Van Praag of Ceferin: UEFA kiest nieuwe voorzitter

14 september 2016, 11:03   Bijgewerkt: 14 september 2016, 11:25

Voetbalminnend Europa staat vandaag (woensdag) niet alleen in het teken van de Champions League, de blik is ook nadrukkelijk gericht op Athene. Vertegenwoordigers van de 55 UEFA-lidstaten komen in de Griekse hoofdstad bijeen om een nieuwe voorzitter van de Europese voetbalunie te kiezen. Komt er in de persoon van Michael van Praag voor het eerst een Nederlander aan het hoofd van de UEFA te staan, of wint de vrij onbekende Sloveen Aleksander Ceferin de verkiezing?

Opvolger Platini

Nu alweer een presidentsverkiezing bij de UEFA? Ja, Michel Platini werd in maart 2015 weliswaar gekozen voor een derde termijn als topman van het Europese voetbalorgaan, maar in mei van dit jaar trad hij af. De Fransman had in oktober 2015 al een jarenlange schorsing opgelegd gekregen omdat hij in 2011 een verdachte betaling van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter had aangenomen. En dus moet de UEFA op zoek naar iemand die de termijn van Platini, tot 2019, afmaakt.

Michel Platini

Michel Platini

Ceferin favoriet

Hoewel strijd? Afgaande op de laatste berichten is Ceferin de grote favoriet voor de winst van de verkiezing. De Sloveen, die een opleiding tot advocaat heeft afgerond en sinds 2011 de voorzitter van de voetbalbond van zijn land is, heeft onder meer de Scandinavische landen, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië en tal van Oost-Europese landen achter zich. Van Praag heeft pas vier landen in het openbaar horen zeggen dat ze hem steunen: Nederland, Engeland, België en IJsland.

Aleksander Ceferin

Aleksander Ceferin

Vraagtekens rond Ceferin

Michael van Praag

Michael van Praag

Ceferin maakt zich er niet druk om en benadrukt volledig onafhankelijk te zijn. "Eerst ben ik de sprekende pop van Michel Platini, dan weer die van Gianni Infantino, dan weer die van Rusland en straks misschien wel die van Italië", mopperde Ceferin vorige week bij een persconferentie in Kopenhagen. "Het lijkt wel of journalisten niet kunnen geloven dat iemand uit Slovenië onafhankelijk is. Maar geloof me: dat ben ik wel."

Nieuwe opzet Champions League

Nieuwe onderhandelingen over de CL-opzet zouden ook aansluiten bij het manifest van Van Praag. Als zelfbenoemde bruggenbouwer wil hij het gat tussen rijk en arm juist verkleinen. Dat geldt ook voor Ceferin. Beide heren willen het voetbal tevens veiliger en transparanter maken en vinden ook dat er meer aandacht voor het vrouwenvoetbal moet komen.

De opzet van de verkiezing is simpel. Alle 55 landen brengen een stem uit, een meerderheid (28 stemmen) volstaat voor de winst. Bij een gelijkspel (dat is mogelijk als een oneven aantal landen blanco stemt) volgt een tweede ronde. Is er ook daarna nog evenwicht, dan brengt het lot de beslissing.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen