Nijhuis: "Ik merkte al dat de UEFA me liever kwijt dan rijk was"

30 november 2021 – Bas Nijhuis heeft in een interview in De Telegraaf nadere uitleg gegeven over zijn besluit om te stoppen als internationale scheidsrechter. Maandagavond liet de 44-jarige Nijhuis aan tafel bij Veronica Inside weten dat zijn zomerse televisie-optredens ten grondslag liggen aan het einde van zijn internationale carrière.

Nijhuis: "Ik merkte al dat de UEFA me liever kwijt dan rijk was"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Nijhuis was afgelopen zomer geregeld te gast bij De Oranjezomer. "Tijdens de zomervakantie kreeg ik via via te horen dat de UEFA me mijn tv-optredens kwalijk nam. Ik dacht: dat zal wel. Als het zo is, belt de UEFA wel. Dat gebeurde niet, maar toen de eerste internationale aanstellingen kwamen en mijn naam er niet tussen stond, wist ik wel dat er iets aan de hand was", vertelt de scheidsrechter tegen de krant.

Via Facetime nam Nijhuis contact op met UEFA-scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti. "Hij zei me dat ik wist wat het UEFA-beleid was: als scheidsrechter niet de media te woord staan. Hij vroeg me een e-mail te sturen en precies uit te leggen wat mijn rol in De Oranjezomer precies was. Toen ik daar geen antwoord op kreeg, heb ik Dick van Egmond van de KNVB gebeld met de vraag me van de internationale lijst af te halen. Ik zou een internationale plek bezet houden, terwijl ik bijna geen wedstrijden meer zou krijgen. Dan was het beter om Joey Kooy en Sander van der Eijk naar voren te schuiven."

Vorig seizoen merkte Nijhuis al dat de UEFA hem liever kwijt dan rijk was. "Maar zeg dat dan gewoon. Als ik was doorgegaan, was ik op een subtiele manier afgevoerd. Dan zou elke niet gegeven gele kaart me door de waarnemer worden aangerekend, waardoor ik na dit seizoen weer een groep omlaag zou gaan. Ik vond het beter om de eer aan mezelf te houden", aldus de arbiter, die wel weet waarom hij altijd een beroerde relatie heeft gehad met de UEFA. "Omdat ik altijd zeg wat ik denk en dat is bij de Europese voetbalbond kennelijk niet altijd handig."

"Ik had de kans om met Team Kuipers mee te gaan naar grote toernooien als vijfde of zesde man. Maar ik vond het niks om naast een doel te staan en was van mening dat Björn alleen gemotiveerde mensen om zich heen moest hebben. Hetzelfde gold voor mijn internationale rol als AVAR, de assistent VAR. Dat is gewoon niet mijn ding. Maar als je dat aangeeft, wordt dat dus niet op prijs gesteld", aldus Nijhuis.

Reacties

Eredivisie