Spuitspray wordt ook in Nederland geïntroduceerd

1 augustus 2014, 16:18

De oplosbare spray, die tegenwoordig in het internationale voetbal bij vrije trappen gebruikt wordt, maakt ook zijn intrede in Nederland. Komende zondag, bij de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tussen PEC Zwolle en Ajax, zal de spray op de Nederlandse velden debuteren. Vervolgens zal het middel bij alle competitie-, beker- en play-offwedstrijden in het betaald voetbal worden ingezet. Dat heeft de KNVB via de officiële kanalen aangekondigd.

De spray wordt door de arbitrage gebruikt om de 9.15 meter afstand van de bal naar de muur te markeren bij vrije trappen. De verdedigende ploeg moet zich achter de lijn opstellen. De stof die uit de spuitbus komt lost vanzelf op. De KNVB spreekt uit dat het al jaren voorstander is van het gebruik van de 'scheerschuim', die op het WK in Brazilië geïntroduceerd werd.

De KNVB, in het bijzonder operationeel directeur Gijs de Jong, beschouwt de spray als een nuttige steun voor arbiters: "Ondersteuning door hulpmiddelen draagt bij aan goede arbitrage en acceptatie van beslissingen. Op het WK in Brazilië is door spelers, arbitrage en het publiek de toepassing van de spray als zeer positief ervaren. De spray is een goed toepasbaar hulpmiddel voor de arbitrage om de muur op de juiste afstand te zetten en het voor iedereen duidelijk te maken vanaf waar de tegenspelers de vrije trap mogen verdedigen. Op deze manier worden vrije trappen op de meest eerlijke wijze genomen en draagt zo bij aan eerlijke en sportieve wedstrijden."

De Belgische, Franse en Engelse voetbalbond kondigden reeds aan de spray ook in te zetten tijdens competitiewedstrijden. De KNVB volgt dus en benadrukt daarnaast dat het gebruik van doellijntechnologie en extra assisten ('Arbitrage 2.0') ook hoog in het vaandel staat bij de Nederlandse voetbalbond. Wat betreft deze hulpmiddelen wordt na de komende voetbaljaargang, het tweede een laatste seizoen dat ze gebruikt worden, geconcludeerd of het gebruik hiervan een vervolg krijgt.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen