Kamerlid Habtamu de Hoop komt met eerste reactie op uitspraken Derksen

10 april 2024, 11:41   Bijgewerkt: 10 april 2024, 12:26
Foto: © Imago

Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) is met een eerste reactie gekomen op de uitspraken die Johan Derksen dinsdagavond over hem deed. In tegenstelling tot enkele partijgenoten neemt De Hoop het woord 'racisme' niet in de mond, maar hij spreekt wel van 'flauwekul'.

"Laat je niet vertellen wie je bent of waar je thuis hoort. Nooit, door niemand. Ik ben Fries en daar ben ik trots op. En verder ga ik vandaag gewoon weer aan het werk", schrijft het Kamerlid in een bericht op X. Hij voegt een video toe waarin hij in de Friese taal verder uitweidt. "Nou Johan, ik ben Fries. Ik ben opgegroeid op een boerderij in Wommels. Opgevoed door twee Friese ouders, waar ik kaatste, voetbalde, trekker reed, schaatste, molk en stront schepte. Want ook de minder leuke dingen horen erbij op een Friese boerderij."

"Nu ben ik Kamerlid, het jongste, en zet ik me in voor betaalbare woningen en het beste openbaar vervoer. Omdat ik het belangrijk vind iets terug te doen voor alle kansen die ik kreeg. En om heel eerlijk te zijn heb ik niet zoveel tijd voor en zin in deze flauwekul. Dus als je het goed vindt, ga ik weer lekker aan het werk. Hoi", aldus De Hoop.

In de uitzending van Vandaag Inside sprak Derksen dinsdagavond zijn ongenoegen uit over het nieuws dat demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge een bedrag van achttien miljoen euro uittrekt voor het bevorderen van de Friese taal. De Hoop, Kamerlid van PvdA-GroenLinks, toonde zich juist wel blij met het nieuws.

“Hij staat toch uit z'n nek te lullen”, antwoordde Derksen na het zien van een interview met De Hoop. “Iemand die in Friesland geboren is, heeft het recht om daar zo over te praten. Hij is toch geen Fries, kom op zeg. Ik ben toch ook geen Surinamer?”

De Hoop werd geboren in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, waar hij in een café te vondeling werd gelegd. Politieagenten brachten hem naar een weeshuis en acht maanden na zijn geboorte werd De Hoop geadopteerd door een stel uit Friesland. Hij groeide op in het dorp Wommels en zat tussen 2018 en 2021 in de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân.

© Vandaag Inside

De uitspraken van Derksen werden onder de aandacht gebracht door Jaap Stalenburg, lid van de Provinciale Staten in Friesland namens de PvdA. Er kwamen ruim honderd reacties op zijn tweet, waarvan het overgrote deel kritisch is op Derksen. Zo schreef Ayfer Koç, de echtgenote van Pieter Omtzigt en zelf voormalig fractieleider van CDA Enschede: “Het is ook nooit goed. Je groeit op in Friesland, je spreekt Fries en je voelt je Fries, maar je mag je geen Fries noemen om je huidskleur. Dieptriest dat dit racisme niet weersproken wordt aan tafel.”

Ook Frans Timmermans, de fractievoorzitter van PvdA-GroenLinks, reageerde. "Je ouders zijn Fries, je thuis is een Friese boerderij. Je groeit op in Friesland. Je spreekt Fries. Je houdt van Friesland. Frieser wordt het niet. Een oproep aan wie zich aangesproken voelt: stop dit racisme en behandel de ander gewoon met respect."

Derksen reageerde zelf woensdagochtend tegenover het Algemeen Dagblad. “Wat je ook zegt tegenwoordig, er wordt altijd wel racisme bij gehaald, of antisemitisme of homofobie”, zei hij. “Je hebt er nog één op de Nederlandse tv die zegt wat hij ervan vindt, en die is dan de lul. Waar maken de mensen zich druk om? Maar ik ben er altijd heel makkelijk in: het interesseert me niets en ik aanvaard alle consequenties.” Derksen vindt de beschuldigingen van racisme ‘onzin’.

Video: Johan Derksen vindt Habtamu de Hoop geen Fries: 'Ik ben toch ook geen Surinamer?'

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Bekende voetbalanalist dreigt van tv te verdwijnen, Van der Gijp luidt de noodklok

Er is eigenlijk maar één analist voor wie René van der Gijp de tv aan zet, maar juist die dreigt van de buis te verdwijnen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Klantenservice
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Dit heeft toch 0,0 met voetbal te maken? Waarom staat dit op de website? Omdat Derksen iets gezegd heeft, en hij soms iets over voetbal zegt in een praatprogramma? Kom op, dan kan je van elke uitspraak van wie dan ook een artikel gaan maken...

gtsb
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Klantenservice dit is al een heletijd bij fc update het geval . De meeste onderwerpen gaan over tv programma's tegenwoordig .

svl
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Ja man, stel exact dezelfde vraag bij een ander item hierover. Al die politieke onzin kan me vaak gestolen worden, hou me bezig met voetbal. Maar dit levert clicks en discussies op en dat is interessante data voor potentiële adverteerders.

boyke27db
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Volledig eens en FC Update moet schijnbaar ander nieuws brengen om belangstelling te krijgen. Dit heeft niets met sport te maken en schandalig dat men zoiets plaatst. Je zou haast zeggen we moeten FC Update eens met vele gaan boycotten.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen