Groenendijk over Abu Dhabi: "Leek een soort gevangenisstraf"

4 oktober 2020 – Fons Groenendijk ging in juli het avontuur aan in Abu Dhabi, als assistent-trainer van Mark Wotte bij Al Wahda. Na twee oefenwedstrijden was zijn periode in de zandbak echter alweer voorbij, omdat de gehele technische staf werd ontslagen. Groenendijk maakte bizarre taferelen mee in het Midden-Oosten.

Groenendijk over Abu Dhabi: "Leek een soort gevangenisstraf"

"Het is denk ik nog nooit gebeurd in de geschiedenis", zegt Groenendijk tegenover Omroep West over zijn snelle ontslag bij Al Wahda. "Vanaf de eerste dag misten we zes internationals. We speelden vanwege corona geen oefenwedstrijden. Als ook maar iemand positief werd getest, werd het complete programma weer overboord gegooid. Gelukkig organiseerde de voetbalbond een klein toernooitje waar Al Wahda aan mee deed. Dat pakten wij op de Nederlandse manier aan. De eerste helft de A-ploeg, de tweede helft de jonkies, want als je gelijk volle bak gaat, levert dat blessures op. We verloren de eerste oefenwedstrijd. En dat werd ons gelijk aangerekend", aldus Groenendijk, die heeft geleerd dat je daar alles moest winnen.

Groenendijk, die voor zijn periode in Abu Dhabi bijna drie jaar de leiding had bij ADO Den Haag, merkte na de eerste oefenwedstrijd al dat het niet goed zat. "De coach van de club waar wij de oefenwedstrijd van verloren, stond hoog op het lijstje om Maurice Steijn een seizoen eerder op te volgen. Vuk Rasovic bleek toen te duur", schetst hij de situatie. "We keerden met twee nederlagen terug naar Abu Dhabi. Nog voordat wij daar aankwamen ging het gerucht al dat Rasovic was aangesteld als nieuwe coach. Die nacht belde Mark Wotte mij om 0.30 uur wakker. Hij vroeg of ik ook een ontslagmail had gekregen. Toen ik mijn laptop opende, zag ik niets. Bleek die mail in de spam te zitten. Ik denk dat ze Mark Wotte hebben gezien als overbrugging in de coronatijd, dan heb je meteen resultaat nodig om mensen te overtuigen. Na die twee nederlagen hebben ze die Rasovic aangesteld." 

Zijn laatste dag bij Al Wahda kan Groenendijk zich nog goed voor de geest halen. "Een avond voor mijn ontslag was mijn gezin vertrokken naar Nederland. In die nacht kwam mijn ontslagbrief binnen en een dag later moest ik veertien dagen in quarantaine, want kort voor de terugreis uit het trainingskamp testte onze keeper positief op corona. We kregen allemaal een mega horloge om. Daarmee konden ze precies zien waar ik was. Op zo'n horloge zat een alarm, maar ik wist niet precies wanneer dat alarm af zou gaan. Dus ik besloot om binnen ons complex naar de gym te gaan. Wat denk je, gaat dat alarm af. En ik kreeg het niet uit. Ik ben van 12.00 uur tot 17.00 uur bezig geweest om mensen te bellen die dat alarm konden uitzetten. Ik werd er krankzinnig van. Wilde het horloge tegen de muur kapot slaan. Maar daar staan torenhoge boetes op, zelfs een gevangenisstraf. Wat bleek nou. Je had een reikwijdte van twintig meter. Ik kon dus in mijn kamer bewegen, daarbuiten niet. Het leek een soort gevangenisstraf." 

Groenendijk zit momenteel zonder club en hoopt nu op een nieuwe uitdaging. "Er spelen wat dingen in het buitenland. Dat kan zomaar concreet worden. En dan stap ik op het vliegtuig."

Eredivisie

gerelateerd