UEFA zet streep door eventuele boycot FIFA-verkiezing

28 mei 2015, 14:38   Bijgewerkt: 28 mei 2015, 14:46

De UEFA ziet af van een boycot van de presidentsverkiezingen van de FIFA, die komende vrijdag op het 65ste congres van de mondiale voetbalbond zal plaatsvinden. Dat heeft de Europese voetbalfederatie donderdagmiddag naar buiten gebracht. Door het veelbesproken corruptieschandaal zou er eventueel sprake zijn van een boycot, maar in een spoedvergadering is besloten dat dit niet het beste besluit is.

De leiders van de 53 voetbalbonden die aangesloten zijn bij de UEFA kwamen donderdag bijeen in het Kameha Grand hotel van Zürich, om het over het FIFA-schandaal en de consequenties daarvan te hebben. Er werd, onder meer met KNVB-voorzitter Michael van Praag en bondsdirecteur Bert van Oostveen, een strategie uitgestippeld voor het FIFA-congres van een dag later. Er is dus besloten dat deze niet geboycot zal worden.

De omstreden voorzitter Sepp Blatter is favoriet om in de verkiezing herkozen te worden voor een vijfde termijn. Een groot deel van de UEFA-leden brengt naar verwachting een stem uit op de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, maar leden van de Aziatische en Afrikaanse voetbalconfederaties lijken Blatter te gaan steunen. De huidige FIFA-baas staat wel flink onder druk, omdat er woensdag meerdere officials van de wereldvoetbalbond opgepakt werden wegens corruptie.

De UEFA verzocht de presidentsverkiezingen uit te stellen, de FIFA wil echter dat deze gewoon doorgaat. Blatter geldt niets verdachte en wordt zodoende als 'niet bij de corruptie betrokken' aangemerkt door de mondiale voetbalbond. De 79-jarige Zwitser weigert af te treden en gaat voor zijn vijfde ambtstermijn als FIFA-preses.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen