Slordig AZ met ruime cijfers langs Grasshoppers

Ger
2 november 2006, 20:54

In Zwitserland heeft AZ een grote stap gezet naar de volgende ronde in de UEFA Cup. De Alkmaarders rekenden in een slordige wedstrijd af met Grasshoppers (2-5). Voor de formatie van Van Gaal was het de tweede Europese overwinning op rij. Eerder zegevierde AZ al tegen Sporting Braga.

Na de galavoorstelling tegen FC Utrecht (5-1) van afgelopen zondag, zag Louis van Gaal geen aanleiding om zijn elftal door elkaar te gooien. De oefenmeester koos donderdagavond in Zwitserland nagenoeg voor dezelfde spelers. Slechts in de voorhoede van de Noord-Hollanders viel een wijziging te noteren; Moussa Dembele nam de plaats in van Danny Koevermans.

In het matig gevulde Hardturmstadion had AZ geruime tijd geen grip op de wedstrijd. De Alkmaarders, in de Eredivisie al wekenlang uitstekend op dreef, hadden veel moeite met het opportunistisch spel van Grasshoppers. In balbezit toonde AZ bovendien weinig overzicht, waardoor het publiek een choatische wedstrijd kreeg voorgeschoteld.

{image[247941][right-half][]}De nummer drie van Nederland leek na enkele minuten al op achterstand te komen, maar de uithaal van Sreto Ristic werd wegens buitenspel geannuleerd. Na de afgekeurde goal kroop AZ enigzins onder de Zwitserse druk uit. De zo geroemde vloeiende combinaties bleven achterwege, maar de bezoekers slaagden er eindelijk in om aanvallende druk te ontwikkelen.

Na de korte opleving van de Alkmaarders, scoorde Grasshoppers prompt de openingstreffer. Door slecht verdedigen van Gretar Steinsson zag Biscotte Mbala Mbuta zijn kans schoon om Khalid Sinouh in de korte hoek te verrassen. Tot ergenis van Van Gaal bleef AZ in de eerste helft ondermaats presteren. Slechts een schot van Stijn Schaars in de 44e minuut zorgde voor enig gevaar.

Na rust kwam AZ als herboren uit de kleedkamer. De ploeg nam direct het initiatief over en zag de gelijkmaker al in de 48e minuut op het bord verschijnen. Na een gekraakt schot van Moussa Dembele stond Shota Arveladze op de juiste plaats: 1-1. Het overwicht van AZ werd vervolgens onderstreept door een fraaie krulbal van Maarten Martens op de paal.

{image[247942][left-half][]}Grasshoppers moest na 56 minuten een tweede goal incasseren. Demy de Zeeuw schoof de bal van grote afstand langs de uitgekomen doelman Fabio Coltorti. Lang kon AZ echter niet genieten van de voorsprong. Even na het uur ontsnapte Eduardo aan de aandacht van David Mendes da Silva, om vervolgens door de benen van Sinouh raak te schieten: 2-2.

In het vervolg van de wedstrijd bleven beide ploegen kansen houden op een derde treffer. Slechts de Alkmaarders zouden zich nog trefzeker tonen. Tien minuten voor tijd besliste Dembele de confrontatie. Uit een prima voorzet van invaller Koevermans schoot de Belgische spits raak. Het uitgebluste Grasshoppers moest vervolgens toezien hoe Martens en - opnieuw - Dembele voor een geflatteerde uitslag zorgden: 2-5.

Door de tweede overwinning op rij ligt AZ uitstekend op koers voor de volgende ronde van de UEFA Cup. Over vier weken nemen de Alkmaarders het in eigen stadion op tegen Slovan Liberec.