"Overmars was met ons eens dat Ajax de opleiding stukmaakte"

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

9 februari 2023 – Sparta Rotterdam-directeur Manfred Laros ziet alleen maar voordelen aan de samenwerking met Ajax. De clubs werken sinds 2019 samen op het gebied van jeugdopleiding. Ajax betaalt Sparta een vaste vergoeding en mag daarvoor jaarlijks maximaal drie jeugdspelers overnemen.

"Overmars was met ons eens dat Ajax de opleiding stukmaakte"

Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Het sluiten van een overeenkomst met Ajax lag gevoelig bij de aanhang van Sparta, maar Laros concludeert twee en een half jaar na het tekenen van het contract dat de Rotterdammers vooral profiteren van de samenwerking. "Ajax haalde de talenten hier met sleepnetten op. Andere topclubs ook. Logisch. De vergoeding is voor Ajax en PSV geen enkel probleem. In twee jaar tijd verloren we vijftien jeugdspelers. Vervolgens was hier het verwijt: de jeugdopleiding rendeert niet. Ja, vind je het gek", vertelt de Sparta-directeur in gesprek met Voetbal International.

Met de grootste afnemer werd een alliantie gesloten. "Marc Overmars was met ons eens dat Ajax de opleiding stukmaakte", stelt Laros. "Er zijn afspraken gemaakt over een financiële bijdrage en een limiet van drie spelers per jaar. In ruil voor toegang tot alle informatie en de data. Ze mogen spelers uitnodigen voor stages. Ze hebben contact met de jeugdtrainers. Ze kennen de spelers beter. Daardoor haalt Ajax alleen nog de negens en de tienen. De zevens en de achten laten ze zitten. Ajax ondersteunt ons ook met de instroom van nieuwe talenten. Sinds de samenwerking verliezen we minder spelers, ook aan andere clubs. Veel jongens blijven liever, ook omdat ze kans maken op Ajax. Ik zie alleen maar voordelen."

Geen boef
Hoewel Sparta van de grootste talenten wordt beroofd, ziet Laros Ajax niet als boef. "Ze mogen reglementair gezien, als ze zouden willen, de hele opleiding leeghalen. Wij zouden niets liever willen dat alle clubs afspreken: onder zestien jaar is een no go-area. Dan voorkom je meteen dat clubs de opleiding verwaarlozen, omdat ze het gevoel hebben dat ze toch alleen maar voor de top aan het opleiden zijn. Kennelijk kan in Nederland zoiets niet worden geregeld. Dus dan moet je zelf tot creatieve constructies komen om je investeringen te beschermen."

 • Senegal - Nederland, actie Adv

  Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl

  Maak een account bij Jacks.nl en krijg bij je eerste storting 5 freebets van €10,00.

  Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

 • Reacties

  Ajax

  gerelateerd