Vijf conclusies na de voetbalweek van Feyenoord, AZ en Manchester United

10 maart 2023, 07:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Feyenoord en AZ hebben voor een uitstekende Europese week gezorgd. Hoewel de Rotterdammers zichzelf tekort deden met slechts een remise bij Shakhtar Dontesk, kon Nederland met een zege en gelijkspel liefst 0.600 coëfficiëntpunt bijschrijven na deze week. FCUpdate.nl maakt zoals altijd de balans op aan de hand van vijf conclusies. 

1. AZ en Feyenoord bevestigen status als coëfficiëntenkanonnen. 

Nederland is hard op weg naar de zesde plaats op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Die geeft vanaf het seizoen 2024/25 recht op twee rechtstreekse startbewijzen voor de groepsfase van de Champions League. AZ leverde dinsdag een belangrijke bijdrage. Met de uitoverwinning van AZ op Lazio verdiende Nederland opnieuw 0.400 coëfficiëntpunt waardoor de voorsprong op Portugal, zevende op de ranglijst, schier onoverbrugbaar is. Feyenoord pakte door de late gelijkmaker nog 0.200 punt. Sterker nog, door de goede prestaties van de afgelopen jaren krijgt Nederland zelfs nummer vijf Frankrijk in het vizier. De coëfficiëntenranglijst wordt opgesteld op basis van de punten in de laatste vijf seizoenen. Voor Nederland verdwijnt daarmee volgend jaar de relatief magere score van het seizoen 2018/19, waarin de Fransen juist goed scoorden. 

Lees ook: D-Day is bekend: op deze dag kan Nederland definitief Portugal voorbij 

{image[359795][left-half][]}2. Tijjani Reijnders maakt het Ronald Koeman steeds lastiger

AZ won dinsdag even knap als verrassend het uitduel met Lazio. Een 1-0 achterstand door een recordtreffer van de Spaanse routinier Pedro werd door doelpunten van Vangelis Pavlidis en Milos Kerkez omgezet in een 1-2 overwinning. Na afloop werden niet alleen de doelpuntenmakers en Jesper Karlsson (die bij beide treffers voor de assist zorgde) uitgebreid bewierookt voor hun spel in het Stadio Olimpico. Ook Tijjani Reijnders kon rekenen op de nodige complimenten. Marciano Vink, analist bij ESPN, ging na de wedstrijd zelfs zover om de 24-jarige middenvelder te vergelijken met Frenkie de Jong. "Ik vond hem vandaag echt volwassen spelen, een genot om naar te kijken, helemaal in zo'n grote wedstrijd", aldus Vink. Ronald Koeman nam Reijnders vorige week niet op in zijn 37-koppige voorselectie van het Nederlands elftal, al heeft de hoofdrolspeler zelf goede hoop [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/415733/lachende-az-uitblinker-reijnders-noemt-espn-verslaggever-eikel/,_blank,er op korte termijn wél bij te zitten]. Als hij het niveau dat hij in Rome haalde vast weet te houden, dan lijkt het een kwestie van tijd voordat Koeman niet langer om Reijnders heen kan. 

3. Feyenoord blijft scoren in de 'Slotfase'

Waar Feyenoord in de competitie en in de beker door late doelpunten resultaten boekt, is dit in de Europa League niet anders. De Rotterdammers kwamen in de 78ste minuut tegen de verhoudingen in op achterstand, maar supersub Ezequiel Bullaude kopte de Feyenoorders in de laatste minuten toch nog naar een gelijkspel. Feyenoord heeft nu al zes wedstrijden in de laatste vijf minuten gescoord. Het wordt een kwaliteit voor de ploeg van Arne Slot. Door deze goal in de slotfase ligt er nog alles open in de return en kunnen de Rotterdammers misschien volgende week de wedstrijd helemaal beslissen in de laatste minuten. Al zullen deze goals toch niet eeuwig in de laatste fase van de wedstrijd kunnen blijven vallen.

{image[361415][left-half][]}4. Koeman heeft keuze in Rotterdam

Mats Wieffer werd in verschillende praatprogramma's de voorselectie van het Nederlands elftal in gesproken, maar veel analisten (onder wie Kenneth Perez) wilden de krachtmeting met Shakhtar Donetsk nog afwachten. Voor die test is de middenvelder glansrijk geslaagd, al hadden z'n dribbels nog wel iets beter gekund. Ook Quilindschy Hartman scoorde een ruime voldoende en kan terugkijken op een goede wedstrijd. Voor Lutsharel Geertruida is dat allerminst een verrassing meer na ook zijn sterke vorige seizoen in Europa. Als Justin Bijlow binnenkort weer fit wordt, dan kan bondscoach Ronald Koeman zijn hart ophalen wat het selecteren van spelers betreft in Rotterdam-Zuid. 

5. De vloek van Weghorst is over

Na de monsternederlaag tegen Liverpool was Wout Weghorst een van de meest bekritiseerde spelers van Manchester United. Niet alleen vanwege zijn matige veldspel, maar vooral vanwege zijn actie voor de wedstrijd. Donderdagavond tegen Real Betis toonde de Nederlandse spits deels beterschap. Hij had de pech dat zijn vroege treffer afgekeurd werd wegens buitenspel en had in het half uur daarna nog driemaal kunnen scoren, maar was zelf onnauwkeurig in de afronding. Niet veel later legde Antony een bal niet af en [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/415847/hoe-ga-ik-mijn-kinderen-uitleggen-dat-antony-hier-de-bal-niet-afspeelt/,_blank,bleef hij maar droog staan op Old Trafford]. Tot hij in de slotfase een rebound voor zijn voeten kreeg en verwoestend uithaalde. De vreugde-explosie van Weghorst zegt alles over hoe hoog de vloek hem zat. Eindelijk is hij los: hoeveel gaan er nog volgen?

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen