'UEFA grijpt in: blunder in Bernabéu krijgt verstrekkende gevolgen voor scheidsrechter Marciniak'

11 mei 2024, 08:25
Foto: © Imago

Scheidsrechter Szymon Marciniak is door de UEFA van het openingsduel op het EK voetbal in Duitsland gehaald, melden Poolse media. De arbiter eiste woensdag een negatieve hoofdrol voor zich op door een doelpunt van Matthijs de Ligt, in de halve finale van de Champions League tussen Bayern München en Real Madrid, onterecht af te keuren.

De Ligt dacht in blessuretijd de 2-2 te hebben gemaakt en daarmee een verlenging af te hebben gedwongen, maar kwam bedrogen uit. Marciniak had even eerder namelijk al gefloten vanwege vermeend buitenspel van ploeggenoot Noussair Mazraoui. Door het snelle ingrijpen van de arbiter konden de VAR-beelden niet worden geraadpleegd, ging het doelpunt niet door en plaatste Real zich voor de eindstrijd, waarin Borussia Dortmund de tegenstander zal zijn.

Artikel gaat verder onder video

Het handelen van Marciniak leidde tot woedende reacties uit het Bayern-kamp. De Ligt sprak zelf schande van het optreden van de arbiter, terwijl ook zijn trainer Thomas Tuchel en ploeggenoot Thomas Müller geen goed woord overhadden voor de cruciale ingreep.

Marciniak werd eind april door de UEFA aangewezen als een van de negentien scheidsrechters die op de eindronde van het EK actief zal zijn. Het was zelfs de bedoeling dat de Pool de leiding zou krijgen over het openingsduel, tussen gastland Duitsland en Schotland, dat op 14 juni - uitgerekend - in de Allianz Arena in München wordt gespeeld. De kans daarop is volgens Przeglad Sportowy echter 'nagenoeg nul' na het controversiële optreden van Marciniak in Madrid.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 PSG komt na heenduel met Dortmund met verschrikkelijk nieuws: einde seizoen en géén EK

Paris Saint-Germain meldt na de eerste halve finale tegen Borussia Dortmund in de Champions League heel slecht nieuws.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

ManManMan
Link gekopieerd!
    31
    + 1
avatar

Wat mij verbaast is dat er heel veel mensen verbaasd zijn dat Real wel eens geholpen wordt door de arbitrage. Dit al tientallen jaren aan de gang en dus niet alleen in de Spaanse competitie.

KingJacobus.
Link gekopieerd!
    30
    + 1
avatar

Het is net ajax.

Storm
Link gekopieerd!
    40
    + 1
avatar

KJ de huilebalk. Heb je een trauma met Ajax of wat? Loser.

Raw
Link gekopieerd!
    29
    + 1
avatar

Het is gewoon de waarheid en dat weet heel Nederland dat de Knjb Ajax altijd helpt.

Oud keeper
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Hou nou eens op met je KNJB man. Niveautje 0.

zwartekat
Link gekopieerd!
    46
    + 1
avatar

Twee dagen later zegt de UEFA dat het doelpunt van M de Ligt onterecht is afgekeurd... mijn mening is laat het doelpunt tellen dan ...begin met 2 x 15 minuten met evt strafschopen... en de reiskosten van Bayer Muchen door de UEFA laten betalen.. maar dat zal zeker nie gebeuren 🐈‍⬛

Klantenservice
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Ala ze dat zouden doen, zou dat heel veel betekenen voor een toekomst. En dan vooral genoeg. Want welke dingen ga je achteraf wel terugdraaien en welke dingen niet. Hoe maak je daar keuze in. Wat als er tijdens een wedstrijd een penalty gegeven had moeten worden. Draai je de wedstrijd terug tot dat moment. Laat je de penalty nemen en dan verder spelen? Wat doe je bij een rode kaart die gegeven had moeten worden? 10 man ipv 11 man beïnvloed ook de wedstrijd enorm. Maak je onderscheid tussen een moment op het einde van de wedstrijden en aan het begin van de wedstrijd? Ik snap eerlijk gezegd heel goed dat ze het niet terugdraaien en alsnog een doelpunt gaan geven. Dat levert zoveel gedoe en onduidelijkheid voor de toekomst op. Je kunt alleen de arbitrage straffen voor de enorme fout. Dat is ook wat nu gedaan is. Ook met financiële vergoedingen zit je met dezelfde probleem stukken.

zwartekat
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

dat klopt helemaal Klantenservice

FriesR
Link gekopieerd!
    24
    + 1
avatar

Zoals zwarte Kat al zegt keur doelpunt goed laat twee keer 15 min extra spelen en dan de winnaar naar finale. Maar zal wel niet gebeuren en dan hoop ik gewoon dat Borussia de finale wint

Rechtsbekaf
Link gekopieerd!
    26
    + 1
avatar

Des te vreemder is het dat foute beslissingen door scheidsrechters en VAR v.w.b. overtredingen,rode, gele kaarten wel teruggedraaid of zelfs vernietigd kunnen worden door de instanties, maar een duidelijke en controleerbare foute beslissing zoals een geldig doelpunt niet kunnen worden gecorrigeerd. Ik denk dat Bayern het er ook niet bij zal laten zitten.

Dropkick
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Dat zal allemaal wel , maar Bayern zit met de gebakken peren, en RM staat gewoon in de finale , en als je dat ingrijpen noemt van de FIFA , hij wordt van de openings wedstrijd gehaald, nou dan krijgt hij toch de finale.

GaszZ
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Maar hoe kan, worden gezegd over doelpunt terwijl nooit een doelpunt was. En iedereen doet net alsof de spelers van real madrid de ligt zomaar laat schieten en de doelman ook bleef gewoon staan nadat de scheids gefloten heeft. Of zie ik het verkeerd

zwartekat
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

waarom zegt de UEFA dat het doelpunt onterecht is afgekeurd..dan was het toch gewoon een doelpunt volgens mij.. 🐈‍⬛

zwartekat
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Ja zal wel GaszZ ,hij floot omdat mazaroui vermeend buitenspel stond omdat de grensrechter vlagde, maar daar was geen sprake van. 🐈‍⬛daarom bleef de doelman gewoon staan nadat hij floot..

Joachim Luderitz
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

klopt, maar een scheids wacht altijd tot de bal gespeeld is en er een stil punt valt en dan pas wordt buitenspel gemeld ! dit was niet het geval in deze. dus de Scheids was fout en nam heb verlengen van de wedstrijd weg van Bayeren !

G Schoo
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Real-Madrid heeft een historie met corruptie en omkoperij. Begon al in de tijd dat Franco aan het bewind was in Spanje.

haike
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

wat zou dat die Marciniak boeien!! zijn ploegie heeft gewonnen en hij heeft genoeg geld ontvangen om te rentenieren !! vind het trouwens ook vreemd dat jaren geleden de uefa stoer heeft geroepen dat als real nog steeds zo in de schulden staat dat ze uit de CL worden gehaald!! nu al jaren verder en real nog steeds negatief maar wel miljoenen en miljoenen kopen kopen kopen en wat doet uefa??? inderdaad lachen!! maar als ik de trainer van bayern was geweest had ik gezegd we trappen niet af eerst kijken naar de VAR!! maar als je de var niet gebruikt wat heeft dat ding dan voor nut? helemaal niks duuuuus oprotten met dat onding!

Klantenservice
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

De VAR mocht door de fout op het veld niet gebruikt worden volgens de regels. Die regels kunnenn ze niet tijdens een wedstrijd veranderen. De fout ligt hier echt bij de grens en scheidsrechter, niet bij de uitvoerende VAR. Je kunt wel je vraagtekens zetten bij de regels over wanneer een VAR wel/nirt mag ingrijpen. Als scheidsrechter op een eindtoernooi fluiten is nogal een ding voor scheidsrechters. Daar van af gehaald worden is voor een scheidsrechter dus wel dergelijk een behoorlijke sanctie. Verder vermoed ik dat hij sowieso Europees voorlopig wel even pas op de plaats moet maken. Hij wordt dus echt wel gestraft. Veel meer kan er niet gedaan worden.

zwartekat
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

goed uit gelegd Klantenservice zeer duidelijk -- mee eens natuurlijk

Super Football Fan
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Zonde. Hij floot fantastisch op dit ene puntje van kritiek na. Zowiezo en van de betere scheidsrechters momenteel. Madrid verdient de finale omdat ze veel beter waren dan Bayern.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen