Duitsland kruipt door het oog van de naald tegen Hongarije

23 juni 2021 – Duitsland is er maar net in geslaagd om de volgende ronde van het EK te bereiken. Lang keken ze tegen Hongarije tegen een 1-2 achterstand aan, maar uiteindelijk was het Leon Goretzka die zijn ploeg redde. Het 2-2 gelijke spel was genoeg om de tweede plaats veilig te stellen. Voor Hongarije was een nieuwe stunt niet gegund, maar het land kan met opgeheven hoofd dit EK verlaten.

Duitsland kruipt door het oog van de naald tegen Hongarije

Het was een wedstrijd waar voor de aftrap al veel om te doen was. Dit kwam door de recent geaccepteerde anti-homowet van Hongarije. Duitsland wilde de Allianz Arena in regenboogkleuren hullen, maar dat werd verboden door de UEFA, aangezien politieke statements niet toegestaan zijn. Als reactie hierop kleurden er juist meer gebouwen (wereldwijd) in de betekenisvolle regenboogkleuren.

En toen moest de wedstrijd nog beginnen. Een wedstrijd waarin Duitsland torenhoog favoriet was en Hongarije na het behaalde puntje tegen Frankrijk vooral hoopte op een enorme stunt in de poule des doods. Die hoop werd snel groter, nadat Matthias Ginter de bal na tien minuten verspeelde, Hongarije snel omschakelde en uiteindelijk Ádám Szalai zijn ploeg met een kopbal op 0-1 zette. Nota bene dezelfde Ginter hief het buitenspel op.

Een valse start dus voor de Duitsers, die direct op jacht gingen naar de gelijkmaker. Dit moest ook wel, aangezien ze virtueel plots vierde stonden. Toch liep het combinatiespel telkens stuk en kwamen af en toe de Hongaren er nog gevaarlijk uit. De heftige regenbuien maakten het spel er niet makkelijker op. Bij elke stuit, spatte er ook heel wat water omhoog van het veld. Hongarije hoorde je niet klagen, want ze behaalden zonder kleerscheuren het rustsignaal.

Na rust kwamen de Duitsers even langszij door een enorme fout van Péter Gulácsi. De doelman tastte mis bij een voorzet, waardoor Mats Hummels de bal richting doel kon koppen en Kai Havertz het laatste zetje gaf. Het was direct Havertz' zijn laatste actie. De wissel Havertz-Müller was nog maar net genoteerd en het wedstrijdformulier kon er direct weer bij worden gepakt. Binnen een minuut zette András Schäfer zijn ploeg op een 1-2 voorsprong na een goede combinatie met Szalai. Schäfer was eerder bij de bal dan Neuer en kopte de bal langs de doelman het net in.

Duitsland ging door op de aanvallende tour, maar kwam er telkens net niet doorheen of net een paar centimenters te kort. Joachim Löw probeerde in de laatste tien minuten nog wat te forceren door Kevin Volland en Jamal Musiala in de ploeg te brengen, zodat het niet zijn laatste wedstrijd als bondscoach zou zijn. Na een minuut kroop Duitsland door het oog van de naald. Hongarije kreeg de bal niet weg en invaller Leon Goretzka haalde de trekker over en nam de gelijkmaker voor zijn rekening!

Er was geen tijd meer voor Hongarije om opnieuw de voorsprong te pakken. Het was ondanks de weersomstandigheden een heet avondje in München, waar Duitsland ternauwernood de volgende ronde heeft behaald. Daar wacht Engeland op de Duitsers. Hongarije is in de poule des doods strijdend ten onder gegaan.

Man of the match: Leon Goretzka

Oranje

gerelateerd