Van Dongen: "Hartverzakking bij negatief nieuwtje over de Spelen"

23 februari 2021 – Bij Merel van Dongen zit de schrik er iedere keer goed in als er negatief nieuws over de Olympische Spelen verschijnt. De linksback van de Oranje Leeuwinnen wil niet dat deze grote droom van haar en haar teamgenoten uiteenspat, net nu ze zich voor het eerst gekwalificeerd hebben en deze maand zijn begonnen aan de voorbereiding. Daarin moet Van Dongen ook nog een basisplaats zien af te dwingen. Via Microsoft Teams sprak FCUpdate.nl haar over de Spelen, vaste waarde zijn in Oranje en corona. Vandaag deel 1.

Van Dongen: "Hartverzakking bij negatief nieuwtje over de Spelen"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Voorlopig staan de lichten nog op groen voor de Olympische Spelen. Van een ander scenario gaat Van Dongen niet uit. "Ik doe gewoon alsof ze doorgaan, want ik vind dat je er zo in moet staan. Het worden onze eerste Spelen ooit, voor iedereen is dat een droom die uitkomt. Dat geeft de urgentie aan dat we echt alles uit onze voorbereiding moeten halen. Alles staat in het teken van dat we op de Spelen zo goed mogelijk aan de start verschijnen. Tel daarbij op dat we heel goed weten dat we blij moeten zijn met dat we überhaupt mogen voetballen. Dat zie je echt terug in het team. We zijn supergefocust om te trainen, 23 women on a mission. We willen goud."

Een positieve benadering of niet, Van Dongen weet ook dat de droom van de Oranjevrouwen nog altijd in rook op kan gaan. "Ik kijk natuurlijk naar het nieuws en volg alle berichtgeving over de Spelen. Soms open ik een nieuwsapp en krijg ik een hartverzakking over wat ik lees. Dan komt The Times of The Washington Post met dat (de kans klein is dat) het niet doorgaat. Nou, dan moet ik echt even bijkomen. Want voor een topsporter zoals ik is er eigenlijk niets groters dan de Spelen. Ook omdat het zo ontzettend zwaar is om je daarvoor te kwalificeren. We hebben daar heel lang en hard voor gewerkt. Als dat in het water valt…"

Basisplaats
Als de Spelen komende zomer doorgaan, dan hoopt de 46-voudig international uiteraard op een basisplaats. Ze had er donderdag een tegen België (1-6) en tegen de Verenigde Staten (0-2), eind vorig jaar. Desondanks denkt Van Dongen niet dat ze nu een zekerheidje is bij bondscoach Sarina Wiegman. "Het is mijn doel om een vaste waarde te worden, maar ik heb nog niet het idee dat ik daar ben. Ik vind wel dat ik een basisplaats moet hebben, maar ik wil nog beter worden om te bewijzen dat ik het moet zijn. Dat ik het kan zijn, daar heb ik veel vertrouwen in. Maar het lukt ook niet van de een op andere dag en er zijn nog een aantal speelsters die hartstikke goed zijn. Dus het wordt echt knokken, en daar houd ik wel van."

Woensdag mag Van Dongen zich mogelijk weer bewijzen. Dan staat richting de Spelen de eerste echte test op het programma: Duitsland. "Het wordt prachtige wedstrijd waarin twee topteams tegenover elkaar staan", stelt de verdedigster. "We moeten top zijn om te winnen. Dat is leuk, want in de EK-kwalificatie zaten er wedstrijden tussen waarbij we niet top hoefden te zijn om alsnog te winnen. Tegen Duitsland, de nummer twee van de wereld, kan dat niet en ik merk aan onze groep dat we ons daar zeer van bewust zijn."

Van Dongen over de impact van corona
Binnenkort deel twee van het interview met Van Dongen. Dan vertelt ze over haar leven in Madrid en wat de invloed van het virus is op haar welzijn. "Het is echt geen pretje om nu als Nederlander in het buitenland te leven."

Door: Alex Devilee

Reacties

Eredivisie

gerelateerd