Van Praag sluit de deur voor Kroes: 'Dat is niet hun taak, is ook nog nooit gebeurd'

2 april 2024, 18:17   Bijgewerkt: 2 april 2024, 19:31
Foto: © ESPN

Alex Kroes lijkt een langer verblijf bij Ajax definitief uit zijn hoofd te moeten zetten. De algemeen directeur begon nog geen maand geleden officieel aan zijn nieuwe functie, maar is door de club met onmiddellijke ingang geschorst omdat hij zou hebben gehandeld met voorwetenschap. Michael van Praag heeft voor de camera van ESPN tekst en uitleg gegeven en concludeert dat er voor Kroes geen weg meer terug is.

“Wij zijn erachter gekomen na een publicatie over de aandelen die hij had. Op 16 maart hebben wij bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de publicatie ingezien”, vertelt Van Praag, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax. “Later in gesprekken met Alex zelf heeft hij ons een Excel-bestand doorgestuurd waarin we de data van de aankopen konden zien. Daarin viel 26 juli 2023 ons op, omdat dat precies de dag is waar hij mondeling heeft gehoord dat hij de nieuwe algemeen directeur van Ajax ging worden.”

Artikel gaat verder onder video

Volgens Van Praag is er geen andere conclusie mogelijk: als je directeur wordt van een beursgenoteerde onderneming en je koopt dan aandelen ‘als de buitenwereld nog niet weet van je nieuwe aanstelling’, dan is dat handel met voorkennis. Van Praag vertelt dat Kroes is gevraagd of hij in het bezit is van aandelen, maar niet wanneer die precies zijn gekocht. Volgens Van Praag is dat niet aan Ajax om te vragen. “Hij wil directeur worden van een beursgenoteerde onderneming, dus als het om transparantie gaat, dan hoort hij dat zelf aan te geven.”

De Amsterdammers zagen zich genoodzaakt om Kroes met onmiddellijke ingang te schorsen en hebben ook de intentie om de samenwerking definitief te beëindigen. Kroes zelf legt zich niet zomaar neer bij dat besluit en wil het aanvechten bij de AFM, maar Van Praag stelt dat dat geen enkele zin heeft. “Alex heeft vrijdag zelf nog voorgesteld om in gesprek te gaan met de AFM om de situatie voor te leggen, maar dat is niet hun taak. Het is ook nog nooit in het hele bestaan van de AFM gebeurd dat je met z’n tweeën naar de AFM gaat om te beslissen wat we kunnen doen. Ze houden alleen toezicht en ze zijn er niet om te vragen wat ze van de zaak vinden.”

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Ajax-supporters verbijsterd door nieuws over Kroes: 'Niks blijft ons bespaard dit jaar'

De supporters van Ajax reageren verbijsterd en moedeloos op het nieuws dat algemeen directeur Alex Kroes is geschorst.

Reacties

Zadkine
Link gekopieerd!
  3
  + 1
avatar

Het waren 3 fantastische dagen.

Waarom19
Link gekopieerd!
  5
  + 1
avatar

Alex Kroes is nog erger dan Mislintat.

Kramer
Link gekopieerd!
  7
  + 1
avatar

Als je de feiten nog niet kent is dat te vroeg om te roepen. 180.000 euro aan aandelen kopen, van een bedrijf wat buiten de CL seizoenen niet boven de 11 euro per aandeel komt.. Noem ik niet erger dan Mislintat. Hij had er ook never nooit rijk van geworden, 42.000 aandelen? Half miljoen? Kan er misschien in 5 jaar 600.000 van maken, met dit soort bedragen is het in elk ander aandeel sneller te verdienen. Een hele domme aankoop, mogelijk zelfs strafbaar, maar ik hoop hem nog steeds aan het roer te zien. Blijkbaar schud hij aan de boom en gaan de bejaarden nu met stokken slaan die ze al 8 maanden hebben liggen omdat de hervorming hun niet zint.

dilima1966
Link gekopieerd!
  6
  + 1
avatar

Van Praag er ook uit schoppen Nu het leed geleden is Komt hij met een reactie Waar hij ook verantwoordelijk voor is de gang van zaken bij ajax

Jay Fanta
Link gekopieerd!
  4
  + 1
avatar

De Ajacied pruimt van Praag niet, waarom is vrij simpel een voorzitter die uit is op macht en deze misbruikt....wie kent de zwartgeld affaire niet onder van Praag.

Kramer
Link gekopieerd!
  3
  + 1
avatar

Waarom19 kent die niet.

Kramer
Link gekopieerd!
  6
  + 1
avatar

Als van Praag ook maar snel weer weg is, enge vent. Wilt waarschijnlijk straks zelf op die stoel zitten.

Waarom19
Link gekopieerd!
  1
  + 1
avatar

@kramer, goed werk van van Praag. Oplichters horen niet bij Ajax.

Kramer
Link gekopieerd!
  6
  + 1
avatar

Dan ken je de geschiedenis van van Praag ook nog niet. 😅

Waarom19
Link gekopieerd!
  2
  + 1
avatar

Alex Kroes denkt dat hij alles kan maken en denkt dat hij boven de club staat. Hij was al miljonair en heeft nooit genoeg. Opgeruimd staat netjes, wegwezen dus.

KROTJE
Link gekopieerd!
  2
  + 1
avatar

Na een paar uren aan het nare nieuws gewend te zijn geraakt en het te hebben verwerkt focus ik weer op de doorstart van Ajax, omdat Ajax voor mij als supporter het belangrijkste is. Natuurlijk wordt de kwestie Kroes nationaal heel breed uitgemeten, omdat die Ajax betreft en Ajax is nou eenmaal of men wil of niet een soort van 'nationaal' bezit. Als het om een provincieclubje gaat dan blijft het meer in de regionale media rondhangen. Wij moeten deze kwestie niet groter maken dan het in werkelijkheid is. Kroes heeft niemand vermoord, Kroes heeft geen tientallen miljoenen achter over gedrukt, Kroes heeft geen belasting ontweken of gefraudeerd, Kroes is niet als een dief in de nacht vertrokken. Kroes heeft een onhandige move gedaan en wel één die de juridische grens van het toelaatbare heeft overschreden, althans tot nu toe heeft die de schijn van. Definitiefs is nog niets bekend, het wachten is op de uitspraak van de AFM en misschien later van de rechter als er een zaak van komt. Ik vind deze gebeurtenis met Kroes een bagatel. De vermeende omkoperij van onze politici door Rusland vind ik zorgwekkender. Natuurlijk is deze affaire koren op de molen van het anti-Ajaxgilde en zij zullen in de komende 2 weken los gaan, maar daarna is de actualiteit uitgeblust en de rust wedergekeerd. En dan kan Ajax weer een andere TD en nieuwe coach verwelkomen om in het komende seizoen weer volop in de competitie mee te draaien.

KingJacobus.
Link gekopieerd!
  9
  + 1
avatar

Nationaal bezit? Wat drink jij precies? Voltooid verleden tijd zal je bedoelen. Wen er maar aan.

gtsb
Link gekopieerd!
  1
  + 1
avatar

Kj krotje is het gewoon helemaal kwijt . Jarenlang denken dat je hier wat bent met 2 accounts of misschien wel meer . Gaat niet in je kouwe kleren zitten . De man is alle realiteitszin kwijt en ziet achter elke boom een vijand . Weet van voor niet wat hij van achtere doet . Doet nu weer of zijn aandacht verlegt is . Roept bij elke nieuwe naam dat ajax geredt is al 2 jaar lang . Anti dit anti dat . Gewoon een gestoorde gek is het

KROTJE
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

O ja gtsb, hier weer een cadeautje: GTSB, jij beseft het niet, maar jij bent door en door verrot en dan hou ik me nu nog in, omdat jij er niets aan kan doen dat je niet volledig toerekeningsvatbaar bent. Ga zo door, erger je je maar kapot om en aan mij, des te meer des te beter, ik trek mij er niets van je aan, ik begin het juist leuk te vinden. Het zal op den duur anderen m.u.v. je 'vriendjes' wel opvallen dat jij een grote (onrust-)stoker bent met vreemde fake beschuldigingen, met jouw gekleurde aannames, met insinuaties, mij woorden die ik nooit geuit heb in de mond stopt, met complottheorieën als dat ik meer accounts heb en mij van schizofrenie beschuldigt, mij betuttelt en overdreven moralistisch doet door mij als werkschuw aan te merken terwijl jij mij niet eens kent, je stalkt mij voortdurend, ga zo lekker door. Eén ding moet je wel onthouden dat wanneer jij als 'de grootste 010-Ajaxhater' hier op FCUpdate met gemene intenties in artikelen die alleen over Ajax in breedste zin gaan gaat wroeten en denkt dat jij altijd het eigendomsrecht hebt om je vernederende zegje te kunnen doen dan krijg je zonder weerga evenredige respons. Als je stoer denkt te zijn door hard uit te delen dan ontvang je ook hard en niets ontziende tegenreacties terug tot dat jij tot inzicht komt. Het staat je vrij om in artikelen die alleen over Ajax gaan 'te buurten' prima, maar gedraag je je dan ook als een nette buur en niet als een ophitser en sfeerverzieker. Onthou goed jij bent geen Ajacied, jij zal nooit een Ajacied zijn en jij zal door de Ajacieden hier nooit in de armen worden gesloten, jij bent gewoon een rotte appel onder de integere Feyenoordsupporters hier en buiten FCUpdate. Ga in de artikelen over Feyenoord met je reacties de boel verzieken. Nogmaals jij hebt last van verstoorde EQ-eigenschappen en naar schatting is je IQ < 60, je arme omgeving !!

KROTJE
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

GTSB, die persoonlijkheidsstoornis gaat niet weg tenzij jij hulp van een psych krijgt. In navolging van een eerdere reactie van iemand hier "jij bent van het padje". Tot je volgende reactie gtsb, ik verheug me er nu al op, jij vermaakt mij, tot dan en slaap lekker, niet vergeten je medicijntjes in te nemen.

KROTJE
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

KJ niet jaloers worden, Ajax is vandaag toch hot nieuws ? Ja het is heel erg goedkoop om de grootste club van Nederland met de grootste prijzenkast, de club die heel Nederland zelfs jou bezig houdt af te serveren, terwijl de club die jij support tot nu toe weinig bereikt heeft. En het kampioenschap van afgelopen seizoen is nu al v.v.t. Wen er maar vast aan of blijf maar lekker hangen in die oudheid. O ja die 2e club die ook nationaal bezit is heeft zojuist met 2-0 van Excelsior gewonnen, gaat lekker zo.

gtsb
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

Krotje 😭😭😭😭😭😭😭😭. Heel lang gefrusteerd verhaaltje weer . Het is heel simpel (zelfs voor jou). En iedereen die hier langer komt weet dat wat ik zeg feiten zijn . Jij bent hier begonnen (en niemand anders), met mensen met een andere mening weg te pesten . Jij bent het die steeds wijst naar andere. En probeert 'de kenner' uit te hangen ,terwijl je steeds mis zit . Maar wel roept dat de verlosser binnen is . Nu je door de mand gevallen bent. Ga je huilen . Maar het is game over kerel ,je tast je eigen geloofwaardigheid aan . Ik ga niet weg ,ik blijf aangeven en bewijzen wat voor huichelaar je bent . Totdat je normaal gaat doen

Feyenoord1908
Link gekopieerd!
  2
  + 1
avatar

Hoe dom kun je zijn kroes. Dit gezegd hebbende... Je past perfect in het ajax plaatje 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen