Qatar-getuige leeft in angst na belastende verklaring

20 november 2014, 10:51

Phaedra Almajid, die deel uitmaakte van het bidteam van Qatar en een belastende verklaring over corruptie rond de toewijzing van het WK uit angst voor represailles introk, maakt zich zorgen over haar veiligheid. Sinds de vrouw in haar getuigenis over Qatarese corruptie sprak, zegt ze dat ze 'de rest van haar leven over haar schouder moet blijven kijken'.

De getuige heeft naar eigen zeggen kennisgemaakt met een 'cultuur van paranoia, angst en bedreigingen'. "Mijn veiligheid en die van mijn kinderen is in het geding. Ik was getuige van iets waarvan ik vind dat de buitenwereld het ook moest weten", aldus Almajid. De vrouw zegt dat ze beschermd wordt door de Amerikaanse inlichtingendienst FBI, die onderzoek naar corruptie bij FIFA doet.

Almajid is overigens niet gediend van de handelswijze van de FIFA-onderzoekers. Ze vindt het slecht hoe er is omgesprongen met haar getuigenis over het WK-bid van Qatar en benadrukt dat niemand op deze manier nog een boekje open zal doen. Almajid legde een verklaring af voor de onderzoekscommissie die onder leiding stond van jurist Michael Garcia. Ze leverde bewijzen voor corruptie bij de toewijzing van het WK en zou onder meer hebben verteld dat de Golfstaat 1,5 miljoen dollar betaalde aan drie leden van het uitvoerend comité van de FIFA, om stemmen te vergaren.

Almajid komt op korte termijn naar Londen, om tegenover een onderzoekscommissie te getuigen. Dat doet ze samen met Bonita Mersiades, ex-medewerker van de Australische kandidatuur.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen