Berghuis of Klaassen? Ten Hag bespreekt lastige keuze

27 september 2021 – Erik ten Hag kampt met een luxeprobleem in aanloop naar de thuiswedstrijd van Ajax tegen Besiktas. Davy Klaassen is fit genoeg om dinsdagavond in de tweede groepswedstrijd van de Champions League te kunnen starten, zo maakte de trainer van de Amsterdammers maandag tijdens een persconferentie bekend.

Berghuis of Klaassen? Ten Hag bespreekt lastige keuze

Klaassen keerde afgelopen weekend tegen FC Groningen (3-0 winst) terug in de wedstrijdselectie van Ajax. Als invaller kreeg de middenvelder een kwartier speeltijd. Tijdens de interlandperiode raakte hij geblesseerd. Door een liesblessure was Klaassen er niet bij tegen PEC Zwolle (0-2 winst), Sporting Portugal (1-5 winst), SC Cambuur (9-0 winst) en Fortuna Sittard (0-5 winst).

Inmiddels is Klaassen weer helemaal inzetbaar. "Hij is er een paar weken uit geweest, maar niet zo lang dat het alarmerend is. Bij het Nederlands elftal heeft hij nog drie wedstrijden in één week gespeeld. Dat is niet allemaal weg, dus ik denk zeker dat hij kan starten", aldus Ten Hag, die niet wilde verklappen of Klaassen ook gaat spelen. "Uiteindelijk zullen we keuzes moeten maken. Of ik daar goed in ben? Ja, daar ben ik vrij goed in."

Op de positie van aanvallende middenvelder lijkt Ten Hag een keuze te moeten maken tussen Klaassen en Steven Berghuis, die steeds beter zijn draai begint te vinden. Hoewel Berghuis het de voorbije tijd goed heeft gedaan, sluit Ten Hag niet uit dat hij de van Feyenoord overgekomen speler passeert. "Dat zou wel kunnen ja. Ik kan om iedereen heen. Je kiest dat team waarmee je de meeste kans hebt om te winnen. Daar gaat het om. Dat moet bovenaan staan. Het team is altijd belangrijker dan het individu."

Volgens Ten Hag veranderen de principes niet als Berghuis of Klaassen speelt. "Maar ze brengen wel andere kwaliteiten mee. Ik ben voorzichtig om niet iemand in een vakje te duwen. Een hele grote kwaliteit van Davy is dat hij een ontzettend goed gevoel heeft voor het belopen van ruimtes, een heel goede timing. En hij heeft defensief een fantastische omschakeling. Steven heeft ook goede positiekeuzes en het overzicht en de techniek om de laatste bal te geven. Ik moet zeggen: hij heeft mij verbaasd in de progressie die hij boekt in het belopen en de timing om ook ruimtes te bespelen, de samenwerking met de spits en in de omschakeling. Dat doe hij ook hartstikke goed. Op die positie is het ongelooflijk belangrijk dat het op een efficiënte en goede manier gebeurt. Anders worden we kwetsbaar."

Stekelenburg
Tegen Besiktas zal Remko Pasveer onder de lat bij Ajax staan. Maarten Stekelenburg is namelijk nog niet fit genoeg om in actie te kunnen komen, aldus Ten Hag.

Ajax

gerelateerd