Van der Vaart over opmerkelijke Ajax-uitspraak: 'Dan word je uitgelachen, maar ik vind het nog steeds'

15 januari 2024, 11:47
Foto: © Studio Voetbal

Rafael van der Vaart staat nog altijd achter zijn uitspraak dat het huidige Ajax van het niveau Excelsior is. Dat zei de voormalig voetballer van onder meer Ajax, Real Madrid en Tottenham Hotspur zondag in Studio Voetbal. Van der Vaart vindt het ‘verschrikkelijk’ om naar de ploeg van trainer John van ’t Schip te kijken.

De voormalig Oranje-international baarde in de nasleep van de ontmoeting tussen FC Utrecht en Ajax nogal wat opzien met zijn uitspraken over de Amsterdammers. Het elftal van toenmalig trainer Maurice Steijn had op 21 oktober een pijnlijke nederlaag geleden bij FC Utrecht. Volgens Van der Vaart moest Ajax ‘gaan spelen als Excelsior’. Vanuit de organisatie. Je bent Ajax niet meer. Je moet uitgaan van het feit dat je niet beter bent dan je tegenstander, want daar hebben ze gewoon de kwaliteiten niet voor. Ook de goede spelers worden meegesleurd met het niveau, sprak Van der Vaart destijds in Studio Voetbal.

Artikel gaat verder onder video

In hetzelfde programma liet Van der Vaart er zondagavond, een paar uur na het einde bij Go Ahead Eagles - Ajax, wederom geen misverstand over bestaan. De Amsterdammers gingen er in Deventer weliswaar met de volle buit vandoor (2-3), maar kropen behoorlijk door het oog van de naald. Het is echt verschrikkelijk. Ik wil het bijna niet eens meer analyseren, zei Van der Vaart. De oud-prof werd vervolgens door presentator Sjoerd van Ramshorst herinnerd aan zijn uitspraken over Ajax en Excelsior. Dan word je uitgelachen, maar ik vind het nog steeds niveau Excelsior, aldus Van der Vaart.

Volgens de analist mag Ajax zich gelukkig prijzen met het feit dat het nog een paar spelers heeft die in zulke wedstrijden het verschil kunnen maken. Dan kun je winnen omdat ze drie, vier goede spelers hebben die dan net een assistje geven of een doelpunt maken. Dan win je dit soort wedstrijden, maar we hebben vandaag (zondag, red.) toch gezien dat Go Ahead het eigenlijk gewoon verdiende om te winnen. Ik heb het al vaker gezegd, maar ik vind dat de spelers gewoon middelmaat zijn. Dan krijg je dit soort wedstrijden. Dan moet je hopen dat een Brobbey beslissend is, een Berghuis beslissend is, een Bergwijn.

Gelukkig voor Ajax waren de door Van der Vaart genoemde namen inderdaad beslissend. Steven Bergwijn verzorgde de assist voor de 0-1 van Brian Brobbey, Steven Berghuis gaf de assists waaruit Benjamin Tahirovic en Devyne Rensch Ajax voor respectievelijk de tweede en derde keer op voorsprong brachten. Die geven dan net even dat assistje en dan win je dit soort wedstrijden. Maar ik vind het zo verschrikkelijk slecht dat het eigenlijk niet om aan te zien is, stelt Van der Vaart, die over Diant Ramaj wél was te spreken. Die keeper was de beste man. Eén op één was hij heel erg goed. Hij bleef staan en had een paar heerlijke reddingen.

Het huidige Ajax is inderdaad niet beter dan Excelsior

Laden...
364 stemmen

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

F1JPSPecial
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Kijk gewoon ff naar de ranglijst mr. vd Vaart. Niet goed maar wel beter dan Excelsior.

Hijreageertaltijd
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Is dat niet die oud ajacied
Die een baan aangeboden kreeg om mee te helpen aan de nieuwe opbouw van Ajax maar nee zei maar wel lopen klagen in de media en talkshows net zoals die andere oud ajacieden die alles beter weten maar niks willen doen voor HUN club maar als het goed gaat staan ze vooraan en moeten ze kaarten hebben en zitten ze vooraan om te zeggen dat is mijn cluppie heb ik voor gevoetbald maar ja ken de gezegde beste stuurlui staan aan wal

Dug out
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

Van der Vaart geeft wel vaker harde kritiek, maar heeft het vaak erg mis. Blind en Tadic moesten weg, zijn inmiddels weg en het probleem is jawel, geen leiderschap, ervaring en bevlogenheid. Ajax is in verval en dan moet je juist investeren en proberen de 3e plek te bemachtigen. Zo ben je verzekerd van de benodigde Europese inkomsten. Nee! Zeggen Van der Vaart en Hooijdonk, je kunt beter wachten. Ik verwacht van analisten wat er wel moet gebeuren en waarom. Niet dat alles en iedereen alleen maar wordt afgezeken.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen