De 'andere' finales van de laatste speeldag

11 mei 2011, 14:00   Bijgewerkt: 11 mei 2011, 20:03

Natuurlijk, alles draait zondag om Ajax-Twente. Twee teams die in een direct gevecht uitmaken wie er kampioen van Nederland wordt, mooier kan het niet. Maar in de schaduw van dat duel moeten ook nog een aantal andere beslissingen vallen. Wie plaatst zich voor de CL, EL en play-offs? En wie gaat de nacompetitie in?

Strijd om plek twee

Voor PSV is de opdracht dit weekend simpel: winnen van FC Groningen en de tweede plek, en het bijbehorende ticket voor de Champions League, is binnen. De ploeg staat nu nog derde maar omdat FC Twente óf Ajax sowieso punten gaat verspelen, omdat ze tegen elkaar spelen, klimt PSV bij een overwinning in de Euroborg naar plek twee. Wint PSV niet, dan is het afgelopen voor de Eindhovenaren. De tweede plaats gaat dan naar Twente of Ajax, afhankelijk van het resultaat in Amsterdam.

Strijd om plek vier

{image[276390][right-half][]}De vierde plaats in de Eredivisie geeft recht op Europa League-voetbal en is dus voor alle subtoppers van groot belang. Tot vorige week maakten vier teams nog kans, maar Roda JC en ADO Den Haag zijn inmiddels afgehaakt. Alleen AZ en FC Groningen zijn nog in de race, waarbij de Alkmaarders een voorsprong van drie punten verdedigen. Een puntje in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht volstaat dus. FC Groningen, dat thuis PSV ontvangt, moet winnen en hopen op een nederlaag van AZ. Als FC Groningen wint en AZ verliest, neemt de ploeg uit de Martinistad de felbegeerde vierde plaats op doelsaldo over.

Strijd om plek acht

{image[276305][left-half][]}De nummers vijf, zes, zeven en acht van de Eredivisie strijden de komende weken in een play-off om het laatste Europa League-ticket. Roda en ADO zijn al zeker van deelname, net als AZ of FC Groningen. Voor het laatste ticket zijn nog drie teams in de race: Heracles Almelo, FC Utrecht en Feyenoord. Heracles, de huidige nummer acht, speelt thuis tegen ADO Den Haag en heeft aan een zege genoeg om zijn positie te behouden. Ook een remise is vrijwel zeker voldoende, omdat het doelsaldo van Heracles veel beter is dan dat van FC Utrecht, dat twee punten minder heeft en thuis tegen AZ speelt. Nummer tien Feyenoord kan alleen maar hopen op een wonder. Alleen als het zelf met ruime cijfers van NEC wint, Heracles verliest en FC Utrecht niet wint van AZ, mogen Mario Been en zijn mannen alsnog de play-offs in.

Strijd tegen degradatie

{image[275401][right-half][]}Willem II is als nummer achttien al zeker van rechtstreekse degradatie, terwijl VVV Venlo als zeventiende gaat eindigen en dus de nacompetitie in moet. De vraag is nu alleen nog wie als zestiende eindigt en ook met teams uit de Jupiler League moet gaan strijden om lijfsbehoud. Momenteel is plek zestien in handen van Excelsior, maar Vitesse en met name De Graafschap zijn nog niet veilig. Beide teams hebben drie punten meer dan de Kralingers. Gezien het veel betere doelsaldo hoeft Vitesse zich vooralsnog weinig zorgen te maken, maar De Graafschap moet thuis tegen VVV nog een punt pakken om een nare verrassing te voorkomen. Excelsior speelt in Arnhem tegen Vitesse. Voor de statistieken: als Excelsior met 4-0 wint in het Gelredome, passeert het Vitesse op de ranglijst. Het zou toch wat zijn...

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen