Ontknopingen in Europa League: hoe staat het ervoor?

10 december 2015, 15:23

Hoewel Ajax nog een sprankje hoop heeft op overwintering in de Europa League, heeft het donderdagavond een wonder nodig: de Ajacieden moeten zelf winnen van Molde FK en zijn bovendien afhankelijk van een zege van Celtic bij Fenerbahçe. Omdat AZ en FC Groningen ook al uitgeschakeld zijn, blikken we gewoon maar aan de hand van alle groepen vooruit op de laatste groepsfase-avond. Wie heeft de beste papieren?

De verhoudingen in de poules

Groep A

Groep B

Liverpool is al zeker van overwintering in de Europa League, maar groepswinst lonkt ook nog voor de manschappen van coach Jürgen Klopp. Op bezoek bij nummer twee FC Sion volstaat een gelijkspel om de poule te winnen. De Zwitserse club heeft wel een puntje nodig om Rubin Kazan, dat op visite gaat bij Girondins Bordeaux, achter zich te houden en dus door te gaan naar de knock-outfase.

Groep C

Groep D

Napoli is ongenaakbaar gebleken in deze poule en is al lang en breed zeker van de groepswinst. In de schaduw van de Italianen heeft FC Midtjylland de beste papieren om na de winterstop ook nog in de Europa League uit te komen. De Denen staan op zes punten, hebben twee punten meer verzameld dan Legia Warschau en Club Brugge en hebben het dus in eigen hand. Een overwinning op Club Brugge is genoeg, bij een remise tegen de Belgen moet Legia niet winnen. Club Brugge kan ook nog tweede worden, vanwege het onderlinge resultaat tegen Legia is een zege genoeg. De Polen kunnen ook nog door, als ze van Napoli winnen en het andere duel gelijk eindigt.

Groep E

Groep F

FC Groningen staat er ronduit treurig voor in Groep F. De Nederlandse bekerwinnaar snoepte slechts één puntje in vijf wedstrijden en zijn daardoor al een tijdje afgeschreven in de poule. SC Braga maakt vanaf minuut één de dienst uit in de groep van Groningen, maar heeft in de Euroborg een puntje nodig om daadwerkelijk als groepsleider te eindigen. Trakteren de Groningers hun fans toch nog op een Europese overwinning, dan kunnen de Portugezen gepasseerd worden door Olympique Marseille. De equipe van Karim Rekik gaan op bezoek bij Slovan Liberec. De Tsjechen kunnen Marseille nog passeren, een overwinning volstaat om verder te gaan.

Groep G

Groep H

De strijd ligt nog helemaal open in Groep H. Met een marge van één punt gaat Besiktas aan kop, maar de Turken spelen nog de lastige uitwedstrijd tegen Sporting Lissabon. Een gelijkspel is genoeg om door te gaan, een zege genoeg om groepswinst binnen te kapen. Lokomotiv Moskou heeft slechts één puntje minder dan Besiktas, waardoor een zege op Skënderbeu voor overwintering in Europa staat. Verliezen de Russen echter, dan heeft Sporting aan een puntje tegen Besiktas genoeg om door te gaan. Het verschil is namelijk slechts één punt en het onderlinge resultaat is in het voordeel van de Portugezen. Spannend!

Groep I

Groep J

Tottenham Hotspur is na de winter ook nog actief in de Europa League, maar heeft tegen AS Monaco (thuis) nog wel een puntje nodig om groepswinnaar te worden. Als de Spurs onderuit gaan, dan kan Anderlecht bij een zege op Qarabag (thuis) groepswinst grijpen. De Belgen hebben overigens aan een overwinning genoeg om naar de laatste 24 te gaan. Ook een gelijkspel volstaat, als Monaco niet in Londen wint. Voor de Monegasken volstaat echter alleen de winst, en dan moet Anderlecht ook nog eens morsen. Ook Qarabag kan nog door, als de ploeg uit Azerbeidzjan wint en Monaco daar niet in slaagt.

Groep K

Groep L

In de laatste poule is al bekend dat AZ door een slechte serie kansloos is om te overwinteren in de Europa League. De Alkmaarders gaan op bezoek in het fraaie San Mamés-stadion van Athletic de Bilbao, dat al zeker is van groepswinst. De Basken staan met een gunstig onderling resultaat drie punten voor op Partizan, dat plaats twee nog uit handen kan geven. Die kans is wel klein: alleen als de Serviërs in eigen huis met 1-3 of meer ten onder gaan tegen FC Augsburg, is het Europese avontuur voorbij.

De stand van zaken

Zeker van knock-outfase

Molde, Liverpool, Krasnodar, Dortmund, Napoli (groepswinnaar), Villarreal, Rapid Wien, Braga, Lazio (groepswinnaar), St-Étienne (runner-up in groep), Basel (groepswinnaar), Tottenham, Schalke 04, Sparta Praag, Athletic de Bilbao (groepswinnaar)

Kansen op knock-outfase

Fenerbahçe, Ajax, Sion, Rubin Kazan, Midtjylland, Club Brugge, Legia Warschau, Olympique Marseille, Slovan Liberec, Besiktas, Lokomotiv Moskou, Sporting Lissabon, Fiorentina, Lech Poznan, Belenenses, Anderlecht, Monaco, Qarabag, Partizan Belgrado, Augsburg

Reeds uitgeschakeld

Celtic, Bordeaux, PAOK, Qabala, Viktoria Plzen, Dinamo Minsk, Groningen, Dnipro, Rosenborg, Skënderbeu, Asteras, APOEL, AZ

Doorstromend vanuit de Champions League

FC Porto, Olympiakos, Manchester United, Bayer Leverkusen, Sevilla, Valencia, Galatasaray, Shaktar Donetsk

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen