Woerts pleit voor spectaculaire veranderingen in de Eredivisie: 'Verschil met buitenland is heel groot'

14 februari 2024, 10:41   Bijgewerkt: 14 februari 2024, 10:49
Foto: © FCUpdate

Chris Woerts pleit in gesprek met FCUpdate voor radicale veranderingen in de Eredivisie. De sportmarketeer stelt vast dat de competitie 'kwalitatief erg naar beneden is gegaan' en noemt het 'verontrustend' dat het niveau 'zo beperkt' is en komt met een oplossing die ongetwijfeld veel stof zou doen opwaaien in het Nederlandse voetbal.

In gesprek met FCUpdate-presentator Mounir Boualin zegt Woerts: "Sportief is het natuurlijk behelpen in de Eredivisie. Het is niet echt een competitie die echt spannend is. Aan het begin weet je al dat het over drie, vier of met een uitschietertje erbij vijf clubs gaat. Dat is al jarenlang hetzelfde, maar het contrast en het verschil met het buitenland is erg groot."

Artikel gaat verder onder video

Als voorbeeld van het gedaalde niveau in de Eredivisie haalt Woerts FC Twente aan. Die club draait na een aantal magere jaren inmiddels weer mee in de top van de competitie, maar sneuvelde de afgelopen twee seizoenen in de voorrondes van de Conference League tegen respectievelijk Fiorentina en Fenerbahçe. "Twente kwalificeert zich ieder jaar voor Europees voetbal maar wordt altijd zwaar ingedeeld. Je ziet in die wedstrijden dat ze net tekort komen." Nederland blijft op Europees niveau 'drijven' op drie clubs: Ajax, Feyenoord en PSV, stelt Woerts dan ook. "Ondanks alle inspanningen van AZ, FC Twente, FC Utrecht en al het geld dat erin wordt gestopt", stipt de marketeer aan.

Veranderingen
Als oplossing pleit Woerts voor het inkrimpen van de Eredivisie: "Ik denk dat Nederland een te klein land is voor achttien clubs in de Eredivisie. We moeten gewoon terug naar zestien clubs, of idealiter zelfs veertien clubs. Je moet niet vasthouden aan iets dat al honderd jaar het geval is, dat is evolutie. We hebben ooit in Nederland al genivelleerd met clubs, maar achttien clubs in de Eredivisie is gewoon te veel." Een gezamenlijke competitie met België (BeNeliga), waar in het verleden regelmatig over gesproken werd, ziet de sportmarketeer dan weer niet zitten: "Nee, dat is overrated. Die Belgische clubs zijn heel anders van structuur dan die in Nederland, en er is daar hele andere wetgeving", somt Woerts op. "En niemand zit te wachten op een wedstrijd in Moeskroen op drie uur rijden, dat is flauwekul. Allemaal hersenspinsels van mensen die vanuit een spreadsheet denken, het is net de overheid."

Bekijk het interview met Woerts hieronder in de player of op het YouTube-kanaal van FCUpdate.

Wat vind jij van het idee om de Eredivisie in te krimpen?

Laden...
413 stemmen
Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

0laf
Link gekopieerd!
    16
    + 1
avatar

Nederland staat als klein land hoog in de coëfficiëntenlijst. Woerts zijn plan is niet goed, vind ik. Het gaat met golfbewegingen, ene lichting beter dan de andere. In de toplanden doet ook niet ieder team mee voor de titel. Kijk maar Duitsland, Engeland, Italië, Spanje, Frankrijk, Portugal.

Mike
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

De eerste zin is waar. Maar dat komt zoals hij zelf ook zegt met name door vier/vijf clubs. Niet door de overige dertien. En ook hij geeft aan dat het met golfbewegingen gaat, het ene jaar drie het andere jaar vier of vijf. Het gaat erom dat er clubs zijn die alleen maar spelen om niet te degraderen (jaar in, jaar uit). Of clubs die promoveren en weer degraderen en weer promoveren... Probleem is gewoon dat een kleinere eredivisie (ook al is het een terecht opmerking over de kwaliteit) niet helemaal werkt. We hebben gewoon niet een goede pyramide. Je hebt eredivisie of eerste divisie. Geen club uit de eerste divisie kan degraderen, geen ploeg uit de tweede divisie wil promoveren.

KROTJE
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Woerts zei: ""Sportief is het natuurlijk behelpen in de Eredivisie. Het is niet echt een competitie die echt spannend is. Aan het begin weet je al dat het over drie, vier of met een uitschietertje erbij vijf clubs gaat. Dat is al jarenlang hetzelfde, maar het contrast en het verschil met het buitenland is erg groot." Hiermee heeft hij volkomen gelijk, hij slaat de spijker op zijn kop en het is niet anders. In ons land is momenteel alleen PSV als norm, maatstaf of criterium aan te wijzen, alleen het is niet duidelijk hoe hoog die norm is, want als je PSV voor het gemak in de PL plaatst dan zal PSV het zwaar kunnen hebben tegen een Burnley, Brighton, Bournemouth, Southampton of Forrest, dus op dit niveau zou PSV beoordeeld moeten worden. In algemene zin kan je van het voetbal van Feyenoord ook niet warm of koud worden in elk geval ga je niet op het puntje van je stoel zitten, het gaat moeizaam, qua kijkspel is het middelmaat en voor kennisgeving aangenomen, kleine uitslagen zelfs tegen kleinere ploegen, wel af en toe een uitschieter van grotere uitslagen. Op Ajax kan men voorlopig niet rekenen. Ajax is dit seizoen dramatisch ingestort en dan wel op zo'n manier dat vriend en vijand die niet van te voren hadden verwacht. Een Ajax die gelijk speelde tegen een Almere, een PEC en door een amateurploeg Hercules in de Beker uitgeschakeld werd en afgelopen weekend van een Heerenveen verloor mag nu niet voor vol worden aangezien. Ajax is net van de grond af begonnen met de weder opbouw, Ajax staat nog vol in de steigers. De verwachting is wel dat in het komende seizoen door spelers mutaties Ajax -misschien- in de top 4 kan eindigen. De seizoenen daarna blijven ongewis. Vervolgens zei Woerts: Nederland blijft op Europees niveau 'drijven' op drie clubs: Ajax, Feyenoord en PSV, stelt Woerts dan ook. "Ondanks alle inspanningen van AZ, FC Twente, FC Utrecht en al het geld dat erin wordt gestopt", stipt de marketeer aan." Dit is ook waar. Europa zal laten zien dat misschien alleen PSV, vanwege de brede selectie van goede spelers, het nog ver(der) kan schoppen, maar voor Feyenoord en Ajax wordt het een vraagteken. Conclusie: prestaties in Europa van Nederlandse clubs blijven pover. Wat ook het verschil van Nederlandse clubs met het buitenland onderstreept zijn die stadionnetjes die zo saai en klein zijn om te zien waardoor je alleen een lokaal geluid en beeld van krijgt, dus geen grote nationale sfeer en ambiance. En dan ook die kunstgrasmatten, die kunnen toch niet meer ? De stadions die representatief zijn zijn De Arena, De Kuip, Gelredome, Grolschveste, Euroborg, AFAS, Philipsstadion, FC Utrechtstadion, ADO-stadion, NEC, Go Ahead-Adelaarshorst, de overige zijn te klein. Een verkleining van de competitie van 18 naar 16 clubs zou één van de oplossingen kunnen zijn en de matige clubs selecteren zichzelf wel uit de ED.

gtsb
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Het veranderen om het veranderen . Woerts roept hier weer heel makkelijk . Roept over utrecht en twente en az dat ze nooit verder komen . Maar dat geldt toch voor onze top 3 hetzelfde in europa . De slag met de absolute top en de grote competitie hebben we allang vetloren . Dat de titelrace tussen een paar clubs gaat is zoals hier ook al gezegd is in veel landen zo . Dat het verschil nu zo groot is tussen de top en de rest . Ligt gewoon aan het feit dat ajax ,twente ,az niet goed gehandeld hebben. Anders had je nu niemand gehoord als die ploegen zich goed hadden versterkt . Het zal zoals olaf al zei altijd een golfbeweging blijven .

peterdejong1983
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Idee klinkt misschien wel leuk, maar denk dat de praktijk toch anders gaat uitwijzen. 18 is gewoon een acceptabele competiegrootte en de weerstand daarin is nog steeds behoorlijk (ook als je naar de angstgegners kijkt). Daarnaast had Schotland tot 2001 (dacht ik, kan een jaar schelen) een competitie met 10 teams. Die is juist uitgebreid naar 12 voor meer weerstand. Waarom begon ik nu ineens over Schotland? Omdat dat land groter is dan Nederland, een kleinere competitie heeft en de resultaten daarvan Europees nog steeds beperkt blijven tot de traditionele teams.

KROTJE
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Beste Peter, grotendeels heb je gelijk, maar de Schotse competitie kan je niet met de ED vereenzelvigen noch vergelijken. In Schotland is sinds jaar en dag Celtic Koning en Keizer gewisseld met destijds The Glasgow Rangers nu Rangers geheten. De Schotse competitie is een B-competitie in Europa, hun beste spelers gaan naar de PL of The Championship, een voorbeeld nu is MacTominay bij ManU. Vroeger toen het Nederlandse voetbal vlak voor de successen van Feyenoord en Ajax in Europa kwamen, was een speler als Gemmel een grote, maar nu mag je als Nederlandse club blij zijn als je een Hearts, Dundee, Aberdeen zelfs een Celtic of Rangers kan loten.

Keuz
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Om meer weerstand te kweken voor onze topclubs moet je de eredivisie opsplitsen in 2x 9 clubs, eredivisie A (de sterksten 9) en eredivisie B (de zwaksten 9). In 1 seizoen speel je dan 4x tegen elkaar, dus 32 wedstrijden totaal. Aan het eind van het seizoen degradeert de laatste van A naar B en promoveert de eerste van B naar A. En de laatste van B degradeert naar de eerste divisie. De play-offs voor Europees voetbal in de eredivisie mogen van mij afgeschaft worden. De nummers 1 en 2 naar CL, nummer 3 naar EL en nummer 4 naar CL.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen