In beeld: de vijftien grootste transfers van de zomer

1 september 2016, 13:02

De transfermarkt zit op slot in de belangrijkste voetballanden van Europa. Tijd om te resumeren. Er werd deze zomer namelijk weer met ongelofelijk veel geld gesmeten door de steeds rijker wordende clubs, met veel waanzinnige transfers en records als gevolg. FCUpdate.nl pikt de vijftien grootste transfers eruit. Daarbij moet absoluut gezegd worden dat we er nog veel meer hadden kunnen kiezen.

Paul Pogba

[photo,100168,left,]

Met stip op één. Met een transfersom van 105 miljoen euro werd de Franse krachtpatser de duurste speler ooit. Het gekke van zijn overstap is dat hij na een indrukwekkende periode bij Juventus terugkeerde bij de club die hem in 2012 voor slechts 3,5 miljoen euro liet gaan. Voor dertig keer zoveel geld werd Pogba dus weer in de armen gesloten op Old Trafford.

Gonzalo Higuaín

[photo,100475,left,]

Een goede tweede in dit lijstje is absoluut Gonzalo Higuaín. Na een ellenlange soap betaalde Juventus maar liefst 90 miljoen euro voor de Argentijnse spits, die in Napels door de achterdeur vertrok. "Hij is een verrader, zonder te overdrijven!", sneerde Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis. "Mijn keuze om te vertrekken kwam deels door hem", counterde Higuaín vervolgens.

Zlatan Ibrahimovic

[photo,99926,left,]

Na zijn transfervrije vertrek bij Paris Saint-Germain ("Ik kwam als een koning en ging als een legende"), was het lange tijd de vraag wat Zlatan Ibrahimovic ging doen. José Mourinho slaagde erin om de Zweedse topspits, samen met Pogba, naar Manchester United te halen. Daar stond de Zweed meteen zijn mannetje, met vier goals in vier duels.

€4.2M

Meer info
' href="https://www.fcupdate.nl/voetballers/n-golo-kante">N'Golo Kanté

[photo,100476,left,]

Leicester City kroonde zich vorig seizoen, tot verbazing van vriend en vijand, op sensationele wijze tot kampioen van de Premier League. Zonder N'Golo Kanté was dat de bescheiden club waarschijnlijk niet gelukt. Zelden was een speler zo belangrijk voor een ploeg. Voor Chelsea reden genoeg om de Franse balafpakker voor 30 miljoen euro in huis te halen. Een zéér goede zet, vinden wij.

Mats Hummels

[photo,100477,left,]

Bayern München schroomt al jaren niet om te winkelen bij haar concurrenten en wist deze zomer opnieuw een vette vis weg te halen bij Borussia Dortmund. Bayern is wel de jeugdliefde van de centrumverdediger, die zijn jeugdopleiding in München doorliep. Na het uitblijven van een doorbraak verkaste hij naar Dortmund, maar jaren later keerde de stopper dus weer terug. De cirkel is rond, zo zou je kunnen zeggen. De transfersom: 38 miljoen euro. Mario Götze bewandelde overigens weer de omgekeerde weg.

John Stones

[photo,100478,left,]

Manchester City tastte deze zomer weer zeer diep in de buidel om de selectie te versterken. John Stones was de duurste aankoop van de Engelse topclub, met bijna 60 miljoen euro. Naast de Engelse verdediger werden onder meer Ilkay Gundogan, Nolito en Leroy Sané aangetrokken door Manchester City.

Granit Xhaka

[photo,100479,left,]

Wat moest Arsene Wenger het deze transferzomer toch weer ontgelden bij Arsenal. De Franse manager zou zij hand voor de zoveelste keer te veel op de knip houden. Toch heeft hij uiteindelijk de portemonnee getrokken, met de komst van Granit Xhaka, Shkodran Mustafi en Lucas Pérez. Het trio kostte The Gunners 106 miljoen euro. Van Xhaka, die overkwam van Borussia Mönchengladbach, wordt het meest verwacht.

Leroy Sané

[photo,99603,left,]

Iemand die ook niet kan ontbreken in dit lijstje is Leroy Sané. Het 20-jarige supertalent stapte voor 50 miljoen euro van Schalke 04 over naar Manchester City en werd daarmee de duurste Duitse speler ooit. Dat was eerder Mesut Özil, die in 2013 voor 47 miljoen euro van Real Madrid werd overgenomen door Arsenal.

Henrikh Mkhitaryan

[photo,100480,left,]

Hoewel hij nog niet al te veel aan spelen toekomt bij Manchester United, is de overstap van Henrikh Mkhitaryan een van de grootste transfers van deze zomer. 42 miljoen euro betaalde de Engelse topclub naar liefst voor de Armeense smaakmaker van Borussia Dortmund, die vorig seizoen indruk maakte met elf doelpunten en vijftien assists in de Bundesliga.

Alvaro Morata

[photo,100481,left,]

Niet alleen Paul Pogba keerde deze zomer terug bij de club die hem een tijdje geleden nog liet gaan. Alvara Morata kreeg hetzelfde lot toebedeeld. De international van Spanje verraste de clubleiding van Real Madrid met zijn uitstekende prestaties in Turijn en activeerde de terugkoopoptie van 30 miljoen euro voor de spits. Het betekende dat Real Madrid ongeveer 10 miljoen euro verlies gemaakt heeft op Morata, die in 73 Serie A-duels vijftien goals maakte voor Juventus. Bovendien deed hij in de Champions League, jawel, Real Madrid pijn.

David Luiz

[photo,76788,left,]

In de categorie verrassende transfers is er de terugkeer van David Luiz naar Chelsea. De Braziliaanse centrumverdediger stapte in 2014 voor tientallen miljoenen over naar Paris Saint-Germain, maar is voor 38,5 miljoen euro teruggehaald door Chelsea. De opvallende transfer kwam plas vlak voor de timing rond.

João Mário

[photo,100482,left,]

Renato Sanches maakte op 18-jarige leeftijd voor 35 miljoen euro de overgang van Benfica naar Bayern München, maar hij was niet de enige Portugees die een megatransfer realiseerde. João Mário werd namelijk voor een slordig 40 miljoen euro door Internazionale overgenomen van Sporting Clube de Portugal. De aanvaller heeft dat te danken aan zijn prima prestaties op het gewonnen EK 2016.

Sadio Mané

[photo,99944,left,]

We konden nog héél veel spelers opnemen in dit lijstje, zoals Michy Batshuayi (Chelsea), Moussa Sissoko (Tottenham Hotspur), Hulk (Shanghai SIPG), Eric Bailly (Manchester United), André Gomes (FC Barcelona), Kevin Gameiro (Sevilla) en Miralem Pjanic (Juventus), maar wij kiezen voor Sadio Mané. De razendsnelle aanvaller werd door Liverpool voor meer dan 41 miljoen euro gekocht van Southampton. Zijn goal tegen Arsenal (3-4 winst) liet zien dat The Reds nog heel veel plezier aan hem kan beleven.

Arek Milik

[photo,100384,left,]

Er waren ook grote eredivisietransfers. Wie las dat Ajax maar liefst 34 miljoen euro verdiende aan Arek Milik, zal even flink zijn ogen gewreven hebben. Natuurlijk heeft de Poolse spits zich afgelopen jaar goed ontwikkeld in de Eredivisie en heeft hij een neusje voor het doel, maar de clubleiding van Ajax zal nooit hebben durven dromen dat de spits dit enorme bedrag zou opleveren. Overigens liep het wel wat raar, aangezien Ajax officieel communiceerde dat Milik zou blijven, maar de Pool tóch vertrok. Hij debuteerde bij Napoli met twee goals tegen AC Milan (4-2 winst).

Vincent Janssen

[photo,99802,left,]

Jasper Cillessen maakte voor ongeveer 12 miljoen euro een droomtransfer naar FC Barcelona, maar de transfer van Vincent Janssen was toch wel de mooiste overstap die een Nederlander vanuit de Eredivisie wist af te dwingen. Voor ruim 22 miljoen euro werd de goaltjesdief van AZ opgehaald door Tottenham Hotspur. Laten we hopen dat hij zijn 27 eredivisiegoals in het vorige seizoen een mooi gevolg kan geven in de Premier League.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen