AZ trapt Europese campagne af met zuinige winst

28 juli 2016, 22:45   Bijgewerkt: 29 juli 2016, 10:41

De kop is er ook af voor AZ. De Alkmaarders zijn hun Europese seizoen begonnen met een 1-0 overwinning op PAS Giannina. Tegen de Grieken ontvouwde zich eenzelfde scenario als het duel tussen Heracles Almelo en Arouca, ware het niet dat een laat tegendoelpunt de Noord-Hollanders wél bespaard bleef. Na een overwicht en een kansenregen stond er een 1-0 eindstand op de borden.

Net toen PAS Giannina, vorig seizoen de nummer zes van Griekenland en weleens 'het Ajax van Epirus' genoemd, de wedstrijd enigszins geneutraliseerd had, kwam AZ op voorsprong. Derrick Luckassen was degene die AZ over het dode punt heen hielp. De ijzersterke verdediger werd flink gehinderd bij een corner, maar knikte bij de tweede paal al vallend de openingstreffer binnen. Joris van Overeem en Jahanbakhsh maakten er even later bijna 2-0 van, maar doelman Alexandros Paschalakis was op zijn hoede. Alireza was vlak voor rust nog een keer dicht bij een goal, maar schoot tegen een Griekse verdediger aan.

In de tweede helft ging AZ verder op zoek naar de 2-0. Het had defensief gezien de zaken aardig op orde, maar wist de score niet verder uit te breiden. Het ontbrak vaak aan zorgvuldigheid in de eindpass of scherpte in de afronding. Eigenlijk telde het hele tweede bedrijf weinig wapenfeiten meer. Inzetten van Jahanbakhsh en de sterk spelende Ridgeciano Haps verdwenen over het doel van Paschalakis, verder verliep de wedstrijd rustig.

De return in Griekenland, die gespeeld zal worden in het onderkomen van Atromitos FC, wordt volgende week afgewerkt. AZ heeft dan aan een gelijkspel genoeg om door te gaan, al is een nederlaag met één doelpunt verschil ook genoeg als de formatie van Van den Brom tot scoren weet te komen op Griekse bodem.