Sparta komt vroege schrik te boven en verlaat laatste plaats

12 maart 2022, 18:30   Bijgewerkt: 12 maart 2022, 18:39

Sparta Rotterdam heeft zaterdagmiddag op het eigen Kasteel de rode lantaarn in de Eredivisie overgedragen aan Fortuna Sittard. In het armoedige kelderduel met Go Ahead Eagles werd aanvoerder Adil Auassar door een rake kopbal de matchwinner: 1-0.

De druk bij deze wedstrijd lag vol bij Sparta. Het team van Henk Fraser staat op de laatste plaats in de Eredivisie, maar de Rotterdammers hebben nog wel twee wedstrijden tegoed: tegen Vitesse werd de wedstrijd gestaakt en vanwege storm Eunice moet het duel met Fortuna Sittard ook nog ingehaald, dus de ranglijst van geeft een ietwat vertekend beeld, maar Sparta wil natuurlijk zo snel mogelijk van de laatste plaats afkomen.

In het vervolg van de eerste helft gebeurde vrijwel niets noemenswaardig. De ploeg uit Deventer nam in het eerste deel het initiatief, maar wist niet tot zuivere kansen te komen. Sparta stond tactisch dramatisch, waardoor Fraser zijn trukendoos weer moest openhalen. Hij wilde het team anders neerzetten en liet doelman Maduka Okoye aan een blessure behandelen, al leek er weinig aan de hand. Zodoende kreeg de trainer wel tijd om de veldspelers instructies te geven. Het was niet voor het eerst dat de coach zo'n trucje uithaalde.

Na de rust voerde Go Ahead de druk op, maar verder dan te hoge of te harde voorzetten kwam de ploeg uit Deventer niet. En anders stond Okoye wel op de goede plek. De Spartaan heerste in de lucht. De wedstrijd had een goal nodig en uiteindelijk kwam die er ook in minuut 68. Een vrije trap van Vito van Crooij was heel lang onderweg en Adil Auassar kopte fijn binnen. Het Kasteel ontplofte, want de voorsprong was verrassend te noemen.

Sparta trok uiteindelijk de drie punten over de streep, waardoor de ploeg van Fraser de rode lantaarn aan Fortuna Sittard overdraagt. Go Ahead kan door de nederlaag op Het Kasteel geen afstand nemen van de onderste plekken.

Opstellingen en beoordelingen*

Sparta: Okoye 7; Abels 5,5, Auassar 6,5, Beugelsdijk – (5. Vriends 6,5), Durmisi 5,5 ; Namli 5 (82. Mijnans –), Van Mullem 6, De Kamps 6, Van Crooij 6 (82. Jans –); Engels 7 (90. Masouras –), Dalmau 5 (46. Thy 6,5).

Go Ahead Eagles: Noppert 6,5; Deijl 5 (82. Martina –), Nauber 6,5, Kramer 6, Kuipers 6 (86. Mulenga –); Idzes 5 (70. Botos 6), Rommens 6, Brouwers 6, Oratmangoen 6 (82. Heil); Cordoba 6, Lidberg 5 (81. Cardona –).

Man of the match: Maduka Okoye

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.