Oranje op rapport: De Ligt kent totale off-day tegen Schotland

3 juni 2021, 08:00

Het Nederlands elftal sloeg in de eerste oefenwedstrijd in aanloop naar het EK een flink modderfiguur. In de laatste minuut werd ternauwernood een nederlaag afgewend door een rake vrije trap van Memphis (2-2). Het 5-3-2-systeem kwam totaal niet uit de verf, waardoor er weinig voldoendes waren. Geen lekkere voorbereiding op de groepsfase van het EK dus, maar zondag tegen Georgië kan het nog wat vertrouwen tanken.

Tim Krul – 4,5

Door de positieve coronatest van Jasper Cillessen, staat Tim Krul op poleposition om de vrijgekomen vacature onder de lat in te vullen. Hij zal waarschijnlijk met Maarten Stekelenburg moeten uitmaken wie er op het EK gaat keepen. Daarom was de wedstrijd tegen Schotland een hele belangrijke voor Krul en hij oogde dan ook wat gespannen. De eerste de beste uittrap vloog regelrecht over de zijlijn en bij het tegendoelpunt kun je je afvragen of Krul niet iets meer had kunnen doen. De goalie reageerde namelijk wat laat op de schuiver van afstand. Door zijn matige prestatie is de keepersstrijd in ieder geval nog niet gestreden.

Owen Wijndal - 6

Owen Wijndal heeft in ieder geval als een van de weinige Oranje-spelers wat pit laten zien. Vooral in het eerste halfuur was hij sterk in de duels en bestreek hij de hele linkerkant. Wijndal speelde op het randje, af en toe iets daarover, maar later zakte dat ook weer iets terug. Hij kwam een aantal keer goed door over links, maar zijn voorzetten leverden geen serieuze kansen op. De linksback van AZ is een van de spelers die komende zomer een mooie transfer wil maken en is dus gebaat bij een goed EK. Daarvoor moet het nog wel iets sprankelender bij de back.

Matthijs de Ligt - 4

De performance van Matthijs de Ligt was typerend voor de off-day van het Nederlands elftal. De jonge verdediger was een aantal keer zeer slordig in het uitverdedigen en daar kwam uiteindelijk ook de openingstreffer uit. Met een stuiterende inspeelpass, probeerde hij Memphis te bereiken en enkele momenten later lag de bal in het netje. Vlak daarna kreeg Schotland nog een aardige kans, mede doordat De Ligt niet kort genoeg dekte en zo werd uitgespeeld. Tot overmaat van ramp zag hij er ook bij het tweede tegendoelpunt niet goed uit. Op halve kracht sprintte hij naar zijn tegenstander toe, waardoor hij uiteindelijk te laat was om de 1-2 te voorkomen. Een avond om heel snel te vergeten voor hem!

Stefan de Vrij - 6

De Vrij kan terugkijken op een zeer degelijk optreden tegen Schotland. Hij won verdedigend zijn duels en stond tactisch vaak goed, terwijl de rest van het elftal wat zoekende was. Hij had een aantal prachtige openingen op Wijndal en kon daarmee ook in voetballend opzicht zijn steentje bijdragen. De Vrij is uiteraard gewend om in een 5-3-2 te spelen en liet dat woensdag ook wel zien.

Jurriën Timber - 6

Timber was de grootste verrassing in de basiself van trainer Frank de Boer. De jonge verdediger van Ajax speelde mee alsof hij al jaren meedraait bij Oranje. Hij maakte een zelfverzekerde indruk, was comfortabel aan de bal en stond ook verdedigend zijn mannetje. Een aantal keer schoof hij goed door naar het middenveld, maar daar ontbrak het hem aan oplossingen. Een hoge pass van Timber was de aanleiding voor de 1-1 van Memphis. Al met al kan hij terugkijken op een redelijke debuutwedstrijd.

Denzel Dumfries – 5

Denzel Dumfries was een van de spelers waarvan meer verwacht mag worden. De back staat bij PSV bekend om zijn enorme drive naar voren een zijn toegevoegde waarde in het aanvalsspel. Juist als er in een 5-3-2-systeem wordt gespeeld, is de rol van de backs cruciaal. Dumfries werkte hard, maar werd nauwelijks gevaarlijk. In de eerste helft was er één moment waarbij hij een combinatie aanging met Weghorst en de bal hard in het zijnet schoot. Verder hebben we weinig gezien van de rechtsback.

Frenkie de Jong – 5

Van tevoren liet Frank de Boer al weten Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum al na een halfuur van het veld te halen, om hen enigszins te ontzien in het overvolle speelschema. Ook als het vertoonde spel het argument was geweest om het tweetal te wisselen, had dat meer dan plausibel geweest. Vanuit het middenveld was er nauwelijks creativiteit en drang naar voren. Waar De Jong bij Barcelona een steeds aanvallendere rol is gaan spelen, bleef het bij Nederland beperkt tot het ophalen van de bal bij de centrale verdedigers.

Georginio Wijnaldum – 5

In het halfuur dat Wijnaldum meedeed aan de wedstrijd, was er één moment waarin zijn wereldklasse zichtbaar was en dat was bij het doelpunt. Negen van de tien spelers hadden de hoge bal van Timber naar voren gekopt, maar Wijnaldum koos ervoor om de bal terug te leggen op de inlopende Memphis. Verder stond zijn wedstrijd vooral in het teken van slordig balverlies en zodoende had hij naast de 1-1 weinig toegevoegde waarde woensdagavond.

Marten de Roon – 6

Het Nederlands elftal kampte dus zichtbaar met een gebrek aan creativiteit op het middenveld. De vraag is echter of je dat kun toeschrijven aan Marten de Roon, wiens specialiteit dat nu eenmaal niet is. De golfbreker van Bergamo deed precies wat hij moest doen. Hij veroverde ballen, ging duels aan en maakte veel vuile meters. Aan de bal waren het vooral risicoloze passes en tikjes breed. Daardoor blijft er altijd een discussie hangen rondom de persoon van De Roon. Vooral in wedstrijden tegen mindere tegenstanders is het zeker het overwegen waard om een wat creatievere speler op te stellen.

Wout Weghorst – 5

De afgelopen maanden was hij steeds het onderwerp van gesprek als het over het Nederlands elftal ging. Weghorst presteerde geweldig in de Bundesliga, maar werd genegeerd door de bondscoach. Voor het EK is hij wel opgeroepen en tegen Schotland mocht hij het direct laten zien in de basis. Een aantal keren hield hij de bal goed vast, combineerde met medespelers of verlengde de bal intelligent, maar al met al was het te weinig voor een voldoende. Daarbij moet gezegd worden dat de aanvoer naar de spits ook zeer ondermaats was, maar in Duitsland heeft hij al laten zien ook zijn eigen kansen te kunnen creëren.

Memphis – 5,5

De scorebordjournalisten onder ons zullen zich wellicht verbazen dat de maker van de twee doelpunten maar een krappe voldoende kreeg. Dat heeft ermee te maken dat Memphis een hele wisselvallige wedstrijd speelde. Hij wisselde goede momenten af met een karrevracht aan balverlies. Een slordige aanname van de aanvaller leidde zelfs de 0-1 van Schotland in, hoewel hij niet bepaald lekker werd aangespeeld. Toch blijft het een feit dat hij wederom zeer belangrijk is voor de Nederlands elftal en hij qua creativiteit volstrekt onmisbaar is. 

Invallers

Davy Klaassen - 5

De middenvelder van Ajax kwam na een halfuur spelen al in de ploeg. Vanaf de bank zag hij dat het middenveld wel een impuls kon gebruiken, maar die heeft hij het elftal niet echt kunnen bieden. Klaassen staat bekend om zijn loopvermogen en diepgang, maar dat wapen heeft hij niet gebruikt. De momenten dat hij gevaarlijk werd voor het doel, werden afgevlagd voor buitenspel. Op deze manier gaat Klaassen zich niet in de basiself spelen.

Ryan Gravenberch – 5

Ook Gravenberch mocht al snel in de wedstrijd invallen, maar ook hij zal niet terugkijken op een erg geslaagde wedstrijd. Bij Ajax ontwikkelt hij zich steeds meer als complete middenvelder en verloopt het spel meer en meer via hem. Bij Oranje lukte het hem niet om zo dominant aanwezig te zijn en dus speelde hij meer in dienst van het elftal. Hij zal zeker de droom hebben om veel minuten te maken op het EK, maar voorlopig lijkt elke invalbeurt al mooi meegenomen voor de jonge middenvelder.

Patrick van Aanholt (speelde te kort voor een beoordeling)

Quincy Promes (speelde te kort voor een beoordeling)

Steven Berghuis (speelde te kort voor een beoordeling)

Luuk de Jong (speelde te kort voor een beoordeling)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen