Merel Ek ontvangt forse kritiek na uitzending van Vandaag Inside

10 april 2024, 12:01   Bijgewerkt: 10 april 2024, 12:25
Foto: © Vandaag Inside

Na de uitzending van Vandaag Inside klinkt niet alleen kritiek op Johan Derksen, maar ook op de aanwezige gasten. Zo greep politiek verslaggever Merel Ek niet in toen Derksen een volgens velen racistische opmerking maakte over Kamerlid Habatmu de Hoop, uitgerekend als reactie op een interview dat Ek met De Hoop hield.

In de uitzending van Vandaag Inside sprak Derksen dinsdagavond zijn ongenoegen uit over het nieuws dat demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge een bedrag van achttien miljoen euro uittrekt voor het bevorderen van de Friese taal. De Hoop, Kamerlid van PvdA-GroenLinks, toonde zich in een interview met Ek juist wel blij met het nieuws.

“Hij staat toch uit z'n nek te lullen”, antwoordde Derksen na het zien van een interview met De Hoop. “Iemand die in Friesland geboren is, heeft het recht om daar zo over te praten. Hij is toch geen Fries, kom op zeg. Ik ben toch ook geen Surinamer?”

De uitspraken werden veroordeeld door veel PvdA’ers, maar ook door andere prominenten. Schrijver Chris Aalberts had graag gezien dat Ek zou ingrijpen. "Ik denk: Merel Ek hoort het aan, denkt: dit kan echt niet, en concludeert meteen dat ze ook haar hypotheek moet betalen. Zo cynisch is het ongeveer." Historicus Nadia Bouras antwoordt: "Ze lijkt het walgelijk te vinden. Maar inderdaad: door daar te zitten, legitimeer je die racistische drek." Aalberts: "Dat denk ik dus ook."

Het viel RTL-gezicht Thijs Zeeman op dat ook Albert Verlinde niets zei. "Dat Vandaag Inside is een soort Ajax dit seizoen… Net wanneer je denkt dat de absolute bodem wel is bereikt, blijkt het tóch nog n tandje erger te kunnen. Het argeloze racisme is t échte gif. Even uit de losse pols. En Albert maar lachen. Verdrietig dit."

© Vandaag Inside

BNNVARA-ster Tim Hofman is klaar met Derksen. “En lachen aan die tafel hè. Kaars in een vrouw? Hilarisch! Zwarte man kan geen Fries zijn? Ook wel grappig! En dan verzamelt straks een redacteur tien van onze tweetjes, en wordt er vanavond aan tafel weer gejankt over cancelcultuur. Zíj zijn het slachtoffer. En een miljoen mensen knikken thuis mee.”

Derksen reageerde zelf woensdagochtend tegenover het Algemeen Dagblad. “Wat je ook zegt tegenwoordig, er wordt altijd wel racisme bij gehaald, of antisemitisme of homofobie”, zei hij. “Je hebt er nog één op de Nederlandse tv die zegt wat hij ervan vindt, en die is dan de lul. Waar maken de mensen zich druk om? Maar ik ben er altijd heel makkelijk in: het interesseert me niets en ik aanvaard alle consequenties.” Derksen vindt de beschuldigingen van racisme ‘onzin’.

De Hoop werd geboren in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, waar hij in een café te vondeling werd gelegd. Politieagenten brachten hem naar een weeshuis en acht maanden na zijn geboorte werd De Hoop geadopteerd door een stel uit Friesland. Hij groeide op in het dorp Wommels en zat tussen 2018 en 2021 in de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân. Hij spreekt vloeiend Fries en reageerde woensdagochtend in die taal op de uitspraken van Derksen.

Video: Johan Derksen vindt Habtamu de Hoop geen Fries: 'Ik ben toch ook geen Surinamer?'

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 'Populairste' gast in Vandaag Inside bekend: 'Hij scoort eigenlijk altijd boven de miljoen, dat is heel goed'

Tina Nijkamp weet welke vaste tafelgast zorgt voor de hoogste kijkcijfers bij Vandaag Inside.

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

F1JPSPecial
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Derksen is gewoon een racist en een antisemiet, hij was niet voor niets aanhanger van FvD totdat Hiddema eruit stapte. Omdat Baudet zo absurd deed haakte hij af maar dat verandert niets aan het gedachtegoed, het karakter en mentaliteit van Derksen. Hij kan zo bij de KKK.

Technico
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Leuke lieve meid, zit niks geen kwaads in.

jurgen😎
Link gekopieerd!
    29
    + 1
avatar

Ik ben surinaams ik voel me niet beledigd ik snap hem

Dhr. Reuring
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Ben je geboren in Suriname?

jurgen😎
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

beidde mn ouders hoezo

svl
Link gekopieerd!
    10
    + 1
avatar

Kan iemand mij uitleggen waarom dit een item is op fcupdate?

De Haan
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Dat kan ik je vertellen, maar wat er toen gebeurde...

Link gekopieerd!
    10
    + 1
avatar

Waarom moet Merel het geweten spelen voor een 75 jarige fossiel die niet eens weet wat hij allemaal roept, laat hem zelf de verantwoordelijkheid nemen onze grote Johan Derksen, de verlosser voor sommige

Swiebertje
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Derksen komt uit een NSB-gezin, zegt mijn buurman. Niets geleerd dus.

Jan Willem Smit
Link gekopieerd!
    10
    + 1
avatar

Als een Fries verwacht je eigenlijk een grote witte man met blond haar en niet een zwarte man. Maar uiteindelijk ging het over de rijksbijdrage voor het bevorderen en in stand houden van de Friese taal en daar wond Johan zich over op. Ik geloof op recht dat dit geen rassistische bedoeling had, maar het kwam ongelukkig over. De enige die hier goed op heeft gereageerd was Habtamu de Hoop.

Jan Heikamp
Link gekopieerd!
    10
    + 1
avatar

Derksen doet niks verkeerd, hij heeft een mening en volgens mij,als we nog een democratie hebben, heeft ie recht om z,n mening te geven, dat niet iedereen het eens is a la ,maar om die man elke keer aan de schandpaal te nagelen,bullshit. Hij komt op voor eigen volk,cultuur,normen en waarden,zo ook voor de groningers die nog altijd niks gekregen hebben van den haag nav de bevingschade.Dat die neger nu toevallig fries kent,leuk voor m ,maar dat maakt m nog geen echte nederlander.Johan is een voorbeeld voor velen,want in bijna alles heeft ie groot gelijk wat ie zegt of denkt,maar dat vuile zeiktuig verdraaid de boel om hem maar te pakken net als met de kaars destijds,da,s pas WALGELIJK

JOKER72
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Deze poedel stelt haar aan ze kan zich beter laten dekken in plaats van by vi gaan zitten

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen