De Jong (ECV): "We hebben een stip aan de horizon nodig"

21 februari 2021, 11:27

De zorgen zijn groot bij de de Eredivisie CV. Jan de Jong, directeur van de ECV, ziet de huidige situatie in het Nederlands betaald voetbal als 'alarmerend' en hoopt dat de fans hun club blijven steunen in de coronacrisis.

Volgens De Jong zitten er nu nog geen clubs tegen een faillissement aan. Wel is de situatie bij veel clubs zorgelijk, ziet hij. "Er zijn nog geen clubs die echt op de rand van omvallen staan, maar dat kan de komende maanden wel gaan gebeuren", vertelt De Jong aan de NOS. "Er is geen klok die al zo lang op twee voor twaalf staat als die van het voetbal."

Omdat seizoenkaarthouders en sponsors nog blijven betalen, kunnen de clubs het voorlopig nog uitzingen. "De supporters en sponsors zijn superloyaal aan hun club. Het wordt wel een probleem als zij hun geld gaan terugvragen. Dus wat je de komende tijd gaat zien, is dat clubs de fans gaan smeken hun geld niet terug te vragen." Hij is bang dat veel fans in de zomer ervoor kiezen om hun seizoenkaart mogelijk niet te verlengen, als ze weer uit naar stadions kunnen. "Het is niet alleen een coronacrisis, maar ook een economische crisis. Mensen moeten keuzes maken waar ze hun geld aan uitgeven en dan kan ik me voorstellen dat het voetbal niet de hoogste prioriteit heeft."

Hij hoopt dan ook dat er uiteindelijk eens perspectief komt voor het voetbal." "We hebben een stip op de horizon nodig waar we naartoe kunnen werken", spreekt de directeur. "Als je weet dat je op een bepaalde datum weer terug kan naar het oude normaal, kun je gaan inventariseren wat de schade is en dan kun je met een herstelplan komen. Nu zijn we een marathon aan het lopen die niet eindigt na 42 kilometer en 195 meter. De finishlijn schuift steeds op."

Het kabinet is volgens De Jong op de hoogte van het belang van het voetbal. Dat is ook één van de redenen dat de competities ondanks de lockdown gewoon doorgaan. "Het voetbal brengt de Nederlandse samenleving heel erg veel. Er wordt massaal naar het voetbal gekeken, door meer dan tien miljoen unieke Nederlanders. Het is niet alleen topsport, maar ook een bron van vermaak, zeker in deze tijden."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen