Europese uitschakeling dreigt voor AZ

15 september 2005, 17:52

AZ zal over twee weken in Alkmaar alle zeilen moeten bijzetten om een blamage te voorkomen en de groepsfase van de UEFA Cup te bereiken. De onthutsend slecht spelende ploeg van Louis van Gaal ging donderdag in een spectaculair duel met 5-3 onderuit tegen het Russische Krilia Sovetov Samara, waardoor uitschakeling dreigt.

Vooraf werd de wedstrijd tegen Krilia Sovetov Samara door vrijwel iedereen gezien als een 'verplicht nummer', een duel dat AZ zonder al te veel moeite wel even zou winnen. De koploper van de Nederlandse eredivisie zou toch immers geen moeite mogen hebben met de huidige nummer 13 van de Russische competitie? In praktijk bleek hier echter niks van. AZ liet zich vanaf de eerste minuut afbluffen door de hongerige Russen, waarbij vooral spits Adamu niet te stoppen bleek.

Al na tien minuten keek AZ tegen een achterstand aan. De defensie van de Alkmaarders kon slechts toekijken hoe Adamu zijn teamgenoot Leilton met een subtiele hakbal wegstuurde. Leilton maakte vervolgens, oog in oog met Henk Timmer, geen fout: 1-0. Na deze openingstreffer slaagde AZ er snel in om zich te herpakken. Ron Vlaar, die voor het eerst dit seizoen in de basis stond bij AZ, volleerde enkele minuten later de gelijkmaker op prachtige wijze langs de Russische doelman Lobos.

In de loop van de eerste helft leek AZ steeds meer vat te krijgen op het spel van de Russen, maar uitgerekend Samara kwam op slag van rust op voorsprong. Adamu speelde Ron Vlaar kinderlijk eenvoudig uit, waarna hij de bal hard achter Timmer schoot. Hoewel AZ direct na deze goal kon gaan rusten, kwam de ploeg deze treffer eigenlijk nooit meer te boven. Direct na rust zette Koeba de Russen op 3-1, waarna zich een blamage aftekende voor de Alkmaarders. 

Kenneth Perez scoorde even later op fraaie wijze nog wel de 3-2, maar vervolgens was het weer de beurt aan de ontketende Russen. Aanvoerder Goesin was de enige die oplette toen een omhaal van Adamu op de paal belandde en hij tikte eenvoudig de vierde Russische goal binnen. Lange tijd leek dit de eindstand te worden, maar vijf minuten voor tijd leek AZ haar vege lijf te redden. Shota Arveladze speelde zijn tegenstander knap uit en bediende Barry van Galen: 4-3. 

Met deze stand leek AZ alsnog Rusland te gaan verlaten met een redelijk uitgangspunt om de groepsfase van de UEFA Cup te bereiken, maar in de laatste minuut dompelde Bober de ploeg van Louis van Gaal alsnog in rouw. De rechtsback knalde de bal prachtig in de verre kruising, waardoor Samara de bizarre wedstrijd uiteindelijk met 5-3 wist te winnen.

Door deze smadelijke nederlaag dreigt voor AZ nu al Europese uitschakeling. De ploeg die vorig seizoen nog zo volwassen en indrukwekkend voor de dag kwam in de UEFA Cup, zal over twee weken met twee doelpunten verschil moeten winnen van de Russen om een geweldige blamage te voorkomen. Om dat te bewerkstellingen zullen de Alkmaarders in eigen stadion in elk geval een stuk scherper en beter voor de dag moeten komen dan donderdag in Samara.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen