Avondlockdown: geen amateursport, lege stadions tot Klassieker

26 november 2021 – Nederland gaat vanaf zondag in een avondlockdown: tussen 17.00 uur en 05.00 uur is in principe vanaf dan alles in Nederland gesloten, zo legde demissionair premier Mark Rutte vrijdagavond uit tijdens de persconferentie. Voor professionele sportwedstrijden geldt een uitzondering: 's avonds mag er, weliswaar zonder publiek, wel worden gevoetbald in de Eredivisie en Eerste Divisie. Dat is niet het geval voor de amateursportwedstrijden, waardoor een vervroegde winterstop noodzakelijk lijkt. 

Avondlockdown: geen amateursport, lege stadions tot Klassieker

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Niet zaterdag gaan de maatregelen al in, maar pas op zondag. Een extra dag geeft het kabinet meer mogelijkheden in de controle, naleving en de handhaving. "Er moet heel veel geregeld worden", stelde premier Rutte. Dat betekent dat er zaterdag in principe nog 'gewoon' gevoetbald zou kunnen worden, maar het is onduidelijk of de KNVB dat nog gaat toestaan. Het zou ook kunnen zijn dat er dit weekend helemaal niet meer gespeeld wordt op de amateurvelden. 

In dat geval lijkt de winterstop aangebroken voor het Nederlandse amateurvoetbal, want met maatregelen van nog drie weken is het al halverwege december als er opnieuw besloten gaat worden wat er gebeurt met de nieuwe maatregelen. Zelfs als er dan weer gespeeld moet worden, moet er vermoedelijk eerst weer geoefend worden door diverse clubs voor de competitie kan starten. Dan breekt de kerstvakantie echter aan én is het amateurvoetbal ook sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. 

Lees ook'Coronamaatregelen: tribunes langer leeg, amateurs trainen niet'

Lege stadions
De stadions in de Eredivisie en Eerste Divisie blijven ook in de komende tijd leeg. De huidige maatregelen zijn in elk geval met twee weken verlengd en daardoor is het tot 18 december zeker dat er zonder supporters gespeeld wordt. Een dag later staat De Klassieker op het programma in de Eredivisie: die wedstrijd in De Kuip kan mogelijk toch met thuissupporters worden gespeeld, wel op voorwaarde dat het kabinet op 14 december besluit dat er fans in het stadion mogen. Dat is het moment waarop de huidige maatregelen worden geëvalueerd via een persconferentie.

"Er is geen garantie dat het over drie weken weer over is, maar het is ook niet uitgesloten dat deze maatregelen over drie weken kunnen stoppen", zei Rutte over de duur van de maatregelen. Het doel van dit pakket nieuwe regels, is om het virus weer onder controle te krijgen en het R-getal onder de één te krijgen. Na de maatregelen lijkt een vol stadion overigens ver weg: mogelijk is er dan alleen toegang voor gevaccineerden en genezen personen. 

Eredivisie

gerelateerd