Vosse de Boode hielp Ajax-verdediger: "Hij kon daardoor zeggen: luister eens, lummel"

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

19 maart 2023 – Vosse de Boode is al ruim elf jaar werkzaam als sportwetenschapper en data-analist bij Ajax. In een interview met het Het Financieele Dagblad vertelt ze over haar rol als hoofd sportwetenschap en over de samenwerking met de nieuwe trainer John Heitinga, die ze prettig vindt verlopen.

Vosse de Boode hielp Ajax-verdediger: "Hij kon daardoor zeggen: luister eens, lummel"

Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

"Ik ken John als speler en als trainer", vertelt De Boode in de aanloop naar De Klassieker. "Hij is opgeleid met alles wat wij hem als sportwetenschappers en data-analisten kunnen bieden. Je merkt dat hij van een generatie is die makkelijk technologie aan zijn werkwijze toevoegt. Bovendien doet hij zelf factchecks. Dat werkt heel prettig."

Ze heeft bij Ajax ook trainers gemaakt die zich conservatiever opstelden. Zo zette een trainer vraagtekens bij het nut van haar functie. "Een trainer zei: 'Ik heb jou niet nodig om te weten wie de snelste is. Sterker nog: je verdoet mijn trainingstijd.' Wat ik antwoordde? 'Geef maar een lijstje van jouw spelers: de snelste tot en met de langzaamste. Want ik heb jouw team gemeten. Als we hetzelfde lijstje hebben, voeg ik inderdaad niks toe.'"

De trainer bleek een van zijn snelste spelers te hebben ingeschat als een van de langzaamste, omdat hij altijd te laat bij de bal was. Aan zijn snelheid lag dat dus niet. "Misschien overzag hij het spel niet en startte hij te laat. In dat geval had hij met een video-analist moeten gaan zitten, om het moment van diep gaan te bepalen. Maar nu zat die jongen in een loopklas, terwijl hij gewoon kon rennen."

Niet alleen trainers, maar ook spelers kunnen baat hebben bij het werk van De Boode en haar twaalfkoppige team bij Ajax. Zo noemt ze het voorbeeld van een verdediger, wiens naam ze niet noemt, die kritiek kreeg omdat veel van zijn passes niet aankwamen. "Toen keek ik mee en bleek hij vaak een voorzet te geven, wat nu eenmaal vaker balverlies oplevert. Met die informatie kon hij tegen journalisten zeggen: 'Luister eens, lummel: heb je ook gekeken hoe vaak mijn passes het zestienmetergebied ingaan en een doelpunt worden?' Ik zie het als mijn taak om de voetbalwereld daarin op te leiden. Als je statistiek gebruikt, doe het dan goed."

 • Senegal - Nederland, actie Adv

  Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl

  Maak een account bij Jacks.nl en krijg bij je eerste storting 5 freebets van €10,00.

  Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

 • Reacties

  Ajax

  gerelateerd