UEFA komt met groot nieuws: uitdoelpuntenregel verdwijnt

24 juni 2021 – De uitdoelpuntenregel verdwijnt uit de knock-outfase van de Europese toernooien, zo maakt de UEFA donderdag via de officiële kanalen bekend. Met ingang van het nieuwe seizoen wordt bij een gelijke stand na twee wedstrijden vijftien minuten verlengd. Levert de verlenging geen winnaar op, dan volgt een strafschoppenreeks.

UEFA komt met groot nieuws: uitdoelpuntenregel verdwijnt

De uitdoelpuntenregel stond al enige tijd ter discussie. In 1956 werd de regel in het leven geroepen om wedstrijden aantrekkelijker te maken. De UEFA schrijft dat statistieken sinds het midden van de jaren zeventig laten zien dat tussen het aantal thuis- en uitoverwinningen sterk is afgenomen. Dat geldt ook voor het verschil in aantal doelpunten in thuis- en uitwedstrijden.

"De regel voor uitdoelpunten is een intrinsiek onderdeel van UEFA-competities sinds de invoering in 1965 geweest. De laatste jaren is er echter tijdens verschillende UEFA-bijeenkomsten gedebatteerd over de afschaffing van de regel. Hoewel er geen eensgezindheid was, hebben veel trainers, fans en andere voetbalbelanghebbenden de eerlijkheid van de regel in twijfel getrokken en de voorkeur uitgesproken om de regel af te schaffen", aldus  Aleksander Ceferin.

Volgens de UEFA-baas had de uitdoelpuntenregel een averechts effect: thuisspelende teams - vooral in de eerste wedstrijd van het tweeluik - durfden niet aan te vallen uit angst een tegendoelpunt te incasseren dat de tegenstander een cruciaal voordeel zou geven. Ook was er kritiek op het feit dat, vooral in de verlenging, de thuisploeg twee keer moet scoren als de uitspelende ploeg een doelpunt had gemaakt.

Eredivisie