Effectief Utrecht laat De Galgenwaard eindelijk weer eens juichen

23 oktober 2022, 18:43   Bijgewerkt: 23 oktober 2022, 18:59

FC Utrecht heeft zondagavond weer eens voor eigen publiek gewonnen. De formatie van Henk Fraser was met 3-1 te sterk voor Sparta Rotterdam, dat gezien de kansen niet onder deed van de thuisploeg. Met de overwinning tankt FC Utrecht, dat niet goed aan de competitie begon, vertrouwen nadat er eerder deze week ook met 0-3 werd gewonnen in de KNVB Beker.

Voor FC Utrecht-trainer Henk Fraser was het een bijzondere én belangrijke wedstrijd. Hij nam het op tegen zijn oude club Sparta, waar hij met de promotie naar de Eredivisie en het behalen van de play-offs om Europees voetbal groot succes kende, maar moest ook een goed resultaat boeken. De Domstedelingen draaien vooralsnog namelijk nog geen goed seizoen.

In de eigen Galgenwaard was het voor de supporters voor FC Utrecht nog niet echt smullen dit seizoen. Sterker nog: de ploeg van Henk Fraser kwam vóór het duel met Sparta pas twee keer tot scoren in eigen huis, waardoor de kritiek bij de achterban op het veldspel ook groot is. Wat dat betreft begon het duel tegen Sparta in ieder geval voortvarend, want de Utrechters lieten het net achter Sparta-doelman Olij razendsnel bollen.

Die lijn wisten de Utrechters echter niet door te trekken, want het spel werd in het resterende deel van het eerste bedrijf slordiger. Zo nu en dan werden er wat kansen gecreëerd door de thuisploeg, maar ook door Sparta. Ondanks dat de thuisploeg de bal meer in bezit had, was Sparta niet de onderliggende partij in De Galgenwaard.

Sparta-trainer Maurice Steijn zal in de rus dan ook hebben aangegeven dat er absoluut een resultaat te halen valt in de Domstad, maar met die instelling kwam zijn ploeg niet direct uit de kleedkamer. FC Utrecht verdubbelde de marge namelijk razendsnel en deed dat opnieuw uit een voorzet. Een corner werd uitstekend neergelegd voor Anastasios Douvikas, die hard binnenkopte: 2-0.

Met die twee vroege tegentreffers deed Sparta zich enorm tekort, want na de goal waren opnieuw de grootste kansen voor de Rotterdammers. Echter gingen er te veel pogingen van Spartanen naast of op doelman Vasilios Barkas af, waardoor de ploeg van Maurice Steijn achter de feiten bleef aanlopen. Het werd zelfs nog 3-0 voor FC Utrecht, nadat Sean Klaiber Sparta-doelman Nick Olij verraste met een afstandsschot. Na de grote kansen die de bezoekers hebben gehad deed Sparta ook in de slotfase nog wat terug via Joshua Kitolano, die uitstekend raak kopte: 3-1.

Dat Sparta met slechts één doelpunt niet zo effectief was, was voor FC Utrecht ook wel eens fijn, gezien de situatie waarin de Domstedelingen verkeren. Dat het veldspel niet goed was, Sparta in het tweede bedrijf een stuk meer kansen wist te creëren, doet er dan even niet toe. Voor Sparta zijn de druiven zuur, maar de Rotterdammers hoeven zich geen zorgen te maken door de nederlaag in Utrecht. De rood-witten uit Spangen er nog steeds uitstekend voorstaan in de Eredivisie. Sparta blijft op plek zes staan en houdt een voorsprong van twee punten op de formatie van Henk Fraser.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Utrecht: Vasilios Barkas 5,5, Sean Klaiber 6,5, Mike van der Hoorn 7 (75. Ruben Kluivert -), Modibo Sagnan 6, Mark van der Maarel 6,5, Jens Toornstra 6, Luuk Brouwers 6, Taylor Booth 6,5 (67. Othamn Boussaid 6), Sander van de Streek 6 (72. Can Bozdogan -), Anastasios Douvikas 7, Daishwan Redan 6 (72. Bas Dost -)

Sparta: Nick Olij 5, Dirk Abels 5 (46. Shurandy Sambo 4,5), Bart Vriends 5 (86. Mario Engels -), Adil Auassar 5,5 (72. Mike Eerdhuijzen -) Micha Pinto 6, Joshua Kitolano 7, Arno Verschueren 6,5, Jeremy van Mullem 5,5 (72. Koki Saito -), Vito van Crooij 6, Tobias Lauritsen 5, Sven Mijnans 6

Man of the match: Anastasios Douvikas

*spelers moeten minimaal twintig minuten hebben gespeeld voor een beoordeling

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen