Ajax na ongelukkige avond in Berlijn ook klaar in Europa League

23 februari 2023, 22:56   Bijgewerkt: 23 februari 2023, 23:08

In navolging van PSV is ook Ajax klaar in Europa. Na het 0-0 gelijkspel in de Johan Cruijff ArenA had de ploeg van trainer John Heitinga een overwinning nodig om zich ten koste van 1. FC Union Berlin te plaatsen voor de achtste finales van de Europa League, maar de ontmoeting in Berlijn eindigde in een 3-1 nederlaag. Daardoor zijn de Amsterdammers na de kansloze missie in de Champions League ook al heel snel uitgespeeld in de Europa League.

Na de teleurstellende 0-0 in eigen huis had Ajax vandaag een overwinning nodig om door te dringen tot de achtste finales van de Europa League. Tegenstander Union Berlin kende een matige voorbereiding: hoewel de (gedeelde) koppositie werd gegrepen, zal een gelijkspel tegen hekkensluiter Schalke niet tevreden hebben gestemd. In het pittoreske An der alten Försterei startte Ajax met een verrassende basisopstelling. Calvin Bassey startte op de linksbackpositie, terwijl de herstelde Edson Alvarez centraal achterin begon.

In Amsterdams balbezit schoof de Mexicaan vaak door naar het middenveld, om zo een overtalsituatie te creëren. Alle verdedigers deden mee in het aanvalsspel van de bezoekers: zo dook Jurriën Timber op in de spitspositie, waar hij net een teenlengte te kort kwam om de bal op doel te krijgen. Goed combinatiespel leidde tegen de compacte Duitsers niet tot veel doelpogingen, maar Ajax liet in de eerste tien minuten meer aanvallende intenties zien dan de gehele vorige wedstrijd. Union Berlin kwam er ondertussen maar weinig aan te pas, want alle lange ballen waren een eenvoudige prooi voor de Amsterdamse defensie.

De eerste keer dat de thuisploeg echt gevaarlijk werd was uit een corner van Josip Juranovic. Nadat zijn corner van dichtbij tegen Bassey werd aangekopt schreeuwde het hele stadion om een strafschop, maar scheidsrechter Ricardo de Burgos ging daar in eerste instantie niet in mee. Na tussenkomst van de VAR gaf hij met tegenzin een strafschop wegens een handsbal van de Nigeriaan. Geronimo Rulli kreeg zijn hand nog wel tegen de bal, maar kon niet voorkomen dat de poging van Robin Knoche binnenviel. Met een voorsprong in handen begon de ploeg van Urs Fischer iets meer mee te doen, maar nog steeds was het Ajax dat het beste van het spel had. In het luide stadion was de communicatie echter niet altijd perfect en daarnaast ontbrak een goede eindpass.

Ook vele standaardsituaties konden nauwelijks voor gevaar zorgen. Eenmaal kreeg Álvarez de bal na een vrije trap op doel, maar keeper Fredrik Ronnow kon zijn poging eenvoudig wegwerken. Het was echter wel het startsein voor een slotoffensief van Ajax. Mohammed Kudus leek de verdiende 1-1 binnen te schieten na een afgeketst schot, maar stond hierbij duidelijk buitenspel. De Ghanees was al eerder afgevlagd toen hij van dichtbij een grote kans naast schoot. Zijn ineffectiviteit kwam Ajax duur te staan toen Rulli op slag van rust een enorme blunder beging. Een schot van Juranovic vanaf zo'n twintig meter leek makkelijk houdbaar, maar de Argentijnse keeper zag de poging van de Kroaat onder zijn lichaam door gaan.

Zie ook: Ajax-keeper Rulli gaat de fout in: pijnlijk moment tegen Union Berlin

Kort na rust toonde Kudus zich wel effectief. Bij een voorzet van Steven Bergwijn trad Doekhi niet goed op, waardoor de Amsterdamse middenvelder aan een kleine aanraking genoeg had om de aansluitingstreffer te maken. Lang kon de ploeg van Heitinga echter niet genieten van de aansluitingstreffer. Bij een Berlijnse corner werd diezelfde Doekhi niet goed aangepakt, waardoor hij zijn eerdere fout met een snoeiharde kopbal kon herstellen. Zo moest Ajax opnieuw op zoek naar twee treffers, terwijl de tijd in het voordeel van Union wegtikte. Een nieuwe Berlijnse muur werd langzaam opgetrokken rond het eigen strafschopgebied. Daarnaast was ook het spel van Ajax steeds minder nauwkeurig, waardoor kansen een zeldzaamheid waren. Kudus kreeg de mogelijkheid om opnieuw de aansluitingstreffer te maken, maar oog-in-oog met Ronnow schoot hij naast.

Union loerde ondertussen op fouten bij de Amsterdammers en zette op de juiste momenten druk. Zo waren er de nodige uitbraakmogelijkheden voor de thuisploeg, maar ook bij hen leverde dit maar weinig kansen op. Tweemaal kwam de weggesnelde Sheraldo Becker tot een schotkans, maar deze werden gestopt door Rulli. Ook het slotoffensief van Ajax mocht niet baten, wat zelfs schotkansen kwamen er niet meer. Aan het einde van de wedstrijd liepen de frustraties nog hoog bij de Amsterdammers, en kreeg Alvarez zelfs nog een rode kaart. Ook na de wedstrijd gingen de opstootjes nog even door. Zo is deze donderdag een slechte dag voor de Nederlandse kansen op de coëfficiëntenranglijst geworden.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Ajax2022
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Maar we zijn op de weg terug ,dat staat vast met Heitinga, is geen schande te verliezen van een ploeg die een langere vaste samen spelende elftal hebben .

Feyenoord1908
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Whaha geen schande, op de weg terug whaha? in de thuiswedstrijd 0 kansen gehad. Union is europees nog nooit zo ver gekomen 🤣🤣🤣. Feyenoord heeft een bijna heel nieuw elftal en zit morgen gewoon in de koker hoor!.

vleermuis
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

en hopsakee nog een geflopte europa campagne..ehm t lag aan kudus bassey en blind haha

Voetbalfanaat
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Net als vorige week naar United - Barca gekeken want de verwachting wat betreft Ajax was al niet hoog en achteraf dus terecht.

Feyenoord1908
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Heitinga, de beste wint niet altijd 🤣🤣🤣, plaat voor de kop!.

LowieNormaal
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Had ik niet verwacht, om eerlijk te zijn.

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ajax en psv eruit dat kan maar wat er dan na het fluitsignaal gebeurd . Schande voor het nederlandse voetbal

Paulito
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Alverez en Tadic kan je elke week wel een kaart geven. Tadic wat vorige zelfs aan de scheids zat. Kudus die een klap uitdeelde. In Nederland kom je er mee weg. Wat was dit slecht. Conceição had moeten starten: Bergwijn was wederom niets. Eerder Brobbey&Luca erin. Berghuis ook weer slecht.

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Berghuis is ook geen middenvelder en daar loopt hij wel steeds .

Feyenoord1908
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Wat een gefrustreerde losers.Nog geluk gehad want kudus had ook dik rood moeten krijgen, wat een stel onnozelen.

PokeBowl
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Uiteindelijk botte pech wat Ajax doet verliezen, die pingel had niet gehoeven en Rulli deed iets wat ie nooit meer zal doen. Nu op naar Vitesse, die ook de bus gaat parkeren 😀

Feyenoord1908
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Whaha

PokeBowl
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

haha, ik mis alleen onze vrienden PPMS en ikkejaja eigenlijk

Feyenoord1908
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

De Successupportertjes van ajax zitten nu ff zonder wifi 🤣🤣🤣

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen