Ajax overklast Rangers FC en begint CL met overtuigende zege

7 september 2022, 20:45   Bijgewerkt: 8 september 2022, 19:02

Als de thuiswedstrijd tegen Rangers FC de eerste serieuze test was voor Ajax, is de ploeg van Alfred Schreuder daar ruimschoots voor geslaagd. De Amsterdammers waren met 4-0 te sterk voor de Schotten en beleefden zodoende een heerlijke start in de Champions League.

Schreuder wijzigde zijn basiself op twee posities ten opzichte van het thuisduel met SC Cambuur van afgelopen zaterdag. Kenneth Taylor keerde terug in het elftal en Mohamed Kudus mocht voor het eerst dit seizoen starten. De entree van de Ghanees ging ten koste van Brian Brobbey. Enerzijds verrassend, maar anderzijds niet. Kudus kwam tegen SC Cambuur immers al voor Brobbey binnen de lijnen en vulde de spitspositie uitstekend in.

Het was echter niet een van de Amsterdamse aanvallers, maar Jurriën Timber die de score al vroeg had kunnen openen. De kleine verdediger werd door Rangers FC volledig over het hoofd gezien bij een hoekschop, maar kon de bal niet knikken. Het was voor Ajax wel het sein om het tempo op te schroeven. Hoewel dat niet leidde tot uitgespeelde kansen, mocht het thuispubliek na zeventien minuten wel voor het eerst juichen. Edson Álvarez deed wat Timber naliet: raak koppen uit een hoekschop.

Kudus-show

Giovanni van Bronckhorst zat zichzelf ongetwijfeld op te vreten langs de lijn. PSV was immers ook trefzeker uit een hoekschop. Maar het Amsterdamse gevaar kwam niet alleen via standaardsituaties. Vooral over rechts bleven de aanvallen komen. Dusan Tadic, Steven Berghuis en Devyne Rensch combineerden erop los en dat resulteerde in twee kansen voor de rechtsback. Waar de rechtsback nog vergat om de dominantie van de thuisploeg om te zetten in een hoge score, deden Berghuis en Kudus dat wel. Berghuis via een rollertje en de nodige mazzel, Kudus na een fraaie individuele actie, gevolgd door een streep in de verre hoek.

'Zij krijgen voetballes', klonk het vanaf de F-side. En dat was na 46 minuten een even pijnlijke als terechte conclusie voor Van Bronckhorst en zijn manschappen. Van Bronckhorst, wiens verleden in Rotterdam uiteraard werd aangehaald door het thuispubliek, vreesde voor een pakslaag en ging in de tweede helft met vijf man achterin spelen. Dat zorgde er in ieder geval voor dat Ajax niet meer zo makkelijk door de achterste Schotse linie kon combineren, al bekroonde Kudus een dribbel à la Lionel Messi bijna met zijn tweede treffer van de avond.

Van een echte wedstrijd was ook in de tweede helft geen sprake. Ajax legde de zwakte van Rangers FC uitstekend bloot. Hoog en fanatiek drukzetten en dan blijkt de nummer twee van Schotland helemaal geen bijzondere ploeg. Maar het mooiste doelpunt van de avond kwam wel op naam van de bezoekers. Althans, daar leek het heel even op. Borna Barisic plaatste de bal schitterend in de verre hoek. Rangers FC mocht daar echter slechts één minuut van genieten, want de goal werd na intrede van de VAR afgekeurd wegens buitenspel.

Het publiek veerde nog wel een keer op, toen Steven Bergwijn na het zoveelste slordige balverlies van de Schotten de 4-0 eindstand op het bord zette. Bergwijn ging vervolgens wel met pijn naar de grond. Voor Ajax en de aanvaller is het te hopen dat de kramp erin schoot. Over zes dagen wacht immers al het bezoek aan Liverpool.

Zie ookAjax op Rapport: twee grote uitblinkers op perfecte avond

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!