Tafelgast pakt Derksen aan, Genee antwoordt: 'Je mag hem ook aankijken'

12 april 2024, 07:28
Foto: © Vandaag Inside

Johan Derksen heeft donderdagavond andermaal geweigerd zijn excuses aan te bieden voor zijn opmerkingen over Kamerlid Habtamu de Hoop. Het boegbeeld van Vandaag Inside kreeg live aan tafel verweer van politiek verslaggever Wouter de Winther, die sprak van ‘racistische’ uitlatingen van Derksen.

De Winther kreeg aan het begin van de uitzending de vraag van presentator Wilfred Genee of hij nog twijfelde om te komen. “Nee, ik zou niet zo goed weten waarom ik een afspraak niet zou nakomen, als ik de ruimte krijg om te zeggen wat ik wil zeggen. Ik vond het ook een racistische en domme opmerking. Ik schroom ook niet om dat te zeggen.”

Artikel gaat verder onder video

De journalist keek Derksen aanvankelijk niet aan. Genee zei dan ook: “Je kan ‘m ook aankijken als je het zegt, want je kijkt nu mij aan.” Derksen haakte evenwel in. “Ik heb vandaag veel meer mensen erop betrapt dat ze het een racistische opmerking vonden. Dat mag.” De Winther wendde zich tot Derksen en vroeg of hij het inmiddels zelf ook racistisch vindt. Dat bleek niet het geval.

© Vandaag Inside

“Nee, ik vind het niet, omdat ik het absoluut niet zo bedoeld had. Het was zomaar een spontane opmerking. Het ging ergens anders over, namelijk over subsidie voor Friese taal. Dan gooi je er weleens wat uit tussendoor”, legde Derksen uit. “Ik realiseerde me die avond niet dat het een rel zou worden. Ik heb het helemaal niet verkeerd bedoeld, dus ik ga niet hypocriet mijn excuses aanbieden. Als andere mensen het wel racistisch vinden, zijn ze daar vrij in. Dan mogen ze mij een draai om de oren geven en aangifte bij de politie doen. Prima.”

De Winther zei niet te begrijpen waarom Derksen ‘zo geharnast in de wedstrijd zit’. “Ik ben helemaal niet geharnast, maar ik zie geen enkele aanleiding om excuses te maken”, antwoordde de voormalig hoofdredacteur van Voetbal International. “Absoluut niet. Dat wil de goegemeente heel graag, maar dat doe ik niet. Ik heb geen spijt, maar als ik had geweten wat het teweeg zou hebben gebracht, had ik het niet gedaan.”

Video: Johan Derksen blikt uitgebreid terug op uitspraken over Habtamu de Hoop

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Derksen ‘boos’ op Genee na harde aanvaring in Vandaag Inside: ‘Meteen naar huis gegaan’

Wilfred Genee en Johan Derksen kregen het live tijdens de uitzending van Vandaag Inside aan de stok over Jodenhaat.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

KROTJE
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Wat verwarrend is het allemaal of niet ? Eva Jinek is geboren in Washington uit Tjechische ouders en Eva studeerde hier in Nederland af dus net als De Hoop getogen in ons land. Behalve Amerikaanse (paspoort) is Eva op en top Nederlandse en is een bekende Nederlander. Wat is Eva dan behalve dat zij wit is ? Moeilijk.

KROTJE
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Nog moeilijker: Henry Kissinger geboren uit Duitse Joodse ouders in Fürth Duitsland, de familie ging naar The USA en hij werd minister en nog meer, kreeg de Nobelprijs, hij verdedigde The USA als Amerikaan in de grote wereldpolitiek en hij had een hele hoge status en stond vanwege zijn functie en werkzaamheden in hoog aanzien. Wat is Kissinger dan behalve dat hij niet zwart is ? Erg moeilijk hoor.

KROTJE
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Tjonge jonge: Elon Musk is een Zuid-Afrikaans-Canadees-Amerikaans ondernemer geboren in Pretoria, Zuid Afrika. De rest is geschiedenis en ik zie elke dag veel Tesla's rijden bij mij in de straat. Wat is Musk dan eigenlijk, behalve dat hij veel nationaliteiten heeft, op één na de rijkste persoon ter wereld is en niet Haptamu de Hoop heet ?

KROTJE
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Eddie van Halen en zijn broer Alex van Halen zijn kinderen uit gemengd Nederlands-Indische ouders, geboren in Nederland en de familie emigreerde naar The USA. In dat land en in de wereld zijn zij beroemd geworden met hun band Van Halen. In de popmuziek stonden zij in hoog aanzien dat zelfs de befaamde gitarist Les Paul (uitvinder van de electrische Gibson gitaar en versterker) tegen Eddie's gitaarspel opkeek. In The USA waren de Van Halens iconen, maar wat zijn zij dan behalve dat zij top muzikanten zijn ? Zijn zij 'echte' Amerikanen of blijven zij Nederlanders ? Ingewikkeld dit alles.

KROTJE
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Thierry Baudet is van vaderskant van Indische komaf, maar is in Nederland en in in Europa toch wel enigszins een invloedrijke politicus en hij mag als Kamerlid en als politicoloog wel zijn denkbeelden ongestoord uitspreken en verdedigen. Wat is het verschil tussen Baudet en De Hoop behalve dat Baudet radicaal rechts is en De Hoop links ? Man man man verwarrend zeg.

KROTJE
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Ruud Gullit, geboren in Amsterdam heeft een Surinaamse vader en een echte Amsterdamse (Jordaanse) moeder. In 1988 scoorde Ruud als eerste met zijn gave kopbal de Europese titel voor Oranje binnen. Ruud stond en staat als de Zwarte Tulp, het icoon van het Nederlandse voetbal in de internationale voetbalwereld in hoog aanzien, nog steeds. Ruud werd in een Amsterdams volksgezin grootgebracht en af en toe hoor je nog een Amsterdams accent in zijn spraak. Ruud is 'zwart' en De Hoop ook, wat is het verschil tussen beiden ? Poeh, schwierig zouden Duitsers zeggen, gecompliceerd in het Nederlands.

KROTJE
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Moraal van mijn reacties is: "Laat gaan die Derksen, hij is een beetje in de war", totaal onbelangrijk wat hij vindt.

KROTJE
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Wow ik was hem vergeten: Donald Trump, sorry. Trumps grootouders van vaders kant waren Duitse immigranten uit Kallstadt, zijn moeder geboren in Schotland. Trump the Man van MAGA, verdedigt en is beschermheer van de conservatieve rechtse Amerikaanse normen en waarden. Trump etaleert zichzelf en wordt door zijn aanhangers ook als zodanig gezien, als de 'echte Amerikaan' en hij steekt zijn denkbeelden niet onder stoelen of banken en gaat voor zijn Amerikaanse idealen en Haptamu voor zijn Friesland. Is er een verschil ? Wie het weet mag het zeggen, succes.

Blackie
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Waar is fcupdate voor opgericht, voetbal gerelateerd of voor dat politieke gebral Mij inziens niet zo moeilijk, dus beste mensen laten we ons op het voetbal richten

KROTJE
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Precies Blackie, helaas is het niet anders.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen