Sükür is nu taxichauffeur: "Alles is me afgepakt door Erdogan"

14 januari 2020 – Het leven van Hakan Sükür heeft een dramatische wending genomen. De Turk was tijdens zijn actieve carrière een grote ster in eigen land vanwege het feit dat hij meer dan 250 goals scoorde en furore maakte in de nationale ploeg. De 48-jarige oud-spits is daarna echter in de vergetelheid geraakt.

Sükür is nu taxichauffeur: "Alles is me afgepakt door Erdogan"

Dat heeft volgens Sükür, die in Duitse media een boekje open heeft gedaan over zijn leven, alles te maken met Recep Erdogan. In 2011 ging de voormalig topspits aan het werk in de politiek bij de AKP-partij van president Erdogan. Hij raakte in een conflict met de president en vertrok in 2013 bij de partij. Dat bleek het begin van een dramatische periode voor Sükür.

De voormalig topspits was in eigen land tijdens zijn loopbaan een grote held, maar werd door het conflict met de president persona non grata. "De winkel van mijn vrouw werd bekogeld, mijn kinderen werden lastiggevallen en ik kreeg bedreigingen. Toen ik het land verliet, werd mijn vader in de gevangenis gegooid en werden al mijn bezittingen afgenomen."

"Ik heb niets meer", verzucht hij in Die Welt. "Erdogan heeft me alles afgepakt. Mijn recht op vrijheid, mijn recht op een eigen mening en mijn recht op werk. Ik heb nooit iets verkeerd gedaan en ben geen verrader of een terrorist. Niemand heeft ooit bewezen dat ik iets verkeerd heb gedaan, maar toch ben ik een vijand van de regering."

Sükür vluchtte in 2015 naar de Verenigde Staten om daar een nieuw leven op te bouwen. Daar runde hij een café, totdat er voortdurend mensen de bar in liepen om Turkse muziek te draaien. Weer kon Sükür een nieuw bestaan opbouwen. "Ik ben nu taxichauffeur", vertelt hij. In zijn eigen land is Sükür niet meer welkom. Wanneer hij voet zet op Turkse bodem, wordt hij gearresteerd.

Het staat in groot contrast met wat Sükür presteerde tijdens zijn loopbaan. Hij scoorde liefst 51 keer in 112 interlands en was een grote held in Turkije.

Eredivisie

gerelateerd