PSV-middenvelders maken indruk: "Hij zit toch wel tegen Oranje aan"

13 februari 2023, 10:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Er gaat dit seizoen geen speelronde voorbij zonder dat Xavi Simons iets bijzonders laat zien. De aanvallende middenvelder maakte afgelopen zomer transfervrij de overstap van Paris Saint-Germain naar Ajax en leek in eerste instantie rustig te worden gebracht door de Eindhovenaren, maar inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de basiself van Ruud van Nistelrooij. Volgens voormalig profvoetballer Marcel Peeper steekt Simons 'er met kop en schouders bovenuit'.

PSV draait een erg wisselvallig seizoen, maar dat geldt niet voor Simons. Het talent van negentien jaar speelde zich in de eerste seizoenshelft in de basis en maakte veel indruk. Dat bleef natuurlijk niet onopgemerkt. Simons werd beloond met een plekje in de WK-selectie van Louis van Gaal en hij maakte in de achtste finalewedstrijd tegen de Verenigde Staten zijn debuut in het Nederlands elftal.

De aanvallende middenvelder heeft er na de winterstop nog een paar schepjes bovenop gedaan. Na het vertrek van Cody Gakpo naar Liverpool is Simons de absolute uitblinker bij PSV. Oók in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen van afgelopen zaterdag. Daarin verzorgde hij de assist voor de 1-0 van Luuk de Jong en maakte hij op prachtige wijze de 2-0. "Simons is mijn speler van de week, want hij is bij PSV de smaakmaker van het Nederlandse voetbal", vertelt Peeper, die in zijn loopbaan actief was bij onder meer FC Twente, Sparta en FC Groningen, in gesprek met De Telegraaf.

"Hij steekt er met kop en schouders bovenuit als 19-jarige. Aanvallend gezien is er eindelijk weer een echt toptalent. Soms trekt hij een zuurpruimengezicht, maar dat zegt wel iets over zijn mentaliteit. Ik hoop dat hij die juiste mentaliteit er altijd in zal houden", zegt Peepers. Hoewel het er de laatste tijd alle schijn van heeft, kan Simons het natuurlijk niet alleen. Rafael van der Vaart zei onlangs bij Studio Voetbal al dat Joey Veerman Simons nóg beter laat voetballen en daar is Peeper het mee eens. "Veerman is de echte spelverdeler van PSV. Dat is heerlijk met die kleine Simons in je team."

Lees ook: Perez ziet maar één club voor Xavi Simons: "Er is niets beters"

Veerman was vorige maand niet onomstreden bij de Eindhovenaren en werd zelfs gelinkt aan een vertrek naar Besiktas, maar inmiddels is hij weer zeker van zijn plek op het middenveld. "Veerman kan geweldige dingen met zijn passing. Hij zit toch wel tegen Oranje aan, lijkt mij. Dat is direct het rare aan voetbal, want een aantal weken geleden werd hij bij PSV nog gepasseerd", stelt Peeper.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen