Driemaal is scheepsrecht voor dubbele koploper AZ

6 oktober 2022, 22:56   Bijgewerkt: 6 oktober 2022, 23:02

AZ heeft donderdagavond in een moeizame wedstrijd drie punten weten te behalen ten koste van Apollon Limassol. De ploeg van trainer Pascal Jansen gaf tot twee keer toe een voorsprong uit handen, maar een rake kopbal van invaller Jesper Karlsson maakte het verschil voor de Alkmaarders (3-2). Hierdoor blijft AZ foutloos in de Conference League en bewijst het Nederland een goede dienst op de coëfficiëntenlijst.

In de openingsfase lag het tempo niet heel hoog en zocht AZ naar een gaatje in de verdediging van Apollon. Er was uiteindelijk een kwartier voor nodig om de ban te breken. Na een goede aanval van de Alkmaarders kreeg Odgaard teveel ruimte in het zestienmetergebied van de Cyprioten, waarna zijn inzet via een verdediger in de bovenhoek vloog. Er leek dan ook geen vuiltje aan de lucht, totdat Apollon in de negentiende minuut uit het niets op gelijke hoogte kwam. Uitgerekend de Nederlander Patrick Joosten wist een goede voorzet van Ezekiel Henty tot doelpunt te promoveren, waarna er een fase aanbrak waarin AZ achteruit werd gedrukt. De gastheer had meer balbezit, maar kwam nauwelijks tot echte kansen, terwijl Apollon de vele corners ook niet wist te benutten. Hierdoor zochten beide ploegen met een 1-1 ruststand de kleedkamers op en was er voor Jansen werk aan de winkel.

In de tweede helft lukte het AZ beter om het balbezit vast te houden en werd de huidige nummer drie van de Cypriotische competitie grotendeels overlopen. Toch kwam de ploeg van Jansen niet tot echte kansen, waardoor het eerste kwartier na de rust niet erg aantrekkelijk was voor de toeschouwers. Uiteindelijk was er een penalty voor nodig om AZ weer op voorsprong te brengen. Dani de Wit kwam goed voor de man en versierde zelf de strafschop, die hij vervolgens kalm benutte door doelman Aleksandar Jovanovic de verkeerde hoek in te sturen. Toch wist AZ de wedstrijd tien minuten later wéér uit handen te geven. Euclides Cabral werd helemaal losgelaten door Karlsson en schoot van grote afstand knap raak, waardoor de Alkmaarders opnieuw aan de bak moesten.

Uiteindelijk zou Karlsson zijn fout goedmaken en toch het verschil maken voor AZ. In de 85e minuut kopte de aanvaller een voorzet van Milos Kerkez knap tegendraads raak, waarmee hij de eindstand op 3-2 bepaalde. AZ blijft hierdoor foutloos in Europa en gaat dankzij het gelijkspel van tegenstanders SK Dnipro-1 en FC Vaduz eerder op de avond (2-2) na drie wedstrijden aan kop in groep E van de Conference League. De Alkmaarders, tevens koploper van de Eredivisie, kunnen zich nu vol richting op de uitwedstrijd tegen FC Utrecht van aankomende zondag.

Beoordelingen AZ: Hobie Verhulst 6.5; Pantelis Hatzidiakos 5.5 (64. Mayckel Lahdo 6), Sam Beukema 6.5, Maxim Dekker 6.5 (63. Zinho Vanheusden 6.5), Milos Kerkez 6.5; Tijjani Reijnders 6, Jordy Clasie 6.5, Dani de Wit 7 (81. Riechedly Bazoer -); Yukinari Sugawara 5.5, Jens Odgaard 6.5, Myron van Brederode 5 (63. Jesper Karlsson 6.5).

Man of the Match: Dani de Wit

*spelers moet minimaal twintig minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Lees ook: Feyenoord en AZ juichen na uitslagen van tegenstanders

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen