FCUpdate in het kort: Danjuma verlaat Everton en keert terug bij Spaanse club

17 mei 2024, 17:32
Foto: © Imago

In de rubriek 'FCUpdate in het kort' vind je een overzicht van korte nieuwsfeiten uit de voetbalwereld.

FCUpdate in het kort

Sort by:

Danjuma verlaat Everton en keert terug bij Villarreal

Arnaut Danjuma zal na afloop van het seizoen terugkeren bij Villarreal, zo meldt journalist Paul Joyce via X. De aanvaller is tot het einde van het seizoen gehuurd door Everton.  

Danjuma is geen vaste waarde bij The Toffees, zo kwam de buitenspeler slechts veertien keer in actie voor de Engelsen. De laatste weken is de 26-jarige aanvaller bankzitter bij Everton. Danjuma maakte zijn laatste speelminuten op 30 januari van dit jaar in de uitwedstrijd tegen Fulham.

Overigens kon Danjuma Everton in de winterstop verlaten, maar daar stak de club een stokje voor. Onder meer PSV, Olympique Lyon en Crystal Palace waren geïnteresseerd in de zesvoudig Oranje-international. Everton-trainer Sean Dyche wilde de selectie destijds echter zo breed mogelijk houden in verband met de penibele situatie waarin de club toen verkeerde.  

PEC onthult uniek shirt voor afscheidswedstrijd Van Polen

PEC Zwolle onthult dat clubicoon Bram van Polen zondag zijn allerlaatste wedstrijd in het blauw-wit in een speciaal ontworpen shirt zal spelen. "Op het unieke shirt zijn rugnummer 2, zijn naam, handtekening én de tekst 'voor altijd' handgetekend door Bram. Ook heeft het op de voorzijde een unieke Bram van Polen-badge", valt te lezen op de clubsite

Van Polen speelt komende zondag om 14.30 uur zijn 509de en dus laatste wedstrijd namens de Blauwvingers, waarmee hij het in eigen huis opneemt tegen FC Twente, voordat hij zijn voetbalschoenen definitief aan de wilgen hangt. Geïnteresseerde supporters zullen er op tijd bij moeten zijn, willen ze het speciale Van Polen-shirt bemachtigen. PEC laat weten dat het tricot in gelimiteerde oplage wordt verkocht, deels fysiek rond het duel met Twente, deels online.

Van Geel volgt Fledderus op als technisch manager Eredivisie CV

De Eredivisie CV heeft in de persoon van Martin van Geel (63) een opvolger gevonden van technisch manager Mark-Jan Fledderus, die de functie in maart van dit jaar na slechts een half jaar alweer opgaf. Oud-voetballer Van Geel heeft een ruime staat van dienst en bekleedde in het verleden directiefuncties bij onder meer AZ, Ajax, Feyenoord en Willem II. Bij die laatste club is hij tot het einde van het lopende seizoen de functie van algemeen directeur, om per 1 juli de overstap naar de Eredivisie CV te maken.

"De opdracht voor Martin is helder: samen met de clubs zorgen dat wij de zesde competitie van Europa blijven. De realisatie is een stuk ingewikkelder. Een prachtige klus ligt er op hem te wachten", zegt Eredivisie CV-directeur Jan de Jong (links op onderstaande foto) in een reactie op de aanstelling van Van Geel, die zelf ook aan het woord komt: "Na 29 jaar stop ik dan wel als clubdirecteur, maar ik heb nog genoeg passie en energie om deze nieuwe uitdaging met heel veel plezier aan te gaan en mijn kennis en ervaring ten dienste te stellen aan het Nederlandse voetbal."

 

Tom Caluwé (46) keert als technisch directeur terug bij Willem II

De Belg Tom Caluwé (46) keert als technisch directeur terug bij Willem II, de club die hij als speler liefst zes seizoenen diende. De voormalig middenvelder bekleedde diezelfde functie liefst acht jaar bij KV Mechelen en later ook bij Club Brugge en Zulte-Waregem. In Tilburg krijgt Caluwé de taak een Eredivisiewaardige selectie samen te stellen, aangezien Willem II komend seizoen als kampioen van de Keuken Kampioen Divisie terug zal keren op het hoogste niveau. 

