Cruciaal weekend in titelstrijd Eredivisie

20 april 2011, 13:31

Eén punt. Dat scheiden de drie titelkandidaten PSV, FC Twente en Ajax van elkaar. Drie speeldagen voor het eind van de Eredivisie lonkt een herhaling van het zinderende competitieslot van 2007, toen AZ op de slotdag de titel verspeelde aan PSV. Of het dit keer ook zo spannend wordt, hangt voor een groot deel af van dit weekend. FCUpdate.nl blikt vooruit op een cruciale speelronde.

Spelers en trainers van de titelkandidaten gooien er de laatste weken cliché na cliché uit. Iedere wedstrijd is een finale, elk puntverlies kan dodelijk zijn, we moeten naar onszelf kijken en onze wedstrijden winnen: in Eindhoven, Enschede en Amsterdam klinken allemaal dezelfde teksten. En na een uit het vuur gesleepte zege volgt de onvermijdelijke volzin: “Het maakt nu niet uit hóe we winnen, als we maar winnen.”

PSV

{image[276242][right-half][]}Hoe spannend het ook is, slechts één team heeft de boel echt in eigen hand. Alleen PSV weet zeker dat als het drie keer wint, de schaal naar Eindhoven komt. Op papier hebben de Brabanders het zwaarste programma, maar dat zegt weinig. Belangrijk wordt vooral wat PSV dit weekend doet. Als de uitwedstrijd tegen Feyenoord gewonnen wordt levert dat niet alleen drie punten, maar ook een groot psychologisch voordeel op. PSV wordt dan namelijk dat weekend er na de enige ploeg die een 'matchpoint' heeft en kampioen kan worden. Thuis tegen Vitesse nog wel, een ploeg die de laatste jaren al regelmatig kanonnenvoer was in kampioenswedstrijden.

FC Twente

{image[276247][left-half][]}Na de zege op eigen veld tegen PSV, enkele weken geleden, leek er nog geen enkele reden waarom FC Twente géén kampioen zou worden. Kwaliteit is er voldoende, ervaring ook en de vorm leek beter dan bij PSV en Ajax. Gelijke spelen tegen Roda en De Graafschap (allebei 1-1) hebben de situatie echter op zijn kop gezet. Op 1 mei staat de relatief eenvoudige thuiswedstrijd tegen Willem II op het programma, maar die wedstrijd doet eigenlijk alleen ter zake als de ploeg vrijdag in Den Haag weet te winnen van ADO. Lukt dat niet, dan staan de Tukkers na dit weekend vermoedelijk derde, mogelijk drie punten achter koploper PSV. Dan is het einde verhaal, zeker omdat PSV een beter doelsaldo heeft. Drie punten achterstand zijn er dus eigenlijk vier. Andersom geldt echter: als Twente vrijdag wint, legt dat de druk volledig bij PSV en Ajax, die pas zondag spelen.

Ajax

{image[276111][right-half][]}Na de nederlaag bij ADO, enkele weken geleden, wist iedereen het zeker: Ajax zou dit jaar geen kampioen meer worden. De ploeg speelde de weken daarna ook zeker niet als een kampioen, maar won wel. Vaak met dank aan de doelman van de tegenpartij, maar dat maakt de drie punten niet minder waard. En omdat PSV en Twente punten morsten, doet Ajax ineens weer mee. Dat zal ook na dit weekend het geval zijn, want thuis tegen Excelsior zal de ploeg normaal gesproken niets morsen. Daarna wachten nog loodzware duels met Heerenveen (uit) en FC Twente (thuis).

De druk ligt dit weekend dus niet bij Ajax, maar vooral bij PSV en Twente. Met een relatief gemakkelijke thuiswedstrijd op de volgende speeldag, zondag 1 mei, voor de boeg, telt dit weekend voor de koploper en de regerend landskampioen maar één ding: de overwinning. Wie kampioen wil worden, moet nu opstaan.

Resterende programma's

PSV: Feyenoord (uit), Vitesse (thuis), FC Groningen (uit)

FC Twente: ADO Den Haag (uit), Willem II (thuis), Ajax (uit)

Ajax: Excelsior (thuis), SC Heerenveen (uit), FC Twente (thuis)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen