'Barcelona kan zich bij ontslag Xavi alleen deze 'goedkope' vervanger veroorloven'

30 januari 2024, 13:49
Foto: © Imago

FC Barcelona-trainer Xavi Hernández lijkt zich ondanks de teleurstellende resultaten geen zorgen te hoeven maken om zijn baan. De club zou nauwelijks budget hebben om een vervanger aan te trekken voor de voormalig middenvelder, die afgelopen zaterdag zijn vertrek aan het eind van het seizoen aankondigde.

Xavi (44) doorliep als speler de jeugdopleiding van Barcelona en speelde tot 2015 liefst 767 wedstrijden in de hoofdmacht van de Catalanen, waarmee hij onder meer vier keer beslag legde op de Champions League. Na zijn vertrek bouwde de Spanjaard af in Qatar bij Al-Sadd, waar hij na zijn voetbalpensioen ook zijn trainersloopbaan begon. In november 2021 haalde Barcelona hem terug als hoofdtrainer, in die positie volgde Xavi de ontslagen Ronald Koeman op. Vorig seizoen leidde hij de club naar de eerste Spaanse titel sinds 2019, maar na de thuisnederlaag tegen Villarreal van afgelopen zaterdag (3-5) is prolongatie ver weg.

Artikel gaat verder onder video

De achterstand op koploper Girona bedraagt inmiddels elf punten, al speelde de streekgenoot wel een wedstrijd meer. Ook Real Madrid (tien) en Atlético Madrid (evenveel punten, beter doelsaldo) staan op de ranglijst boven Barcelona, dat nu vierde staat. Naaste belager Athletic Club heeft maar twee punten minder (en een wedstrijd meer gespeeld), daarachter voert Real Sociedad op grotere afstand (acht punten) de subtop aan. Aan het eind van het seizoen geeft de vierde plaats recht op een - voor Barcelona noodzakelijk - startbewijs voor de Champions League, de nummer vijf moet het doen met Europa League-voetbal.

Football Espana schrijft dat Barcelona alleen een vroegtijdig afscheid van Xavi zou overwegen als de club uit de top-vier dreigt te vallen. De opties om een vervanger aan te stellen zijn echter behoorlijk beperkt: Relevo becijfert dat de club binnen de financiële beperkingen die LaLiga oplegt maar 2,7 miljoen euro (netto) te besteden heeft aan een nieuw aan te stellen technische staf. Wordt dat bedrag overschreden, elke cent meer die de club uitgeeft wordt van het staf-budget van volgend seizoen afgetrokken. Mocht Xavi tóch het veld moeten ruimen, dan zou de Mexicaan Rafa Marquez de enige 'goedkope' optie zijn om zijn plaats in te nemen. De oud-verdediger heeft momenteel het beloftenteam, Barcelona Atlétic, onder zijn hoede.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen