nu de definitieve lijst worden gepubliceerd.'

Onlangs werden er bij diverse duels al experimenten met Fiedlab op poten gezet, terwijl er in het begin van het seizoen in beperkte mate al fans bij wedstrijden waren. 'Eerder zijn de bijna 130 wedstrijden die aan het begin van het seizoen met beperkt publiek werden gespeeld uitstekend verlopen', legt de KNVB uit. 'Dankzij alle protocollen en investeringen in het coronaproof maken van de stadions en het feit dat de bezoekers in de buitenlucht zitten, zijn er geen gevallen bekend van personen die in een stadion besmet zijn geraakt. Dit blijkt ook uit de evaluaties van gemeenten, politie en auditteam Voetbal en Veiligheid. Met de nieuwe ontwikkelingen van bijvoorbeeld de sneltesten kunnen events sneller veilig en verantwoord heropend worden, bleek onlangs uit de eerste resultaten van het onderzoek. Ook hebben er inmiddels Fieldlab-experimenten plaatsgevonden bij drie voetbalwedstrijden.'

Terwijl Ajax dus kampioen zou kunnen worden met publiek, geldt dat ook voor SC Cambuur. Bij het duel met De Graafschap op 30 april mogen 1.350 fans aanwezig zijn. De kans bestaat dat de Leeuwarders in die wedstrijd de titel in de Eerste Divisie kunnen grijpen.

Eredivisie

gerelateerd