"Op jonge leeftijd heeft hij al veel ervaring opgedaan en successen behaald in België. Daarnaast is Tom een echte Willem II'er die de club goed kent en weet wat erbij komt kijken wanneer je uitkomt in de Eredivisie", zegt algemeen directeur Merijn Goris op het digitale thuis van Willem II. "Het voelt hartstikke goed om terug te zijn op het oude nest. De club en de stad voelen vertrouwd aan en er ligt een hele mooie uitdaging. Willem II is weer terug op het niveau waar het thuishoort en ik kijk er naar uit om met de club toe te werken naar een goede en stabiele toekomst in de Eredivisie", laat Caluwé zelf weten.

Feyenoord pakt door en legt talentvolle verdediger met aflopend contract langer vast

Feyenoord heeft Jayden Candalaria langer vastgelegd, meldt de club via de officiële kanalen. De talentvolle verdediger beschikte nog over een contract tot het einde van het seizoen, maar heeft dat nu verlengd tot de zomer van 2026 met de optie voor nog een jaar. De twintigjarige Candalaria speelt sinds 2018 in de jeugdopleiding van de Rotterdammers, die hem destijds wegkaapten bij stadsgenoot Sparta. 

Candalaria is zelf dolgelukkig met de verlenging van zijn contract. “Dit voelt als een belonging voor het harde werken van de laatste jaren. Extra mooi was het dat mijn familie en vrienden aanwezig konden zijn vandaag. Zij zijn mijn steun en toeverlaat. De komende jaren wil ik mij graag verder doorontwikkelen en hoop ik zo snel mogelijk in De Kuip te mogen spelen”, laat hij zich optekenen.

Vivianne Miedema vertrekt na zeven jaar bij Arsenal

Vivianne Miedema vertrekt na afloop van dit seizoen bij Arsenal, zo heeft de Londense club maandagmiddag bekendgemaakt op sociale media. Miedema was zeven seizoenen actief voor de Engelse grootmacht, maar had in de afgelopen twee seizoenen last van de nodige blessures. Dat betekende dat de 27-jarige voetbalster niet veel in actie kon komen. Waar de toekomst van Miedema ligt, is momenteel nog onbekend

Pusic in debuutseizoen met Shakhtar direct kampioen van Oekraïne

Marino Pusic is met Shakhtar Donetsk kampioen geworden van Oekraïne. De voormalig assistent-trainer van Feyenoord wist beslag te leggen op de titel door in de kampioenswedstrijd met 1-0 te winnen van concurrent Dinamo Kiev. 

Middenvelder Georgiy Sudakov maakte zaterdag het enige doelpunt vanaf elf meter, waardoor Shakhtar met nog twee wedstrijden te gaan zeven punten meer heeft dan achtervolger Dinamo Kiev. Voormalig Ajacied Lassina Traoré mocht een half uur voor tijd invallen bij de thuisploeg, die zijn wedstrijd afwerkt in Lviv. Pusic dankt de grote voorsprong grotendeels aan een serie van liefst dertien overwinningen in de competitie op rij.  

Voor Pusic is dit het tweede kampioenschap op rij. Vorig seizoen werd de Bosnische-Kroaat als assistent van Arne Slot kampioen van de Eredivisie met Feyenoord. In het geruchtencircuit wordt Pusic gelinkt aan een terugkeer bij de Rotterdammers. Feyenoord moet op zoek naar een vervanger voor Arne Slot, die zo goed als zeker lijkt te vertrekken naar Liverpool.  

Manchester City verovert koppositie in Premier League

Manchester City is Arsenal voorbij op de ranglijst van de Premier League en stevent dus af op het kampioenschap. De ploeg van Pep Guardiola kende zaterdagmiddag geen enkele moeite op bezoek bij Fulham en won met klinkende cijfers: 0-4. Hoewel City het in de eerste helft nog rustig aandeed met een 0-1 voorsprong, liep het in de tweede helft uit. Verdeder Josko Gvardiol nam twee treffers voor zijn rekening. De andere goal kwamen op naam van Phil Foden en Julian Alvarez. Het enige smetje was het uitvallen van Nathan Aké. De Nederlander liep in de eerste helft een blessure op. Het moet nog blijken hoe ernstig het kwetsuur is. 

The Citizens hebben door de 0-4 zege het kampioenschap in eigen hand. 

EK in eigen land dreigt aan Gnabry voorbij te gaan

Duitsland lijkt het op het EK in eigen land zonder Bayern München-aanvaller Serge Gnabry te moeten stellen. De 28-jarige buitenspeler heeft woensdag tegen Real Madrid een hamstringblessure opgelopen waardoor hij dit seizoen sowieso niet meer in actie komt, zo maakt de Duitse Rekordmeister via de officiële kanalen bekend. 

Gnabry debuteerde in 2016 in Die Mannschaft met een hattrick tegen het nietige San Marino en staat inmiddels op 45 interlands, waarin hij 22 keer scoorde. Op het WK in Qatar had de Bayern-speler nog een basisplaats in alle drie de groepswedstrijden. Daarin scoorde hij een keer, tegen Costa Rica, dat in het afsluitende pouleduel met 4-2 werd verslagen. Dat was echter niet voldoende om de achtste finale te bereiken: de Duitsers eindigden achter Japan en Spanje als derde in de groep. 

Luuk de Jong is fit en kan jacht op topscorerstitel vervolgen

Trainer Peter Bosz kan aanstaande zondag in het uitduel tegen Fortuna Sittard ‘gewoon’ beschikken over aanvoerder Luuk de Jong, meldt het Eindhovens Dagblad. De spits viel in de kampioenswedstrijd van PSV tegen Sparta Rotterdam uit met een lichte blessure, maar is op tijd herstel van die kwetsuur. 

Na afloop van het duel tegen Sparta liet De Jong tegenover ESPN weten dat hij last had van ‘kramp’. “Het was een beetje droog vandaag en het kost heel veel energie in de eerste helft, want we speelden gewoon niet goed. Toen kwam de kramp een beetje in mijn benen. Toen dacht ik: ik ga er maar af, we hebben nog een lange dag te gaan." 

De Jong is momenteel in een hevige strijd verwikkeld met AZ-spits Vangelis Pavlidis. De Griekse spits kwam zondag tegen FC Twente tot scoren na een uitglijder van FC Twente-verdediger Alec van Hoorenbeeck en staat momenteel met één doelpunt voor (28 om 27). 

FC Utrecht organiseert afscheidwedstrijd voor Van der Maarel

FC Utrecht kondigt aan in september een afscheidswedstrijd te gaan organiseren voor clubicoon Mark van der Maarel, die aan het eind van het huidige seizoen zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt. In het weekend van 6, 7 en 8 september 2024 zal de 34-jarige verdediger derhalve nog één keer in het rood en wit te zien zijn. Op een later moment wordt de precieze datum en de verdere invulling van het afscheid door de club gecommuniceerd. 

Van der Maarel werd in 2008 door de Domstedelingen weggeplukt bij HFC Haarlem en debuteerde in september 2009, in een met 0-1 gewonnen competitiewedstrijd bij ADO Den Haag, namens de club in het betaald voetbal. Sindsdien speelde hij 393 wedstrijden voor FC Utrecht. Daar komen er nog maximaal vier bij: de ploeg van Ron Jans speelt in de laatste twee speelronden van de Eredivisie nog tegen Sparta Rotterdam (thuis) en AZ (uit). Daarna volgt in ieder geval nog één en mogelijk twee wedstrijden in de play-offs om Europees voetbal.

Fortuna bevestigt: opnieuw zware knieblessure voor Sierhuis

Kaj Sierhuis heeft inderdaad een zware knieblessure overgehouden aan het thuisudel met Go Ahead Eagles van vorige week vrijdag, zo bevestigt zijn werkgever Fortuna Sittard. De 26-jarige spits wordt 'spoedig' geopereerd en mag zich daarna opmaken voor een langdurige revalidatie. 

Sierhuis was bezig aan een prima eerste seizoen in Limburgse dienst, waarin hij in alle competities vijftien keer trefzeker was. In het seizoen 2021/22, waarin hij door Stade Reims werd verhuurd aan Heracles Almelo, was de door Ajax opgeleide aanvaller bijna een jaar uit de roulatie vanwege een gescheurde kruisband. "De geweldige momenten die we dit seizoen samen in ons stadion hebben beleefd zullen werken als motivatie om zo sterk mogelijk terug te komen", schrijft Sierhuis in een post op Instagram, waarin hij de Fortuna-aanhang bedankt voor de steunbetuigingen die hij mocht ontvangen.

FC Utrecht meldt contractverlenging aanvoerder Viergever

Verdediger Nick Viergever (34) heeft zijn contract bij FC Utrecht, dat komende zomer zou aflopen, verlengd tot medio 2025. De aanvoerder van het elftal van trainer Ron Jans mag zich zodoende opmaken voor zijn derde seizoen in de Domstad. "Nick beschikt over een schat aan ervaring, opgedaan in onder meer de Champions League, Bundesliga en het Nederlands Elftal. Die ervaring neemt hij mee in zijn rol als aanvoerder binnen de ploeg", zegt technisch directeur Jordy Zuidam op de clubsite, verwijzend naar het verleden van Viergever bij het Nederlands elftal, waarvoor hij drie interlands speelde, alsmede zijn periodes bij  Ajax, PSV en het Duitse SpVgg Greuther Fürth. 

Met het binnenboord houden van Viergever krijgt het FC Utrecht van volgend seizoen steeds meer vorm. Eerder deze week werd duidelijk dat de club de opties in de contracten van doelman Vasilios Barkas en routinier Jens Toornstra heeft gelicht. Daarnaast heeft de huidige nummer zeven van de Eredivisie zich al verzekerd van de komst van Siebe Horemans (Excelsior), Alonzo Engwanda (Anderlecht) en Matisse Didden (Roda JC). 

Makkelie leidt halve finale Europa League tussen Leverkusen en Roma

Scheidsrechter Danny Makkelie is door de Europese voetbalbond UEFA aangewezen als scheidsrechter bij de returnwedstrijd in de halve finale van de Europa League tussen Bayer Leverkusen en AS Roma. Het wordt alweer het zevende Europese duel dat de arbiter dit seizoen fluit: tot nu toe kwam Makkelie tot zes wedstrijden in het hoofdtoernooi van de Champions League. In april had hij nog de leiding over het kwartfinaleduel tussen Bayern München en Arsenal (1-0). 

Het Leverkusen van Jeremie Frimpong heeft zich vorige week in Rome een uitstekende uitgangspositie voor de return in eigen huis verschaft. Door treffers van Florian Wirtz en Robert Andrich won de kampioen van Duitsland, die het hele seizoen nog geen wedstrijd verloor, met 0-2. 

Puntenstraf Nottingham Forest blijft staan na hoger beroep

De puntenstraf die Nottingham Forest in maart kreeg opgelegd door de Premier League blijft ook na het beroep dat de club daartegen aantekende overeind. De werkgever van oud-PSV'er Ibrahim Sangaré werd vanwege het overtreden van de financiële regels bestraft met aftrek van vier punten, een sanctie waartegen men dus onsuccesvol in beroep is gegaan, zo meldt The Athletic.

Was de straf in hoger beroep geannuleerd, dan was de club definitief veilig geweest. Forest blijft nu echter met 29 punten uit 36 wedstrijden op de zeventiende plaats staan, drie punten boven de achttiende plaats (die rechtstreekse degradatie zou betekenen), die momenteel wordt bezet door het Luton Town van Tahith Chong en Tim Krul. Nottingham neemt het komende zaterdag in de voorlaatste speelronde in eigen huis op tegen Chelsea en sluit de competitie een week later, op zondag 19 mei, af met een uitduel bij Burnley.

Reacties

Klantenservice
Link gekopieerd!
    25
    + 1
avatar

Meer dan 600 miljoen aan salarissen in een jaar... het is toch te bizar voor woorden!

KROTJE
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

"Ciro Immobile aangevallen bij een school" Een achtergebleven boze Feyenoordsupporter.

gtsb
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

En dan nog alles ontkennen . Naar andere wijzen etcetc Schizo valt steeds verder door de mand. Straks weer feyenoord het cl geld gunnen ,of slijmen bij een nieuw account . Huichelaar

dilima1966
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Kunnen ze dat bij ajax ook niet doen Van Praag materiaal man maken van halst als hulpje en lenderink als schoenenpoeter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen